Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

για ένα δίκαιο νέο φορολογικό σύστημα !

   Επειδή επίκειται η ψήφιση ενός ακόμα φορολογικού νομοσχεδίου (παλιά μου τέχνη κόσκινο, στην Ελλάδα) και έχει αρχίσει η συζήτηση, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό κάτι συγκεκριμένο και με βάση τις διαρροές που υπάρχουν, θα ήθελα να συμμετάσχω στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας ορισμένες σκέψεις.
    Ξεκινώντας από την παραδοχή, ότι ένα απλό, κατανοητό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις τελικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μη γίνει πάλι το αντίθετο, αυξηθεί δηλαδή η φοροδιαφυγή.
    Με βάση τα όσα διαρρέουν, θα πρέπει να γίνουν οι εξής επισημάνσεις :
-Κατά τη γνώμη μου, είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο, να φορολογείται η προσωπική εργασία, ο κόπος, ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου, με συντελεστές της τάξης του 30 και 40 %. Με  ένα ενιαίο συντελεστή 10%, θεωρώ ότι το Κράτος μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα και να καλύψει τις ανάγκες του ! Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει και πολλές φορές εμφανίζονται υπέρογκες δαπάνες και μικρά ή ανύπαρκτα (καθαρά) έσοδα, θα μπορούσε το 10%, κατ' εξαίρεση, να επιβληθεί επί του ετήσιου τζίρου και όχι επί του καθαρού εισοδήματος.
-Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να επιβληθεί ένας ενιαίος συντελεστής 20 % ή και μικρότερος, προκειμένου να έρθουν επενδύσεις και να μην ξενιτεύονται σε άλλες χώρες, με χαμηλότερους συντελεστές (βλ. ΦΑΓΕ).
-Φορολογικοί συντελεστές της τάξης του 30% και 40%, για μένα, είναι νοητοί μόνον στην φορολόγηση του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, στα κεφαλαιουχικά εισοδήματα, ήτοι ενοίκια, τόκους καταθέσεων και μερίσματα (προ διανομής). Η αύξηση του φόρου των καταθέσων από 10 σε 15%, όπως λέγεται, είναι αστεία και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνον με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές και οι πολιτικοί μας, έχουν μεγάλες καταθέσεις και εισπράττουν μεγάλα ποσά, ως τόκους (μόνον ο Βενιζέλος έχει 2,5 εκατ. ευρώ !)
  Όσο πιο απλό, δίκαιο και κατανοητό, είναι ένα φορολογικό σύστημα, τόσο περισσότερα έσοδα θα αποφέρει, θα ενισχύσει την περιβόητη και ανύπαρκτη στην Ελλάδα φορολογική συνείδηση και θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
    Με χαράτσια και κεφαλικούς φόρους, δε λύνεται κανένα πρόβλημα, ενώ πρέπει να ληφθεί μέριμνα, για την ελάφρυνση, όσων έχουν παιδιά, για οικονομικούς αλλά και δημογραφικούς λόγους.








 

1 σχόλιο:

  1. οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι αιτία των δεινών, είναι οι αλόγιστες σπατάλες και όχι η έλλειψη εσόδων. Πρώτα κλείνεις τις τρύπες στο βαρέλι και μετά το γεμίζεις, διαφορετικά ΟΣΟ και να βάλεις, θα πάει στράφι ! Ειδικά τώρα που η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων μειώνεται, δεν έχει νόημα η αύξηση των συντελεστών. Ας κοιτάξουν να περιορίσουν το σπάταλο, αντιπαραγωγικό και αδηφάγο Κράτος και όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.