Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

     Χθες έκλεισε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο, η υπόθεση εξαφάνισης του 20χρονου σπουδαστή, της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, με την ανεύρεση της σορού του και όλα τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν ότι αυτοκτόνησε, κόβοντας τις φλέβες του ! (βέβαια, κρατάμε ακόμα μια επιφύλαξη, έως ότου ολοκληρωθούν οι ανακριτικές πράξεις).
  Επειδή έχουν αρχίσει οι νομικές συζητήσεις, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ή μάλλον, για την ..ανυπαρξία τους, θα ήθελα να συνεισφέρω την άποψή μου, σε ένα θέμα, που έλαβε, δικαίως, μεγάλες διαστάσεις, με τις παρενέργειες και τις υπερβολές, βέβαια των αντισόσιαλ μίντια, όπως πάντα (π.χ το να ασχολούνται μέχρι και ευρωβουλευτές).
  Παίρνοντας ως δεδομένο, αν δεν προκύψει κάποιο νέο, συγκλονιστικό στοιχείο, που θα ανατρέψει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι έχουμε αυτοχειρία, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, όσων τον κακομεταχειρίζονταν και τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο, εξασθενούν, βέβαια, σημαντικά.
  Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν, κατόπιν εορτής, ότι ο Βαγγέλης, αυτοκτόνησε, επειδή υπήρξε θύμα, συστηματικής ταπεινωτικής μεταχείρισης, από άλλους σπουδαστές, που είχαν βρει, αυτόν τον τρόπο ..διασκέδασης !
  Είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, να στοιχειοθετηθούν, σε βάρος των "βασανιστών" του, τα αδικήματα, είτε της ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, είτε της ανθρωποκτονίας, από αμέλεια, ειδικά το πρώτο, δηλαδή η ανθρωποκτόνος πρόθεση των "νταήδων" της Σχολής.
  Λιγάκι πιο εύκολο, θα ήταν, να στοιχειοθετηθεί η αμέλεια, με την έννοια, ότι η ένταση των πειραγμάτων και των καψονιών, στα οποία υποβαλλόταν ο εκλιπών, ήταν τέτοια, που ξεπερνούσε τα όρια αντοχής του (τα όρια αυτά, βέβαια, είναι υποκειμενικά, πάντα) και όφειλαν οι δράστες, να αξιολογήσουν, ως πιθανό, το ενδεχόμενο, το θύμα, να βλάψει τον εαυτό του, μην αντέχοντας τον εξευτελισμό (υπέρβαση των ορίων, δηλαδή, από αμέλεια, όχι από δόλο) !
   Νομολογιακά και πρακτικά, οι περιπτώσεις, όπου μπορεί κάποιος, να έχει ποινικές ευθύνες, για την αυτοκτονία άλλου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, από αμέλεια, είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως περιπτώσεις ψυχασθενών, με τάσεις αυτοχειρίας και κατηγορούμενους, ιδιοκτήτες κλινικών, γιατρούς και νοσοκόμες ή κρατούμενους σε φυλακές και κρατητήρια, που αυτοκτονούν, με κατηγορούμενους, τους δεσμοφύλακές τους-αστυνομικούς.
   Το κρίσιμο στοιχείο εδώ, αλλά και στην υπό εξέταση περίπτωση, είναι το εξής : η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, που έχουν αυτά τα άτομα, να προσέχουν τη ζωή του ασθενούς και να λαμβάνουν μέτρα, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα αυτοκτονίας (βέβαια, πάντα πρέπει να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ αμέλεια-ολιγωρία του κατηγορούμενου, με βάση το μέσο συνετό άνθρωπο, σε αντίστοιχη θέση, εννοείται)!
   Ερχόμαστε έτσι, στο "ζουμί" της υπόθεσης, που είναι φυσικά, οι ευθύνες της Διοίκησης της Σχολής, που είναι περισσότερο εμφανείς, από οποιουδήποτε άλλου, διότι η εύρυθμη λειτουργία της και η αποτροπή τέτοιων φαινομένων, από 20χρονα (εν πολλοίς ανώριμα, χωρίς να τους δικαιολογώ) παιδιά, είναι δικιά της δουλειά (ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε, όμως, όφειλαν να ξέρουν, αν και αποδεικνύεται μάλλον το αντίθετο, ότι είχαν ακούσει τι συμβαίνει και ήταν ενήμεροι).
    Όταν οι γονείς, στέλνουν τα παιδιά τους, στο σχολείο, στο στρατό κλπ., η ευθύνη, για "αυτές τις ζωές", ουσιαστικά, μεταβιβάζεται στους Διοικητές αυτών των μονάδων, που είναι νομικά υπεύθυνοι, για τη σωστή λειτουργία και τη διαφύλαξη των έννομων αγαθών τους και κυρίως φυσικά της ζωής !
    Μέχρι χθες, οι περισσότεροι, αγνοούσαμε ότι υπάρχει Γαλακτομική Σχολή στα Γιάννενα, όπου νεαροί, εν πολλοίς αμόρφωτοι και σκληραγωγημένοι, μαθαίνουν πως να πήζουν το γάλα, σε τυρί ή γιαούρτι και αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για δημόσιο φορέα, όπου όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, πως διορίζονται οι Διοικήσεις κλπ.
    Μετά και από κάποιες παρεμβάσεις βουλευτών στα τεκταινόμενα, όπως έγινε γνωστό, αποδεικνύεται, πως όποια πέτρα σκανδάλου και αν σηκώσεις, στη χώρα μας, θα βρεις από κάτω, το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", το οποίο δεν είναι μόνον πράσινο, αλλά και γαλάζιο !
    Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, να αναζητήσει και να αποδώσει, τυχόν ποινικές ευθύνες, σε αυτή την υπόθεση, ωστόσο συνιστά πρόκληση, προς την κοινωνία ολόκληρη, η καταγγελία του υπεύθυνου για τις έρευνες, ότι δέχτηκε απειλές από ..συνδικαλιστές ("θα χυθεί αίμα"), να μην αγγίξουν συναδέλφους τους.
    Αν δεν σπάσουν τα αποστήματα του κομματικού-πελατειακού κράτους, των συνδικαλιστών και των συντεχνιών και οι ευθύνες μονίμως κουκουλώνονται, απλά, θα είμαστε αναγκασμένοι, να βιώσουμε και άλλα τέτοια, θλιβερά, περιστατικά, στο μέλλον !

