Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

τι προβλέπει ο νέος Νόμος για τα ναρκωτικά !

   Ο καινούργιος Νόμος, ισχύει ουσιαστικά από 20.3.2013 και σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τέλειος, ωστόσο ίσως περιορίσει το ντροπιαστικό φαινόμενο, να είναι στις φυλακές οι χρήστες και τα βαποράκια και οι έμποροι να αλωνίζουν, ελεύθεροι !
  Βασικά, η γνώμη μου, μελετώντας δικογραφίες (και ελάχιστες αρκούν) κακουργημάτων, με κατηγορούμενους αλλοδαπούς, είναι πως εκεί, που πάσχει το σύστημα, είναι στη δίωξη και την καταστολή του εγκλήματος πρωτίστως και δευτερευόντως, στο δικαστικό σύστημα, χωρίς αυτό να αναιρεί τις ευθύνες των δικαστών, που καταδικάζουν σε πολυετείς καθείρξεις, αλλοδαπούς, με ανύπαρκτα στοιχεία και δικογραφίες, που θυμίζουν γελοιογραφίες...
  Διότι η αστυνομία, δυστυχώς, που δρα με ..ανώνυμες πληροφορίες, που αφορούν ..άγνωστους δράστες, συλλαμβάνει ενίοτε τον πρώτο τυχόντα, που τυχαίνει να είναι "μελαψός", για να δείξει έργο και να "παραδειγματίσει" τους πραγματικούς ενόχους, φορτώνει σε αθώους, ανεξιχνίαστα εγκλήματα και αυτό το αποκαλεί και επιτυχία !
   Ειλικρινά, πιο αστείο "επιχείρημα" δεν έχω διαβάσει : σε δικογραφία, που αφορά αλλοδαπούς, ως φερόμενους δράστες κλοπών και ληστειών, καταθέτει ο αστυνομικός, ότι μετά τις συγκεκριμένες συλλήψεις, οι κλοπές και οι ληστείες, στην περιοχή, μειώθηκαν...
   Μπορεί να ακούγεται αστείο και τραγικό συνάμα, ωστόσο το να μένει ένας αθώος, για 10 χρόνια π.χ στη φυλακή, με αστυνομικές αλχημείες και μεθοδεύσεις, δεν είναι και τόσο αστείο ! (κλείνει η παρένθεση).
   Ο νέος Νόμος λοιπόν, διατηρεί την ευνοϊκή μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων και επιτέλους αντιμετωπίζει πιο ήπια, με ποινές έως 3 έτη, όσους κάνουν διακίνηση μικροποσοτήτων, για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
   Από εκεί και μετά, το βασικό αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών (που είναι έννοια ευρεία και περιλαμβάνει : μεταφορά, κατοχή, πώληση, αγορά, καλλιέργεια κλπ), τιμωρείται με κάθειρξη από 8 έως 20 έτη (πριν το ελάχιστο ήταν 10).
   Υπάρχουν μετά διακεκριμένες περιπτώσεις, όπου η ελάχιστη ποινή, ανεβαίνει στα 10 έτη, αλλά εκεί, που υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή, είναι ως προς τα ισόβια και εκεί αξίζει να σταθούμε.
    Με το προηγούμενο καθεστώς, η επιβολή ισόβιας κάθειρξης, σχετιζόταν -σχεδόν- αποκλειστικά, με την ποσότητα των διακινούμενων ναρκωτικών, ενώ τώρα, για να επιβληθεί, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις :
-Ο δράστης να κάνει εμπόριο, κατ' επάγγελμα και επιπλέον, το προσδωκόμενο όφελός του, να υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.
-Ο δράστης να μετέρχεται τη χρήση όπλων, είτε κατά την τέλεση της διακίνησης, είτε προς το σκοπό διαφυγής του.
-Να διακινεί ναρκωτικά, που προκάλεσαν ή μπορούν να προκαλέσουν θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη, σε ένα ή περισσότερα άτομα.
-Να χρησιμοποιεί ανηλίκους, στη διακίνηση ή να προσπαθεί να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών, από ανήλικο.
    Πρακτικά, λοιπόν, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς, ένας π.χ οδηγός φορτηγού, που μεταφέρει τόνους ναρκωτικών, για λογαριασμό άλλων, δεν θα γλίτωνε τα ισόβια, μπορεί τώρα να τιμωρηθεί πιο ήπια, εφόσον το κέρδος του, από αυτήν την ιστορία, δεν υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ !
    Πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου έχουμε αλλαγή του Νόμου, που προβλέπει και τιμωρεί ένα έγκλημα, ανακύπτει το ζήτημα τι συμβαίνει με τις εκκρεμείς υποθέσεις, όσες δηλαδή διαπράχθηκαν, υπό το προηγούμενο καθεστώς και εκεί η λύση είναι γνωστή : εφαρμόζονται οι πιο ευνοϊκές διατάξεις, για τον κατηγορούμενο, που άλλοτε μπορεί να είναι οι καινούργιες και άλλοτε οι προηγούμενες και εκεί χρειάζεται προσοχή, από δικαστές και δικηγόρους.
    Τέλος, σε αυτήν την πολύ σύντομη και περιληπτική αναφορά, σε ένα αρκετά μεγάλο πεδίο παραβατικής συμπεριφοράς, να πούμε ότι προβλέπεται και ευνοϊκή μεταχείριση, για σπιούνους και μεταμεληθέντες κατηγορούμενους, οι οποίοι μπορεί να πέσουν στα πιο μαλακά, αν αποκαλύψουν (πραγματικά όμως) τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης και συντελέσουν στη σύλληψη μεγαλύτερων "ψαριών", από τους ίδιους ! (προβλέπεται ακόμα και η δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής τους, ώστε σε συνεργασία με την αστυνομία, να κάνουν το "έργο" τους και φυσικά εξασφαλίζεται η -απαραίτητη και αυτονόητη σε τέτοιες περιπτώσεις- ανωνυμία).

