Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Δεν είναι το νόμισμα, ηλίθιοι !

    Αυτή η υπενθύμιση, απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς, εν ενεργεία και εν δυνάμει και κυρίως, σε εκείνους του συριζα, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα κληθεί να σχηματίσει τον κορμό, της επόμενης κυβέρνησης !
  Πέντε σχεδόν μέρες, πριν τις εκλογές, τίποτα δεν φαίνεται ικανό, να αποτρέψει τη συντριβή του παλιού κομματικού κατεστημένου, άσχετα αν ο συριζα, εκφράζει εν πολλοίς ...αυτό ακριβώς, είναι το ίδιο πακέτο, με άλλη συσκευασία.
  Η νίκη του συριζα, είναι περισσότερο ήττα-αποτυχία των άλλων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ό,τι και αν λένε, ό,τι και αν επικαλούνται οι τελευταίοι, ο κόσμος δεν πήγε αλλού, λόγω κάποιας σκοτεινής συνομωσίας, αλλά επειδή τους βαρέθηκε, επειδή κουράστηκε, επειδή δεν έκαναν αυτά που έπρεπε, επειδή κοίταξαν τα στενά-κομματικά συμφέροντα και όχι τα γενικά !
  Από την άλλη, είναι σαφές, ότι ο συριζα, έπαψε να φοβίζει, όσο το 2012, έχουν καταλάβει ΟΛΟΙ πλέον, ότι την επομένη των εκλογών και στη συνέχεια, θα εφαρμόσει σχεδόν ίδια πολιτική, δεν θα σκίσει τα μνημόνια, γιατί ουσιαστικά τελειώνουν χρονικά, από μόνα τους και δεν πρόκειται, για κάτι τόσο διαφορετικό, ούτε για αριστερή παρένθεση, όπως λένε κάποιοι, από το 1981 έως σήμερα, μόνο αριστερές κυβερνήσεις είχαμε...
   Αυτό, που μένει να αποδειχθεί και είναι το βασικό διακύβευμα της επόμενης μέρας, είναι, κατά πόσον, θα μπορέσει ο συριζα, να άρει κάποιες αδικίες των μνημονίων, να ρίξει περισσότερα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες και όχι στους αδύναμους, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, πάντα, εννοείται και γενικά, αν θα μπορέσει να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση, για το χρέος και όλα τα άλλα ανοικτά ζητήματα !
   Εφόσον, πλέον, έχει ξεκαθαριστεί η πρόθεση του συριζα, να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στο ευρώ, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτό, δεν είναι αυτονόητο, όπως ορισμένοι νομίζουν (ότι δεν μπορούν να μας πετάξουν ή να εκπέσουμε ..μόνοι μας), η παραμονή, προϋποθέτει συμμόρφωση, με κάποιους κανόνες, ούτως ή άλλως και πολύ περισσότερο τώρα, που είμαστε χρεοκοπημένοι και χρειαζόμαστε δανεικά, για να επιβιώσουμε...
   Το αν θα είμαστε στο ευρώ ή στη δραχμή ή στο ρούβλι, μικρή σημασία έχει, το νόμισμα είναι ένα μέσο συναλλαγών, η ΟΥΣΙΑ είναι η Οικονομία : το κατά πόσον, θα έχουμε ένα κράτος, που δεν θα παράγει ελλείμματα, που δεν θα ξοδεύει περισσότερα, από όσα εισπράττει, που θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του, με δίκαιους φόρους (ακόμα και δίκαια χαράτσια), όπως ορίζει το Σύνταγμα, ήτοι να συνεισφέρει ο καθένας, ανάλογα με τις δυνάμεις του !
   Από τη στιγμή, που καλώς ή κακώς (μάλλον καλώς) μπήκαμε στο ευρώ, στο χορό, θα πρέπει να χορέψουμε και αυτό, μπορεί να γίνει πλέον, μόνο σε συνεννόηση και διάλογο, με τους ευρωπαίους δανειστές μας, όχι μονομερώς, όποια μέτρα και αν θέλει να περάσει ο συριζα, θα πρέπει να έχουν την έγκριση των δανειστών, αυτών, που μας χρηματοδοτούν, προκειμένου να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και να γίνουμε Βενεζουέλα (εκτός αν καταφύγουν σε γενικό εσωτερικό δανεισμό, για να δώσουν παροχές, οπότε θα τους λιντσάρει ο κόσμος).
    Η εθνική ανεξαρτησία, πήγε περίπατο, από τη στιγμή, που η χώρα μας χρεοκόπησε, πάντα ο οφειλέτης, είναι δέσμιος του δανειστή, γιατί εξαρτάται από εκείνον, μόνον όταν αποκτήσουμε πραγματικά (όχι πλασματικά) πλεονάσματα, θα μπορούμε να αποκτήσουμε και τον έλεγχο της χώρας !
    Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης συριζα, αν θα συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ή θα μας ξανακυλίσει στα ελλείμματα και στην κρατικοδίαιτη "ανάπτυξη" με δανεικά : με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει, δεν μπορούμε να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, οπότε ίσως δικαιωθούν, όσοι μιλάνε, για σύντομη παρένθεση...(ποτέ μη λες ποτέ, πάντως, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να αποδειχθεί η επόμενη κυβέρνηση, λιγότερο αριστερή, από την τωρινή).
    Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη, να μην υπάρξει αυτοδυναμία του συριζα, να υπάρχει συνεργασία, με κόμματα, που θα λειτουργήσουν, ως αντίβαρα, στην τάση του, προς την οπισθοδρόμηση ! Ελπίζω πάντως, ο Τσίπρας, να είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να μην σχηματίσει κυβέρνηση με ένα σχεδόν ακροδεξιό κόμμα, όπως οι ανελ (ΑΝ μπουν στη νέα Βουλή), διότι μια τέτοια συνεργασία, μόνο προβλήματα, θα του δημιουργήσει και εκ των πραγμάτων, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει !
    Το πιο ευφάνταστο σενάριο, βέβαια, είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ και συριζα (δεν έχει διαψευστεί, αν δεν κάνω λάθος, τέτοιο ενδεχόμενο), οπότε σε αυτή την περίπτωση, θα καταλάβει και ο πλέον δύσπιστος, το δούλεμα, που πέφτει, πως όλοι πριν τις εκλογές, είναι εχθροί και πως μετά από αυτές, γίνονται πάλι φίλοι, μοιράζοντας τις καρέκλες και τις κουτάλες, μεταξύ τους...
     

1 σχόλιο:

  1. Το ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα της ανάπτυξης, νομίζω ότι μπορεί να κερδηθεί μόνον στη βάση της εξωστρέφειας, παρά σε ο,τιδήποτε άλλο (π.χ καινοτομία) ! Πέρα από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, που θα αυξήσουν και την απασχόληση, χρειάζεται οι δικές μας επιχειρήσεις, να ανοιχτούν σε νέες αγορές, αφού η δική μας, είναι μικρή-περιορισμένη και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων (ειδικά τώρα) ψαλιδισμένη (αγοράζουμε πλέον μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αυτά με δυσκολία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.