Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Δημόσια Διοίκηση και "ενεργός" πολίτης !

    Δεν ήξερα τι τίτλο να βάλω σε αυτή την ανάρτηση, αφενός επειδή το ζήτημα της (ελληνικής) δημόσιας Διοίκησης, είναι τεράστιο και ανεξάντλητο και αφετέρου, επειδή δεν ξέρω τι είναι χειρότερο : ενεργοί πολίτες, σε μία αδρανή πολιτεία ή αδρανείς πολίτες, σε μία ενεργή πολιτεία ;
   Αφορμή αποτέλεσε στο εξής περιστατικό : στη γειτονιά του γραφείου, υπάρχουν σε ένα πεζοδρόμιο νεραντζιές και για να το διασχίσεις, έπρεπε να σκύβεις, για να μη στραβωθείς, από τα κλαδιά τους ! Μία μέρα, κάποιος "έξυπνος", έκοψε με το χέρι, ένα μεγάλο κλαδί και το άφησε πάνω στο πεζοδρόμιο, με συνέπεια να γίνει απροσπέλαστο...Σημειωτέον, ότι ο δρόμος εκεί είναι στενός και με δύο αυτοκίνητα παρκαρισμένα εκατέρωθεν, οι πεζοί κινδύνευαν να παρασυρθούν, από διερχόμενο αυτοκίνητο, αφού από το πεζοδρόμιο, δεν μπορούσες να προχωρήσεις..
   Έτσι έστειλα εμαιλ, στο Δήμο Αθηναίων, όπου περιέγραφα το πρόβλημα και ζήτησα να απομακρυνθεί το σπασμένο κλαδί και να κλαδευτούν οι νεραντζιές : την ίδια μέρα, το κλαδί είχε φύγει, ενώ μετά από λίγες μέρες, είχε γίνει και το κλάδεμα και θέλω να συγχαρώ και δημόσια τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, για την τόσο άμεση ανταπόκριση !
   Σίγουρα, η εικόνα, που όλοι έχουμε από τον τρόπο και το χρόνο δράσης της Δημόσιας Διοίκησης, δεν είναι η καλύτερη και εξεπλάγην ευχάριστα, διότι ίσως είναι δείγμα, ότι κάτι αλλάζει.
    Το αντεπιχείρημα εδώ, θα μπορούσε να είναι βέβαια, γιατί χρειάστηκε η παρέμβαση-ενημέρωση, από έναν πολίτη, γιατί δεν είχαν κλαδευτεί τα δέντρα, νωρίτερα, από τους χιλιάδες υπαλλήλους, που απασχολεί και μισθοδοτεί ο Δήμος (όλοι θυμόμαστε τις αποκαλύψεις για ΝΠΔΔ, με 2 παρτέρια, να απασχολούν κηπουρούς, σε αριθμούς, που παραπέμπουν στους Κήπους της Βαβυλώνας) !
    Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι η Δημόσια Διοίκηση, δεν μπορεί να έχει μάτια και αυτιά παντού και εκεί μπαίνει η έννοια "ενεργός πολίτης", που δεν αδιαφορεί για τα κακώς κείμενα, τα επισημαίνει και ζητά την διόρθωσή τους, αλλά και δεν ..δημιουργεί ο ίδιος τα προβλήματα (και μετά κατηγορεί την Πολιτεία).
     Θεωρώ ότι με την είσοδο στην πολιτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση ιδίως, νέων ανθρώπων, αλλά και ανθρώπων, που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως, σε σχέση με το μπάχαλο και την αδιαφορία των προηγούμενων χρόνων, όπου όλα "λειτουργούσαν" ..στον αυτόματο πιλότο (και εδώ η χρεοκοπία λειτούργησε θετικά, ως καμπανάκι).
     Από την άλλη, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, για να μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με χρηστή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και οι εκάστοτε εξαγγελίες, για την αναδιάρθωσή της, είτε μένουν στα χαρτιά, είτε αποδεικνύονται ανεπαρκείς οι ίδιες !
     Δεν μπορεί π.χ εν έτει 2014, άνθρωποι να πεθαίνουν, στη Σάμο, επειδή έχει μόνον ένα ασθενοφόρο, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα, περισσότερα του ενός, περιστατικά...
     Και φυσικά, η εύκολη λύση δεν μπορεί να είναι η πρόσληψη, κάθε φορά, νέου προσωπικού, αλλά η ορθολογική κατανομή του ήδη υπάρχοντος, αφού τα κενά στη Δημόσια Διοίκηση, είναι σχεδόν πάντα πλασματικά, το πρόβλημα, είναι η υπερσυγκέντρωση προσωπικού, που ..ξύνεται και η έλλειψη, εκεί όπου χρειάζεται !
     Από αυτήν την άποψη, η περιβόητη "κινητικότητα" των δημοσίων υπαλλήλων, είναι ένα θετικό μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί και να εφαρμοστεί ορθά, ώστε να πηγαίνει το κατάλληλο άτομο, στη σωστή θέση, όπου μπορεί να προσφέρει και να δικαιολογεί και το μισθό του.
       Είναι πάρα πολλά αυτά, που πρέπει να γίνουν, για να αποκτήσουμε σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, όπου με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες, να επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα (δικός μου ορισμός), αλλά από κάπου, πρέπει να ξεκινήσει : π.χ με την καταγραφή του προσωπικού και των μέσων κάθε υπηρεσίας (μηχανήματα, αυτοκίνητα κλπ), για να δούμε τι επιπλέον χρειάζεται και αντίστοιχα τι δεν χρειάζεται, ώστε αντί να σαπίζει, να πωληθεί και να αξιοποιηθεί.
       Βέβαια, σε κάποια θέματα, είναι αναγκαία η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αρκεί αυτό να γίνεται με λογικό κόστος και ο ιδιώτης ..να πληρώνεται και μάλιστα έγκαιρα, όχι όποτε το θυμηθούμε !
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.