Υ.Γ Με βάση τα ανωτέρω, νομικά, θα είχε αρκετές πιθανότητες ευδοκίμησης και μία αγωγή αποζημίωσης, για ψυχική οδύνη, των συγγενών, κατά του ελληνικού Δημοσίου ! βέβαια, "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια", ακόμα δεν έχει γίνει η κηδεία του παιδιού, όταν ηρεμήσουν, ίσως να το εξετάσουν, εξάλλου, δεν θα φέρει πίσω το παιδί τους...

 

3 σχόλια:

  1. Το ζήτημα του λεγόμενου bullying, είναι φυσικά τεράστιο και αφορά το σχολείο, την οικογένεια, τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις κλπ και φυσικά το Στρατό ! Βέβαια, στο Στρατό, πας κάπως προετοιμασμένος, για αυτό και συχνά, αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης-σκληραγωγίας, ειδικά σε επίλεκτα τμήματά του. Εδώ θέλω να αναφέρω μία προσωπική εμπειρία : όταν πήγα σε μονάδα του Έβρου, όντας Λοχίας, είπα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε κάποιους δεκανείς, που απολύονταν σε λίγο, ότι είμαι "αρχαιότερος" από εκείνους ! Το οποίο βέβαια, είναι σωστό, γιατί ο βαθμός καθορίζει την αρχαιότητα, αλλά πως να τους το εξηγήσεις ; Αυτό, είχε ως συνέπεια, ένα βράδυ, γυρνώντας εκείνοι, φτιαγμένοι-μαστουρωμένοι, από βραδινή έξοδο, να με ξυπνήσουν, στις 4 το πρωί, για να καθαρίσω την τουαλέτα και ίσως να μου έκαναν και χειρότερα, αν δεν ξυπνούσε κάποιος άλλος, για να ουρήσει ! Φυσικά, το επόμενο πρωί, στην αναφορά, δεν είπα τίποτα, στο Διοικητή, γιατί αν έλεγα και τιμωρούνταν, θα πάθαινα ίσως χειρότερα...Το θέμα είναι, ότι εδώ, ας πούμε υπήρξε κάποια "πρόκληση" εκ μέρους μου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα του εκφοβισμού, είναι τελείως αθώα και οι δράστες εκμεταλλεύονται την καλοσύνη τους ! Το συνήθως προτεινόμενο "μίλα" στα θύματα, ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι και τόσο..Το βάρος πέφτει κυρίως στους ώμους των Διοικητών σχολικών, στρατιωτικών κλπ μονάδων, που έχουν τη μέριμνα του προσωπικού, ώστε να εντοπίζουν και κυρίως να προλαμβάνουν παρόμοια προβλήματα. Βέβαια, αν δεν υπάρχει ανώτερος-υπεύθυνος, όπως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το να μιλήσεις, είναι μονόδρομος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι δε γνωρίζουν νομικά, κάνουν λόγο για ηθικούς αυτουργούς : ηθική αυτουργία, θα υπήρχε αν κάποιος ή κάποιοι, είχαν πείσει το Βαγγέλη να κάνει αυτό, που έκανε, δηλαδή να αυτοκτονήσει, πράγμα άτοπο, κανείς δεν του είπε φορτικά, πήγαινε κόψε τις φλέβες σου ! Από ποινική άποψη, μπορούμε να μιλάμε μόνον, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με πράξη ή παράλειψη : με πράξη, εφόσον η εξευτελιστική μεταχείρισή του, ήταν τέτοια, ώστε μπορούσε αιτιωδώς, ως μόνη αιτία, να οδηγήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, στην αυτοχειρία και με παράλειψη, για όσους γνώριζαν και όφειλαν να τον προστατεύσουν (κυρίως υπεύθυνοι της Σχολής), αλλά δεν το έκαναν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά και την αποκάλυψη ότι ο διευθυντής της Σχολής, σκόπευε να τιμωρήσει τους "μπούληδες" Κρητικούς, αλλά δεν το έκανε, κατόπιν παρέμβασης ..βουλευτή(-ων), η δικαστική έρευνα, οφείλει να διευρυνθεί και να περιλάβει και τους "εθνοπατέρες" εκείνους, που με 10 χιλιάρικα το μήνα και έχοντας ορκιστεί ..υπακοή στους Νόμους, "κάνουν πλάτες" σε παραβατικές συμπεριφορές ! Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που σε ένα έγκλημα, υπάρχει πολιτικός-κομματικός δάκτυλος, αυτό είναι ο μάλλον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση...Και φυσικά ο καθένας, γνωρίζοντας ότι έχει "υψηλή" κάλυψη και ότι δεν θα τιμωρηθεί, αποθρασύνεται περισσότερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.