Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φόρος στο εισόδημα, όχι στην περιουσία

    Καθώς γράφονται, αυτές οι γραμμές, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, προσπαθεί να βρει τρόπους, για να εφαρμόσει το "δόγμα βαρουφάκη", ήτοι την κάλυψη των αναγκών, σε μετρητά, με εσωτερικό και όχι εξωτερικό δανεισμό, δηλαδή με φόρους και λοιπά κρατικά, αναγκαστικά, έσοδα !
  Ουσιαστικά, επιχειρεί να ρίξει και άλλο νερό, σε ένα βαρέλι, που ακόμα, δεν έχει αποκτήσει πάτο, αλλά όχι με λεφτά των "κακών δανειστών", με χρήματα Ελλήνων και μένει να φανεί, πόσο ..δίκαιο, θα είναι και το νέο, για χιλιοστή φορά, φορολογικό σύστημα.
   Σε μία οικονομία και κοινωνία, όπου 4 στους 10 κατοίκους της χώρας, πληρώνονται και συντηρούνται, κάθε μήνα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, το να συζητάμε, για πολλοστή φορά, για αύξηση των εσόδων και όχι για μείωση των εξόδων, είναι πιο παρανοϊκό και από το να δανείζεσαι, για να παίξεις τζόκερ !
   Ουσιαστικά και η νέα κυβέρνηση, ακολουθεί πιστά το δόγμα Βρούτση και Κεγκέρογλου, που διέψευδαν κάθε υπόνοια μείωσης μισθών και συντάξεων, στο δημόσιο, πριν καν ακουστεί, επιλέγει να προστατέψει τα τρωκτικά και τις περασμένες γενιές, σε βάρος των επερχόμενων.
   Μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις του συριζα, είναι και η ρίψη στο "πυρ το εξώτερον", της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για τις συντάξεις, τη στιγμή, που μιλάει και ευαγγελίζεται δήθεν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς !
    Όσον αφορά τώρα, τα φορολογικά έσοδα, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή νομικός, για να αντιληφθείς, ότι ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο φοροδοτικής ικανότητας, είναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ (καθαρό) εισόδημα κάποιου και όχι τα περιουσιακά στοιχεία, που πιθανόν να αντλούν, παρά να παράγουν χρήμα (όπως π.χ τα αυτοκίνητα).
   Αυτό, συμβαίνει, για πολλούς λόγους, με βάση την απλή, κοινή λογική : π.χ κάποιος, που μένει με τους γονείς του, κάνει το σκατό παξιμάδι, ενώ δεν έχει υψηλό εισόδημα, στερείται διακοπές, εξόδους κλπ, για μερικά χρόνια, για να αγοράσει "μερσεντέ" ! Θα πρέπει να φορολογηθεί, σαν πλούσιος, με αυτό το κριτήριο ;
    Άλλος, αποκτάει περιουσιακά στοιχεία, από κληρονομιά ή δωρεά και δεν έχει καν το εισόδημα, για να τα συντηρήσει, εάν φορολογηθεί και από πάνω, για την κατοχή τους, μοιραία οδηγούμαστε, όπως έχει λεχθεί, σε δήμευση (αφού θα αναγκαστεί να τα πουλήσει).
    Συνεπώς, δεν καταλαβαίνω, γιατί γίνεται τόσος ντόρος, για το λεγόμενο "περιουσιολόγιο", φοβάμαι ότι μία τυχόν εφαρμογή του, θα οδηγήσει σε πολύ άδικα αποτελέσματα, για τον απλούστατο λόγο, ότι η περιουσία, αποκτάται, με την πάροδο των ετών, όχι στιγμιαία, ούτε σε ένα χρόνο, δεν μπορείς να φορολογείς αυτοτελώς, περιουσιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν σε 5,10 ή 50 χρόνια ή να εξάγεις αυθαίρετα συμπεράσματα φοροδοτικής ικανότητας, έτσι !
     Από την άλλη, σε ακραίες περιπτώσεις, αναντιστοιχίας, μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με νόμιμους τρόπους (όχι με τυχερά παίγνια), θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος, διότι εκεί, μπορεί όντως, να υποκρύπτεται φοροδιαφυγή.
      Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, μπορεί να γίνει, με άλλους τρόπους, όπως η κατάργηση αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών, ξεκινώντας από τους βο(υ)λευτές και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, στο εισόδημα, από άλλες πηγές, εκτός εργασίας ( π.χ τυχερά παίγνια, ενοίκια και μερίσματα, αφού όμως μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων).
     Δεν μπορεί τα ενοίκια να φορολογούνται με 11% και η προσωπική εργασία, ο ιδρώτας και το αίμα, με συντελεστές, έως 40% !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.