Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο ισχυρισμός περί τοξικομανίας, στο νέο νομικό καθεστώς !

   Ο καινούργιος Νόμος, περί ναρκωτικών, επιφυλάσσει, όπως και ο προηγούμενος, ειδική ευνοϊκή μεταχείριση, για τους χρήστες εκείνους, που έχουν αποκτήσει την έξη της χρήσης των ναρκωτικών και δεν μπορούν να την αποβάλλουν, με τις δικές τους δυνάμεις (ορισμός τοξικομανίας).
  Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου, στα συναφή αδικήματα, ότι είναι τοξικομανής, είναι πολύ ουσιώδης και σημαντικός, αφού οδηγεί σε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας !
  Εννοείται ότι πρέπει να αποδεικνύεται, κάθε φορά, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, με βάση ιατρική πραγματογνομωσύνη και το ιατρικό ιστορικό, του κατηγορούμενου και δεν αρκεί η απλή προβολή του...
   Εφόσον λοιπόν, δεχτεί  το δικαστήριο, ότι ο δράστης είναι τοξικομανής, ως προς τις ποινές, έχουμε τα εξής : αν διώκεται για απλή κατοχή προς ίδια χρήση ή για καλλιέργεια κάνναβης, για τις δικές του ανάγκες, αθωώνεται, αν διώκεται για το βασικό αδίκημα, που τιμωρείται με κάθειρξη από 8 έως 20 έτη, τιμωρείται μόνο με φυλάκιση, από 1 έως 5 έτη, ενώ αν διώκεται, για μία από τις διακεκριμένες περιπτώσεις (όπως π.χ διακίνηση σε στρατόπεδα ή κρατητήρια), που τιμωρούνται με κάθειρξη από 10 έως 20 έτη, μπορεί να του επιβληθεί ποινή έως 10, "μόνο".
   Στο σημείο αυτό, μπορούν να γίνουν δύο παρατηρήσεις : πρώτον, δεν προβλέπεται τι συμβαίνει στις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις, που τιμωρούνται με ισόβια, πράγμα που σημαίνει, ότι ...θα φάει ισόβια (!) και δεύτερον, η ποσότητα των ουσιών, προς ίδια χρήση, κρίνεται με βάση τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά, δηλαδή μπορεί να διαφέρει, από περίπτωση σε περίπτωση, με βάση το ιστορικό χρήσης (συχνότητα, διάρκεια κλπ).
   Στο στάδιο της ανάκρισης, τώρα, αν ο τοξικομανής δράστης, δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης ή αποτοξίνωσης, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας ή το δικαστικό συμβούλιο, μπορούν να διατάξουν την εισαγωγή του σε ειδικό κέντρο, αντί για προφυλάκιση ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα 3 εβδομάδων εντός της φυλακής ή να επιβληθεί, ως περιοριστικός όρος, η παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης.
   Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως αν ο τοξικομανής δράστης, κατηγορείται για αδίκημα, όχι μόνον σχετικό με τα ναρκωτικά, εκτός όμως, από τα πολύ σοβαρά, όπως βιασμός, φόνος, "σκληρή ληστεία" και εγκληματική οργάνωση και παρακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης, οι διωκτικές αρχές, μπορούν να αναβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης και σε περίπτωση επιτυχούς αποπεράτωσης του προγράμματος, ακόμα και να απέχουν οριστικά από την ποινική δίωξη, αν κριθεί ότι θα μπορούσε να κινδυνεύσει η επανένταξη του, στην ομαλή κοινωνική ζωή !
   Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για όσους μπαίνουν σε προγράμματα για αναβολή στράτευσης και ότι η συμμετοχή σε αυτά, αποτελεί (υποχρεωτικό) λόγο αναβολής της δίκης.
    Επίσης, η επιτυχής ολοκλήρωση προγράμματος απεξάρτησης, εκτός φυλακής, αποτελεί λόγο αναστολής της ποινής, τόσο της φυλάκισης (και κάθειρξης) όσο και χρηματικών ποινών, ανεξάρτητα από τους γενικούς όρους χορήγησης αναστολής, ακόμα δηλαδή και αν δεν ισχύουν, εν προκειμένω και η σχετική βεβαίωση, αποτελεί λόγο αναγνώρισης ελαφρυντικού και μείωσης της ποινής !
     Τέλος, σχετικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους τοξικομανείς κρατούμενους, άσχετα από το αδίκημα, για το οποίο είναι μέσα, να ζητήσουν να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης και εφόσον παρακολουθήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, μπορεί να τύχουν απόλυσης, με ευνοϊκούς όρους.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.