Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ασφαλιστικές εισφορές και αντισυνταγματικότητες

    Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο Capital.gr, όπου γινόταν ανάλυση, για την αντισυνταγματικότητα, των ασφαλιστικών εισφορών, προς τον ΟΑΕΕ, με παραπομπές μάλιστα και σε μελέτες-γνωμοδοτήσεις, γνωστών καθηγητών-συνταγματολόγων, υπέρ αυτής της άποψης !
  Ουσιαστικά, η άποψη ότι είναι αντισυνταγματικές, βασίζεται στα σχετικά άρθρα, του Συντάγματος, που ορίζουν, ότι καθένας συνεισφέρει στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του και επομένως, δεν μπορεί να πληρώνουν ΤΑ ΙΔΙΑ, ένας έμπορος, με 3.000.000 ευρώ, ετήσια κέρδη και ένας άλλος, με κέρδη 10.000 ευρώ..
   Μερικοί, όπως έχω αναφέρει ίσως και αλλού, θεωρούν συλλήβδην παράνομη, την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο αυτό δεν αντέχει και πολύ, σε λογική εξέταση, διότι, αν γινόταν προαιρετική, το πιθανότερο αποτέλεσμα, θα ήταν να βλέπαμε, μετά από κάποια χρόνια, δεκάδες γέρους, να ψάχνουν στα σκουπίδια !
   Διότι δεν έχουν όλοι την ψυχική δύναμη, να "κάνουν τα κουμάντα τους" και να αποταμιεύουν κάθε μήνα, για τα γεράματα ή να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση και έτσι η σύνταξη, από το Κράτος, είναι ένα αναγκαίο σωσίβιο επιβίωσης.
   Ως προς το πρώτο σκέλος, η αρχική εντύπωση, είναι ότι όντως πρόκειται για αδικία και αντισυνταγματικότητα, για σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους, να πληρώνουν τα ίδια, δυνατοί και αδύναμοι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, στους μισθωτούς, όπου εκεί οι ασφαλιστικές κρατήσεις και εισφορές, είναι ανάλογες με το μέγεθος του μισθού !
   Ωστόσο, η θεωρία αυτή καταρρέει, αν απλά σκεφτεί κανείς, ότι ΚΑΙ η σύνταξη, που θα πάρουν, είναι ίδια, εφόσον μιλάμε για τα ίδια χρόνια ασφάλισης, το αντίθετο, θα δημιουργούσε προβλήματα ισότητας και συνταγματικότητας, δηλαδή το να πάρει κάποιος την ίδια σύνταξη, με άλλον, έχοντας πληρώσει όμως πολύ λιγότερες εισφορές...
    Οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων εν γένει, όχι μόνο εμπόρων, αλλά και επαγγελματιών (δικηγόρων, μηχανικών κλπ), είναι κοινές και γίνεται μόνον μία (εύλογη) διάκριση, για τα πρώτα έτη, όπου αντικειμενικά, δεν έχει κάποιος τα ίδια έσοδα, όπως αργότερα, ενώ δίνεται η δυνατότητα, σε αυτόν, που βγάζει περισσότερα, να ανέβει ασφαλιστική κατηγορία, οπότε, από αυτή την άποψη, θεωρώ, ότι το σύστημα, είναι, σε γενικές γραμμές, δίκαιο !
   Ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας όμως, ασφαλώς εγείρει το γεγονός, ότι τα ελάχιστα ποσά, όχι μόνον δεν μειώθηκαν, ανάλογα με τους μειωμένους τζίρους και την τεράστια ύφεση, που επικρατεί στην ελληνική Αγορά, από το 2010, αλλά, αντιθέτως και παράλογα, αυξήθηκαν...
   Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, μόνο τέλειο δεν είναι, έχει πολλές "πληγές", πολλές από τις οποίες επουλώθηκαν, χάρη στην ..Τρόϊκα, τα τελευταία χρόνια, αλλά μένουν πολλά να γίνουν, ώστε να μην βγαίνουν στη σύνταξη, άτομα, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, άλλοι, χωρίς να έχουν πληρώσει καθόλου ή ελάχιστες εισφορές, να σταματάει αυτόματα η καταβολή, με το θάνατο του δικαιούχου και ένα σωρό άλλες "τρύπες", από τις οποίες χαρίζονται χρήματα, σε πελάτες-ψηφοφόρους !
     Μπορεί να μην υφίσταται η παρανομία και η αντισυνταγματικότητα, στο βαθμό, που κάποιοι προβάλλουν, ωστόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν, χωρίς να έχουν σταθερό εισόδημα, κάθε μήνα, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, μόνοι τους κλπ, έχουν κάθε λόγο, να αισθάνονται "ριγμένοι" και αδικημένοι, σε σχέση με όσα γίνονται, σε άλλες περιπτώσεις, όπου κάποιοι ΜΟΝΙΜΩΣ βγαίνουν -σκανδαλωδώς- ωφελημένοι, σε βάρος των υπολοίπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.