Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ..έμμεση κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρίας !

   Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η ..σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει ότι, για τα χρέη της Α.Ε, θα ευθύνονται εις ολόκληρο, με την προσωπική-ατομική τους περιουσία και τα μέλη του Δ.Σ αυτής, εκτελεστικά και μη !
  Η Ανώνυμη Εταιρία, στην Ελλάδα, μετράει περίπου 100 χρόνια ζωής, ως νομική μορφή ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και αν δεν κάνω λάθος, υφίσταται ακόμα και σε κομμουνιστικά καθεστώτα, ωστόσο η ελληνική "αριστερά", πάντα ..πρωτοπόρος και ευρηματική, θέλει να την καταργήσει, με την παραπάνω διάταξη, με μία παράγραφο, ενός άρθρου, σε ένα Νόμο (φαντάζομαι φορολογικό).
  Η προσωπική ευθύνη, για χρέη εταιρίας, ισχύει μόνον, για την ομόρρυθμη εταιρία, όχι για τις κεφαλαιουχικές, εκεί όπου εταίροι και διαχειριστές, ουσιαστικά και πρακτικά, ταυτίζονται !
  Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση, μάλιστα, κάνει λόγο, για ευθύνη των μελών του Δ.Σ, ούτε καν δηλαδή, για ευθύνη των μετόχων-εταίρων-ιδιοκτητών της Α.Ε, διότι, στην πράξη, πολλές φορές, οι βασικοί μέτοχοι, δε μετέχουν καν στο Δ.Σ, εκεί μπαίνει ο οποιοσδήποτε, με διορισμό βέβαια, από τη Γ.Σ, που ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι.
   Έτσι, αν ψηφιστεί, αυτή η τραγελαφική ρύθμιση, την επόμενη μέρα, όσα μέλη Δ.Σ έχουν περιουσία, θα παραιτηθούν και στη θέση τους, θα μπουν "αχυράνθρωποι", που δεν έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν, οπότε για το Δημόσιο, θα ισχύσει και πάλι το "ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος" !
    Φυσικά, η λύση, ..δεν είναι να οριστεί, ότι θα ευθύνονται, για τα χρέη της Α.Ε, οι μέτοχοί της και μάλιστα εις ολόκληρον (!), γιατί τότε ΌΛΟΙ θα πουλήσουν τις μετοχές τους, δεν θα ξαναδημιουργηθεί ΠΟΤΕ α.ε και γενικά θα γίνουν όλοι κρατικοδίαιτοι, όπως οι συριζαίοι...
    Ή θα γίνονται μόνον Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, έως ότου γίνει και εκεί μία αντίστοιχη ρύθμιση και παραμείνουν, στο τέλος, μόνον ομόρρυθμες εταιρίες, μεγέθους συνοικιακού μαγαζιού, μεταξύ συγγενών και φίλων !
     Η Ανώνυμη Εταιρία, βασίζεται εξ ορισμού, στην ευθύνη του μετόχου, για τα χρέη της κλπ, μέχρι του ποσού του μετοχικού κεφαλαίου, που του αντιστοιχεί, είναι μία νομική μορφή εταιρίας, αφενός για όποιον δεν θέλει να ρισκάρει την προσωπική του περιουσία, αλλά μόνον κάποιο κεφάλαιο και αφετέρου, ευνοεί την συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων, για την ευόδωση των σκοπών της, μέσω της ύπαρξης και συμμετοχής εκατοντάδων ή χιλιάδων εταίρων-(μικρο)μετόχων.
     Το Δ.Σ της Α.Ε, από την άλλη, δεν μπορεί να ευθύνεται προσωπικά, για τα χρέη της εταιρίας, τα μέλη του Δ.Σ λογοδοτούν και είναι υπόλογα και υπεύθυνα, για τη διαχείριση, που κάνουν, έναντι των μετόχων, ενώ μπορεί να έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες, για λάθη και παραλείψεις τους, έναντι τρίτων (π.χ Δημόσιο, για τα χρέη, προς αυτό), αλλά και έναντι των ιδιοκτητών-μετόχων της Α.Ε.
      Η ουσία της Α.Ε βασίζεται στο γεγονός, ότι πρόκειται για νομικό πρόσωπο, αυτοτελές και ανεξάρτητο, από τους μετόχους της (πόσο μάλλον από το ΔΣ, που τα μέλη του, μπορεί να μην είναι καν μέτοχοι, όπως είπαμε), με δικιά του περιουσία και δικά του χρέη, που καμία σχέση δεν έχουν και δεν μπορεί να έχουν, με τις ατομικές περιουσίες, των μελών της !
     Συνεπώς, ρυθμίσεις, όπως οι προωθούμενες, θίγουν τον πυρήνα της και ουσιαστικά οδηγούν σε έμμεση κατάργηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες : η κυβέρνηση πάει για μαλλί και μπορεί να βγει κουρεμένη, τα κρατικά έσοδα, να καταποντιστούν, παρά να αυξηθούν...
     Μπορεί, στην πράξη, να εμφανίζεται το φαινόμενο, η Α.Ε να πτωχεύει, χωρίς να έχει περιουσιακά στοιχεία αξιόλογα, ενώ ορισμένοι μέτοχοι αυτής ή μέλη του Δ.Σ, να είναι πάμπλουτα (από άλλες δραστηριότητες κερδοφόρες) και το Δημόσιο να αισθάνεται "ριγμένο", που δεν θα πάρει τίποτα, ωστόσο αυτό είναι, συνήθως, δικό του πρόβλημα : των κρατικών φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών, που είτε δε λειτουργούν καθόλου, είτε υπολειτουργούν (π.χ αφήνουν τα χρέη να συσσωρεύονται και τα αναζητούν, μετά από πολλά χρόνια, με υπέρογκες προσαυξήσεις), αλλά και κυρίως, της ίδιας της ΝΟΜΙΚΗΣ φύσης της Α.Ε !
     Μιλάμε δηλαδή για μία ..λογική του τύπου "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι", επειδή η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει, με τους δανειστές και να πάρει χρήματα και τα ταμεία έχουν στεγνώσει, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνει όλα ίσωμα και να αφήσει καμένη Γη...
     Σήμερα, έγινε γνωστό, ότι ο Τσίπρας, έστειλε τον ξάδερφό του, στο ..Ιράν, για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, από εκεί (!), ωστόσο "έφαγε πόρτα", αλλά μην απελπίζεστε εκεί στο συριζα, εκτός από τη Μέση Ανατολή, υπάρχει και η Αφρική, η Νότια Αμερική κλπ, προτού τα καταστρέψετε όλα, στο εσωτερικό, με ανάλογες, με τη σχολιαζόμενη, "νομοθετικές πρωτοβουλίες" !
   

