Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

πότε αποφυλακίζεται κάποιος

   Σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων, που λαμβάνουν δημοσιότητα, όπως δολοφονίες, άγριες ληστείες, βιασμοί ανηλίκων κ.α, ξεκινάει πάντα μια συζήτηση, για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφυλακίζονται, πόσο θα μένουν μέσα, αν "τα ισόβια θα πρέπει να είναι ισόβια", αν θα επιβάλλονται άλλου είδους μέτρα (π.χ χημικός ευνουχισμός) κλπ !
 Η αλήθεια είναι πως στο ισχύον, εδώ και πολλά χρόνια, σωφρονιστικό σύστημα μας, προβλέπεται ο κατάδικος, να αποφυλακίζεται, πριν καν συμπληρώσει ολόκληρη την ποινή, που του έχει επιβληθεί, ακόμα και στην περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης.
  Το κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι, εξέρχονται "σωφρονισμένοι" από τις φυλακές ή όχι και το αν θα εγκληματίσουν ξανά μετά ή όχι, είναι μεγάλη συζήτηση, που δεν επιδέχεται απόλυτες απαντήσεις, διότι όντως κάποιοι ζουν νομότυπα, μετά την αποφυλάκιση τους, ενώ άλλοι έχουν ροπή προς το έγκλημα και ξανακάνουν τα ίδια !
 Μην ξεχνάμε ότι η απόλυση από τις φυλακές, γίνεται πάντα, υπό τον όρο ότι ο αποφυλακιζόμενος δεν θα εγκληματίσει ξανά, διότι σε αυτή την περίπτωση, η απόλυση μπορεί να ανακληθεί ή να αρθεί, όπως θα δούμε παρακάτω...
    Ας δούμε τι ισχύει σήμερα, μετά και τις τελευταίες αλλαγές :
   Ο κανόνας είναι ότι, σε περίπτωση φυλάκισης, εκτίεις τα 2/5 της ποινής, σε περίπτωση κάθειρξης τα 3/5 και σε περίπτωση ισόβιας κάθειξης, τουλάχιστον 20 έτη, ενώ σε περιπτώσεις όπου έχουν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις (το ρεκόρ είναι φέτος, νομίζω, λίγο πάνω από 200 έτη, για μεταφορά λαθρομεταναστών, το οποίο είναι τραγικό, δηλαδή να τιμωρείσαι πιο αυστηρά και από το αν έκανες φόνο...), το "ταβάνι" είναι τα 25 έτη !
    Τώρα, σε περίπτωση του λεγόμενου "ευεργετικού υπολογισμού" την ημερών κράτησης, ήτοι όταν ο κατάδικος εργάζεται στη φυλακή ή πάσχει από κάποιες σοβαρές ασθένειες ή έχει αναπηρίες ή σε μητέρες με ανήλικα τέκνα και όσους κάνουν πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά, μπορεί να γίνει αίτηση αποφυλάκισης και στα 2/5 της ποινής κάθειρξης ή στα 16 έτη, όταν έχει "φάει" ισόβια.
    Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει πλέον, για μία σειρά από σοβαρά αδικήματα, για τα οποία εκτίεις τα 4/5 της ποινής κάθειρξης και δεν μπορείς να κάνεις αίτηση αποφυλάκισης, ακόμα και με ευεργετικό υπολογισμό, πριν συμπληρωθούν τα 3/5 της ποινής σου ή 18 έτη, όταν μιλάμε για ισόβια.
   Τα εγκλήματα αυτά, είναι : διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησεις ναρκωτικών, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, εμπρησμός δάσους, ανθρωποκτονία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ληστεία, εκβίαση και ΌΛΑ τα εγκλήματα (κακουργήματα εννοείται) κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής (βιασμοί, μαστροπείες κλπ) !
   Για τη χορήγηση ή μη της απόλυσης, αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης, πάντα με αιτιολογημένο βούλευμα, εναντίον του οποίου, έχουν δικαίωμα έφεσης, τόσο ο κρατούμενος, όσο και ο εισαγγελέας.
   Η απόλυση τώρα, μπορεί να ανακληθεί, αν ο αποφυλακισμένος δεν τηρεί τους όρους, που τυχόν του επιβλήθηκαν ή αν κατηγορηθεί για νέο κακούργημα (εντός 3ετίας ή 10ετίας, αν είχε ποινή ισοβίων) ή να αρθεί, εφόσον διαπράξει έγκλημα με δόλο και του επιβληθεί ποινή πάνω από 1 έτος (εντός των χρονικών ορίων που αναφέρθηκαν πριν) !
    Πάντως, τόσο η ανάκληση, όσο και η άρση της απόλυσης, δεν εμποδίζουν την εκ νέου χορήγηση αυτής, υπό όρους, στο μέλλον...
  Τέλος, τα τελευταία χρόνια, έχει θεσπιστεί ένα νέο "παράθυρο" που επιτρέπει την αποφυλάκιση ακόμα νωρίτερα (μέχρι και στα 12 έτη, για ισόβια !) και ονομάζεται "βραχιολάκι" και μάλιστα επιτρέπεται και η απομάκρυνση από τον τόπο του κατ' οίκον περιορισμού, για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή απεξάρτησης (σημ : αποφυλάκιση με "βραχιολάκι" ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί στα εγκλήματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω και για τα οποία ισχύουν δυσμενέστεροι όροι απόλυσης).

1 σχόλιο:

  1. Προχθές δημιουργήθηκε σύγχυση στον κόσμο, καθώς έγινε γνωστό ότι ο άντρας-θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό στην Κρήτη, από γυναίκα, είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 38 ετών, για διάφορα κακουργήματα και βγήκε στα 7 και η σύγχυση οφείλεται ότι δεν είναι εκτιτέα και τα 38, αλλά υπάρχει "ταβάνι" όπως είπαμε, που σήμερα είναι στα 25 έτη (και πριν στα 20) ! Τα 3/5 δηλαδή δεν εφαρμόστηκαν στα 38, αλλά στα 20, που σημαίνει 12 έτη και με τυχόν ευεργετικό υπολογισμό (π.χ μεροκάματα στη φυλακή) προκύπτει το 7, άρα δεν είναι ούτε "σκάνδαλο", ούτε τίποτα, αλλά απλή εφαρμογή των Νόμων ! Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι κατά καιρούς βγαίνουν και οι λεγόμενοι "νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών", που περιέχουν ευνοϊκότερες διατάξεις και οδηγούν σε γρηγορότερη αποφυλάκιση (όσους καταλαμβάνουν εκείνη τη στιγμή, διότι ισχύουν για περιορισμένο διάστημα και για όσους είναι ήδη μέσα, όχι όσους θα μπουν στο μέλλον)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.