Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για την αποσυμφόρηση των φυλακών..

   Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, του σωφρονιστικού μας συστήματος, είναι, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, ο υπερπληθυσμός-συνωστισμός, που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές !
  Μία (εύκολη) λύση, θα ήταν ..η δημιουργία νέων φυλακών, ωστόσο, θεωρώ, ότι υπάρχει ανάγκη, για επικαιροποίηση ορισμένων αναχρονιστικών ποινικών διατάξεων, που τιμωρούν υπερβολικά ορισμένες συμπεριφορές, με μείωση των απειλούμενων ποινών, γεγονός, που θα οδηγούσε στην αποφυλάκιση κάποιων κρατουμένων.
  Το πιο τρανταχτό, νομίζω, παράδειγμα, είναι οι διατάξεις, που τιμωρούν με κάθειρξη την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων (πλαστά CD'S κυρίως) : υπάρχουν ουκ ολίγοι "μαύροι", που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις (μέχρι και 11 χρόνια !) για κατοχή υλικού, που σχετίζεται με αντιγραφή μουσικών cd's !
  Μιλάμε βέβαια για παλιές υποθέσεις, γιατί τώρα τα cd's πουλιούνται σχεδόν αποκλειστικά, μέσω εφημερίδων και περιοδικών και στην ουσία, προστατεύονται, με αυτές, ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις (δισκογραφικές), οι οποίες, όταν συνελήφθησαν αυτοί οι άνθρωποι, πουλούσαν τους δίσκους, με 20 και 25 ευρώ, με το κόστος εκάστου, να μην ξεπερνάει τα 3 (δεν ξέρω ακριβώς, πόσο ήταν, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά υπήρχε ΜΕΓΑΛΗ "ψαλίδα")...
  Μία άλλη περίπτωση, είναι και η ζωοκλοπή, που αναφέρεται σε άλλες, μακρινές εποχές, όπου η οικονομία ήταν αγροτική και τα ζώα, είχαν άλλη αξία : δεν μπορεί σήμερα, να απειλείται κάποιος, με κάθειρξη, επειδή έκλεψε ένα γουρούνι ή μία κατσίκα !
  Εξαιρετικά δρακόντειες, είναι και οι ποινές, για μεταφορά λαθρομεταναστών και εκεί είναι ανάγκη να υπάρξουν διαβαθμίσεις και να επιβάλλεται κάθειρξη, μόνον όταν οι μετανάστες κινδύνεψαν (κυρίως σε θαλάσσιες μεταφορές) ή έχασαν τη ζωή τους και όχι π.χ όταν ένας ταξιτζής βάζει δύο μη νόμιμους μετανάστες, στο όχημά του, για 10 ή 20 χιλιόμετρα απόσταση...
   Τέλος, μεγάλο πρόβλημα, διαχρονικά, όπως έχει διαπιστωθεί πολλάκις, αποτελεί και ο διαχωρισμός των πραγματικών εμπόρων ναρκωτικών, από χρήστες και "βαποράκια".
    Ακόμα και η λαθρεμπορία, για παράδειγμα, θα μπορούσε πιθανότατα, να μετατραπεί σε πλημμέλημα, ανεξαρτήτως ποσού διαφυγόντων δασμών κλπ, εφόσον με τα πρόστιμα και τις χρηματικές ποινές, ικανοποιείται η αξίωση της Πολιτείας και επέρχεται αποκατάσταση της ζημίας του Κράτους.
    Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι, ότι υπάρχει ανάγκη, να συσταθεί κάποια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει την ποινική μας νομοθεσία, ώστε να είναι πιο σύγχρονη και στη φυλακή να μπαίνουν, όσοι είναι πραγματικά "εγκληματίες", δηλαδή επικίνδυνοι, ώστε να βρίσκονται, ελεύθεροι, στην κοινωνία, ανάλογα με την πράξη, τις συνέπειές της και το βαθμό του δόλου !
   Από την άλλη μεριά όμως, ο εκσυγχρονισμός του ποινικού μας δικαίου, μπορεί να επιβάλλει και την αυστηροποίηση κάποιων άλλων ποινών, όπως π.χ στα οικονομικά εγκλήματα, που διαρκώς αυξάνονται, παίρνουν νέες μορφές, κάνοντας χρήση και των νέων τεχνολογιών κλπ.
   Όπως είχα υποστηρίξει και παλιότερα, δεν βλέπω, γιατί η απάτη 150.001 ευρώ, κατά του Δημοσίου, να επισύρει έως και ισόβια κάθειρξη και η απάτη ..1.500.000 ευρώ, σε βάρος ιδιωτικής περιουσίας (ενός ή και πολλών), να έχει πλαίσιο ποινής, 5 μέχρι 10 έτη !
    Στα οικονομικά εγκλήματα, που αναφέρονται με τον όρο "χρέη προς Δημόσιο", πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση, ίσως και αποποινικοποίηση μεγάλου μέρους, εκεί όπου δεν υπάρχει δόλος, π.χ η μη απόδοση του ΦΠΑ, μπορεί να οφείλεται σε μια αναποδιά (κανόνι οφειλέτη μου) ή στο ότι η επιχείρηση έπεσε έξω, που είναι το πιο φυσιολογικό και ανθρώπινο πράγμα, δεν συγκρίνεται, για παράδειγμα, με τα εικονικά τιμολόγια, όπου εκεί όντως υπάρχει δόλος και απάτη...
    Συνεπώς, νομίζω, ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών, πρέπει να γίνει σε αυτά τα πλαίσια, του εκσυγχρονισμού του ποινικού μας Δικαίου και όχι κάθε φορά αποσπασματικά, με έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις, που δε λύνουν το (πραγματικό) πρόβλημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.