2 σχόλια:

  1. Προχθές, συνελήφθη ένας πα-τέρας στη βοιωτία, να κάνει διακίνηση ΜΙΚΡΩΝ ποσοτήτων χασίς και ναρκωτικών χαπιών, χρησιμοποιώντας τις ανήλικες κόρες του και βάσει των ανωτέρω, αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη ! Ωστόσο, δεν ξέρω αν τελικά είναι δίκαιο αυτό, τη στιγμή που ένας έμπορος κοκαΐνης ή ακόμα χειρότερα ηρωΐνης, αξίας 74.999 ευρώ, γλιτώνει τα ισόβια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα έγινε γνωστό, ότι ο Άρειος Πάγος, ερμηνεύοντας τη διάταξη, περί προσδοκώμενου οφέλους 75.000 ευρώ, τουλάχιστον, όταν υπάρχουν περισσότεροι τους ενός δράστες-διακινητές, απεφάνθη, ότι το ποσόν ΔΕΝ πρέπει να επιμερίζεται, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ανάλογα με το πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι (π.χ για αξία 200 χιλιάδων, με 3 διακινητές, βγαίνει λιγότερο από 70 χιλιάρικα ο καθένας), αλλά να αντιμετωπίζουν ΟΛΟΙ ποινή ισοβίου καθείρξεως, με βάση το όφελος που προσδοκούσαν συνολικά και όχι ο καθένας χωριστά ! Πέρα από το κατά πόσον είναι σωστή αυτή η Νομολογία και πόσο συνάδει με το Νόμο, αυτή η ερμηνεία (μπορεί να ξανά αλλάξει, ανά πάσα στιγμή), ίσως πρέπει να μπουν και άλλα, νέα, κριτήρια, όπως το είδος και η ποσότητα του ναρκωτικού, διότι, αντικειμενικά, δεν προξενούν όλα την ίδια βλάβη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.