Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

υπερβολές "του συρμού"

      Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση της εγκληματικότητας, ειδικά σε αδικήματα "επιθετικά" και βίαια, κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας (σεξουαλικά εγκλήματα, δηλαδή), η οποία είναι μάλλον πραγματική και όχι εικονική (όπως λένε κάποιοι ότι πάντα γινόντουσαν, αλλά δεν τα μαθαίναμε...) !
   Παράλληλα, έχουν αυξηθεί πολύ και οι απάτες και μάλιστα από οργανωμένα κυκλώματα με "τζίρους" εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα και με την παροιμία ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", κάπου είναι "φυσιολογικό" και επόμενο, όταν κυβερνά, από το 2019, μια εγκληματική οργάνωση απατεώνων, παιδεραστών και δολοφόνων (εκτός εισαγωγικών, γιατί κυριολεκτώ, δεν το λέω μεταφορικά).
  Κάποιοι "ειδικοί" (κάποιοι από τους ...πολλούς, που υπάρχουν, χαχα) μας έλεγαν ότι μετά την πανδημία, ο κόσμος και οι άνθρωποι θα γίνουν καλύτεροι, αλλά φαίνεται πως οι απαγορεύσεις, οι υποχρεωτικότητες και ο διαχωρισμός των ανθρώπων (σε μπολιασμένους και μη), δηλαδή η στέρηση των ατομικών ελευθεριών και η καταπίεση, λειτούργησαν αρνητικά (όπως ήταν φυσικό) στην ψυχολογία των ανθρώπων και έχουμε αυτά τα "ξεσπάσματα" !
 Παράλληλα, είναι παρατηρημένο και καταγεγραμμένο, αν δεν απατώμαι, στην εγκληματολογία, ότι υπάρχει και "μιμητισμός" στο έγκλημα και έτσι η δημοσιοποίηση που λαμβάνουν, λόγω της ανάπτυξης και διείσδυσης παντού των ΜΜΕ, βρίσκει μιμητές, όπως συμβαίνει και για αυτό θα μιλήσω σήμερα, στα τελούμενα αδικήματα με "βιτριόλι"...
   Μετά την πρώτη περίπτωση, της Ιωάννας, που με κίνδυνο να γίνω πάλι "κακός" θα πω (αυτό που βλέπω) ότι αμέσως μετά την καταδίκη της δράστιδος στην ανώτατη ποινή, έβγαλε τη μάσκα που φορούσε στη Δίκη και γενικά φαίνεται να "εξαργυρώνει" το κακό που έπαθε, με δημοσιότητα και ό,τι αυτή φέρνει μαζί της, είχαμε και άλλες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της Κρήτης !
  Σε υποθέσεις που λαμβάνουν τόσο έντονη δημοσιότητα και η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του δράστη (ή υπέρ του θύματος), τα Δικαστήρια είναι αλήθεια και το βλέπουμε, ότι παρασύρονται και ηθελημένα ή μη, δηλαδή υποσυνείδητα, ταυτίζονται τρόπον τινά, με το "κοινό περί δικαίου αίσθημα", δηλαδή με το "Νόμο του Λιντς" και οι ...κανονικοί Νόμοι πάνε περίπατο...
   Αυτός είναι και λόγος, που εμείς οι δικηγόροι, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο εντολέας μας κατηγορείται για αδίκημα, που βρίσκεται έντονα "στην επικαιρότητα", προσπαθούμε, πάση θυσία, να πάρουμε αναβολή, με την ελπίδα να δικαστεί, όταν ο ντόρος και τα πάθη θα έχουν καταλαγιάσει !
    Πέραν όμως από τις υπερβολές της Νομολογίας, όταν η υπόθεση έχει λάβει δημοσιότητα και ο κόσμος έχει ταυτιστεί με το θύμα, σημειώνονται και αλλαγές στη Νομοθεσία, προκειμένου και πάλι να κατευναστεί "η κοινωνική έκρηξη"....
    Τα αδικήματα, όπου ο δράστης πετάει βιτριόλι ή άλλο "καυστικό" υγρό στο θύμα, ποτέ, πριν την υπόθεση της Ιωάννας, δεν αντιμετωπίζονταν ως "απόπειρες ανθρωποκτονίας", αλλά πάντα ως σκοπούμενες, δηλαδή με πρόθεση-δόλο, βαριές σωματικές βλάβες ! 
   Η αλήθεια είναι βέβαια, πως υπάρχουν μαρτυρίες γιατρών, που λένε ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος της ζωής του θύματος, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα του υγρού αυτού και το που θα πέσει, αν θα το εισπνεύσει το θύμα και γενικά υπάρχουν τόσο πολλά "ΑΝ", που είναι απίθανο να τα έχει σκεφτεί ο δράστης....
     Η μεγαλύτερη υπερβολή, εν προκειμένω, ήταν η δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έναν "τρελοπαπά" που πέταξε ...σταγόνες καυστικού υγρού σε Ιεράρχες-Μητροπολίτες, μέσα σε εκκλησιαστικό Δικαστήριο !
   Στην πρόσφατη υπόθεση της Κρήτης, ακόμα και αν δεχθούμε ότι η δράστις είναι "πρόσωπο σκληρό και αδίστακτο", ότι μπορεί να έχει "πλάτες", ίσως ακόμα και συνεργό, είναι κάπως αντιφατικά όλα αυτά, με το γεγονός ότι δεν προμηθεύτηκε ...ένα όπλο για να σκοτώσει και επέλεξε κάποιο υγρό, δηλαδή δεν μπορώ να βρω ...τον ανθρωποκτόνο δόλο, σε κάποιον που δρα έτσι, ενώ υπάρχουν πιο σίγουροι τρόποι να σκοτώσεις...
     Βέβαια, η προφυλάκιση της, υπήρξε ορθή και αναμενόμενη, διότι και η βαριά σωματική βλάβη, με πρόθεση, είναι κακούργημα, είναι έγκλημα δόλου, που δείχνει επικινδυνότητα, συν το γεγονός ότι άργησε να παραδοθεί και μπορεί να κρίθηκε εύλογα και ύποπτη φυγής !
   Πάντως, όλα τα παραπάνω πλέον, μόνον θεωρητική σημασία έχουν, διότι, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του ΠΚ (λόγω "Ιωάννας" και αυτές), η απόπειρα ανθρωποκτονίας και η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απειλούνται με το ΊΔΙΟ πλαίσιο ποινής, ήτοι 5 έως 15 έτη κάθειρξης, έπαψε πλέον να έχει νόημα ο ...ορθός νομικός χαρακτηρισμός της πράξης, όπως είχε πριν τις αλλαγές, όπου η απόπειρα ανθρωποκτονίας απειλούνταν με 5 έως 20 και η βαριά σωματική βλάβη, με 5 έως 10 έτη κάθειρξης...

1 σχόλιο:

  1. Πάντως, θα πρέπει και να επαινέσουμε τους δικαστές εκείνους, που εν μέσω αυτής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των ζοφερών σεξουαλικών εγκλημάτων, καταφέρνουν ...να μην παρασυρθούν και ξεχωρίζουν το κακούργημα από το πλημμέλημα, δηλαδή τι είναι "ασέλγεια" και τι απλή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (φιλιά, χάδια-χουφτώματα, κλπ) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.