2 σχόλια:

  1. Εκ των υστέρων, είδα ότι η επίμαχη διάταξη, τελικά ..ήδη έχει ψηφιστεί και προβλέπει παράλληλη-σωρευτική, προσωπική ευθύνη, όχι μόνον των νομίμων εκπροσώπων-διαχειριστών (φαίνεται δηλαδή να μένουν εκτός τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ), αλλά και των μετόχων, με ποσοστό άνω του 10 % !! Έτσι, σε λίγο, κανένας μέτοχος, δεν θα διατηρεί πάνω από αυτό το ποσοστό, με συνέπεια να υπάρξουν προβλήματα και στη λήψη αποφάσεων, στις απαρτίες των ΓΣ κλπ, εφόσον δεν υπάρχουν παιδιά κλπ, για να σπάσει το ποσοστό του μεγαλομετόχου-ιδιοκτήτη, σε επιμέρους ...9,99 % (http://www.fpress.gr/oikonomia/asfalish/item/29837-i-diataxi-poy-kathista-toys-mikrometohoys-ypeythynoys-gia-ta-hrei-ton-etaireion)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικά αποσύρθηκε (!) η διάταξη ; ράβε-ξήλωνε, ως συνήθως, εκ των υστέρων, αφού οι Νόμοι, γράφονται στο πόδι, όπως φαίνεται ! http://www.capital.gr/News.asp?id=2261662

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.