Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος είναι ο Santa Claus ?

    Ο συμπαθητικός παππούλης, με τα άσπρα γένια, που φέρνει τα δώρα, σε παιδιά και όχι μόνον, την περίοδο των Χριστουγέννων, ονομάζεται διεθνώς "σάντα κλάους", ωστόσο στη χώρα μας, έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως "Άγιος Βασίλης".
 Χωρίς να θέλει κανείς να προσβάλλει ή να υποβαθμίσει τον (Μέγα) Άγιο Βασίλειο, ο οποίος, εκτός από το πολύ πλούσιο συγγραφικό και θεολογικό Του έργο, είχε αναπτύξει και μεγάλη φιλανθρωπική δράση (με ιδρύματα κλπ), είναι, νομίζω, σαφές, ότι "σάντα κλάους", είναι ο Άγιος Νικόλαος !
 Οι γραμμές αυτές, γράφονται, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στον Άγιο, Του οποίου έχω την μεγάλη υπερηφάνεια, να φέρω το όνομα, λόγω και της προχθεσινής Εορτής της μνήμης Του.
  Το Claus, είναι προφανώς σύντμηση του (Ni)c(o)laus, πρόκειται για Άγιο, που εορτάζεται και τιμάται εξίσου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θεωρείται, ως γνωστόν, προστάτης των απανταχού ναυτιλλομένων !
  Τα "επιχειρήματα", που συνηγορούν, υπέρ της άποψης ότι τα δώρα φέρνει ο Άγιος Νικόλαος και όχι ο Άγιος Βασίλειος (ελπίζω να με συγχωρέσει, άλλωστε δεν πρόκειται για ..διαμάχη), είναι αρκετά, πέρα από το προφανές, δηλαδή το όνομα (σαντα κλάους).
   Καταρχάς, οπτικά, στις αγιογραφίες Του, ο Μέγας Άγιος Βασίλειος, απεικονίζεται, συνήθως, με μαύρα μαλλιά και μαύρα γένια (απεβίωσε σε ηλικία 51 χρόνων, νομίζω), σε αντίθεση, με τον Άγιο Νικόλαο, που έχει λευκά !
    Έπειτα, ο Άγιος Νικόλαος, ενώ ήταν μοναχοπαίδι και κληρονόμησε μεγάλη περιουσία, από τους γονείς Του, προτίμησε να μοιράσει όλα τα υπάρχοντά Του, στους φτωχούς και δοκιμαζόμενους και να ζήσει λιτά ο ίδιος.
    Κυρίως όμως το εξής περιστατικό, που αναφέρεται και στο βίο Του : όταν ένας πλούσιος, της πόλης Του, πτώχευσε και ενώ είχε 3 πανέμορφες κόρες, δεν μπορούσε να τις παντρέψει, σκέφτηκε να τις "βγάλει στο κλαρί", για να το πούμε λαϊκά, προκειμένου να έχει και ο ίδιος έσοδα...
    Μόλις το έμαθε ο Άγιος, πήγε κρυφά, το βράδυ, στο σπίτι του και πέταξε από το παράθυρο, ένα πουγκί με νομίσματα, μεγάλης αξίας, που τα βρήκε το πρωί ο πατέρας και με αυτά, πάντρεψε την πρώτη κόρη.
    Το ίδιο επαναλήφθηκε, άλλες δύο φορές, ώστε να παντρευτούν και οι τρεις κόρες και να αποφύγουν την πορνεία, πράγμα που έγινε τελικά : αυτό λοιπό, θεωρώ, ότι σχετίζεται άμεσα, με το θρύλο, που θέλει τον "Σάντα Κλάους", να έρχεται στο σπίτι, κρυφά, το βράδυ και να αφήνει τα δώρα, χωρίς να το παίρνει είδηση κανείς, προτού ξημερώσει !
     Κάθε Χριστιανός, οφείλει να μελετά το βίο του Αγίου ή της Αγίας, τα ονόματα των οποίων έχει, τις αρετές και τα θαύματά Τους και να προσπαθεί, όσο μπορεί βέβαια (αφού σήμερα δεν θανατώνεσαι, αν ομολογήσεις ότι είσαι Χριστιανός, ..σχεδόν πουθενά), να τους μιμηθεί, να ζήσει, όπως Εκείνοι και όχι να Τους ντροπιάζει, κάνοντας τα αντίθετα (δεν μπορεί π.χ να σε λένε Μαρία ή Δέσποινα, να έχεις δηλαδή το όνομα της πιο Αγνής Γυναίκας, στην ανθρώπινη ιστορία και να το λερώνεις, με αίσχη).
    Πέρα από το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο και τα ΠΟΛΛΑ θαύματα, που επιτέλεσε ο Άγιος Νικόλαος, εν ζωή (ανέστησε ακόμα και ένα ναύτη), διακρινόταν κυρίως, για την πραότητα και την εγκράτειά Του !
    Λέγεται μάλιστα, ότι, ως βρέφος, αρνούνταν να θηλάσει, την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή στις ημέρες της Νηστείας, ενώ και μόνον η όψη Του, αρκούσε να γαληνέψει τις ψυχές των ανθρώπων, που ζητούσαν τη βοήθειά Του.
      Κατά τους διωγμούς των Χριστιανών, πέρασε ικανό χρόνο, στις φυλακές, ενώ φυλακίστηκε, για λίγο και όταν χαστούκισε τον Άρειο (το μεγαλύτερο ίσως αιρετικό της Ιστορίας), από ιερή αγανάκτηση (γεγονός, που αποτελεί εξαίρεση, στον κατά τ' άλλα πράο και ταπεινό χαρακτήρα Του) : του αφαίρεσαν το ωμοφόριο και το Ευαγγέλιο, που κρατούσε (ήταν επίσκοπος Μύρων της Λυκίας), ωστόσο, Τον επισκέφτηκαν το ίδιο βράδυ, στο κελί του, ο Χριστός και η Μητέρα Του και Του τα επέστρεψαν, λύνοντάς Τον, από τα δεσμά !!
      Γενικά, είχε πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της Δικαιοσύνης και έσωσε μάλιστα από βέβαιο θάνατο, 3 αξιωματικούς, που είχαν κατηγορηθεί άδικα, εμφανιζόμενος στον ύπνο του αυτοκράτορα και λέγοντας την Αλήθεια.
      Για το θαυμαστό βίο Του και τα θαύματα, που επιτελεί έως σήμερα, ο Άγιος Νικόλαος, θεωρείται ισάξιος με τους Αγίους Αποστόλους και είναι ο μόνος "απλός" Άγιος, που τιμάται μαζί Τους, κάθε Πέμπτη (κάθε ημέρα της Εβδομάδας, τιμάται και ένα διαφορετικό Μεγάλο Γεγονός της Εκκλησίας μας) !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.