Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

εξυγίανση επιχείρησης, με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο

     Η εξυγίανση επιχείρησης, ονομάζεται και προπτωχευτική, επειδή στόχος της είναι ακριβώς, να διασωθεί και να ανορθωθεί μια επιχείρηση, πριν καταφύγει στην έσχατη λύση, που ονομάζεται "πτώχευση" !
 Προφανώς (;), όπως είχα πει και παλιότερα, είναι προτιμότερο να λειτουργεί μια επιχείρηση, που αντιμετωπίζει προσωρινές (κατά κανόνα, όχι πάντα) δυσκολίες και να παράγει έσοδα, ώστε να καλύπτει κάποιες υποχρεώσεις της, παρά να πτωχεύσει και "επί τον ιματισμόν" της να "βάλουν κλήρο"...
   Εδώ να ανοίξω παρένθεση, για να πω, δίχως ίχνος έπαρσης, ότι χαίρομαι για το γεγονός ότι βλέπω δικές μου ιδέες, από εδώ, να υιοθετούνται από (και καλά) "επιτροπές σοφών" ή ακόμα και να ...γίνονται Νόμοι του Κράτους (όπως το ζήτημα που είχα θέσει, για μια πιο εξειδικευμένη γνώση των Δικαστών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες υποθέσεις) !
  Οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καταργούν την έως τώρα διαδικασία του πάλαι ποτέ, περιβόητου, άρθρου 99 του προηγούμενου κώδικα, χωρίς ωστόσο να απέχουν και πολύ από εκείνο...
   Ας δούμε συνοπτικά τι προβλέπεται : αίτηση εξυγίανσης μπορεί να υποβάλλει κάθε επιχείρηση, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που βρίσκεται σε παρούσα ή και απειλούμενη (ακόμα και σε στάδιο πιθανολόγησης) αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (κατά τρόπο γενικευμένο, εννοείται) !
   Για πρώτη φορά (αν δεν κάνω λάθος) και μάλιστα εξαρχής, καθιερώνεται η "αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών", με την έννοια ότι η αίτηση απορρίπτεται, αν με την συμφωνία εξυγίανσης, οι πιστωτές θα περιέλθουν σε δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με το αν πτώχευε η επιχείρηση.
   Αυτό, επειδή δεν είναι τόσο εύκολα μετρήσιμο και κάπως γενικό, δεν ξέρω κατά πόσον ήταν αναγκαίο και πως θα λειτουργήσει στην πράξη...
 Για την υποβολή της αίτησης, προς επικύρωση, χρειάζεται συναίνεση του 50% τουλάχιστον των πιστωτών, είτε έχουν προνόμια (π.χ υποθήκες) είτε όχι, ενώ η επικύρωση, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει και χωρίς την σύμπραξη του οφειλέτη !
    Στην όλη διαδικασία προβλέπεται και η συμμετοχή του Δημοσίου και άλλων δημόσιων φορέων, που τυχόν έχουν απαιτήσεις, με ρητή πρόβλεψη για τη μη ευθύνη των υπαλλήλων που υπογράφουν (η ευθυνοφοβία των δημοσίων υπαλλήλων, είναι μια μάστιγα, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν φταίνε πάντα αυτοί, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου).
   Όσον αφορά τώρα, το περιεχόμενο της συμφωνίας, αυτό μπορεί να προβλέπει "κούρεμα" οφειλών, επιμήκυνση και αλλαγή στους όρους των υποχρεώσεων, κεφαλαιοποίηση οφειλών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ανάθεση διαχείρισης της επιχείρησης σε τρίτους ή και μεταβίβαση όλης της επιχείρησης σε επενδυτή, λήψη ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που είναι στοιχείο κρίσιμο πολλές φορές κλπ.
    Η συμφωνίας μπορεί να κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο για επικύρωση, αλλά ούτε αυτό είναι υποχρεωτικό, αρκεί και η συμφωνία, που αποτυπώνεται σε ιδιωτικό συμφωνητικό (ή και συμβολαιογραφικά, αναλόγως) !
     Για να υποβληθεί η αίτηση εξυγίανσης προς επικύρωση, είναι υποχρεωτική η εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και η έκθεση "πραγματογνώμονα" (ελπίζω αυτό το τελευταίο να μην γίνεται αιτία καθυστερήσεων, αλλά να ενεργούν γρήγορα οι διοριζόμενοι πραγματογνώμονες).
    Από την κατάθεση της αίτησης προς επικύρωση, αναστέλλονται αυτόματα τα, εκκρεμή ή μη, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, εναντίον της επιχείρησης, ωστόσο επειδή η προστασία αυτή διαρκεί μόλις 4 μήνες (!), προβλέπεται η δυνατότητα να ζητηθεί αναστολή, τόσο πριν, όσο και μετά την υποβολή της αίτησης...
  Προβλέπονται επίσης τα ένδικα μέσα της τριτανακοπής, καθώς και της έφεσης, σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση επικύρωσης, ωστόσο θεωρώ ότι πλέον και αν το ερμηνεύω σωστά, το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να την επικυρώσει (αυτή ήταν και η "μάστιγα" του προηγούμενου άρθρου 99, όπου μάλλον χρειαζόταν "βύσμα" για να επικυρωθεί...), εφόσον υπάρχει συμφωνία οφειλέτη και (πλειοψηφίας) πιστωτών και δυνητικά εφόσον υπάρχει συμφωνία μειοψηφικής μερίδας πιστωτών !
    Τέλος, να πούμε ότι αναστέλλονται για τον επιχειρηματία ποινικές διώξεις για συναφή αδικήματα (ακάλυπτες επιταγές, χρέη προς Δημόσιο) ή και εξαλείφεται το αξιόποινο εντελώς, εφόσον ο οφειλέτης εκπληρώσει πλήρως και εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του, από την συμφωνία εξυγίανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.