Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η μεγαλύτερη αυταπάτη

      Η λέξη "αυταπάτη" αντικατέστησε την λέξη "πλάνη", που σκόπευα αρχικά, να χρησιμοποιήσω, μετά τη δημόσια παραδοχή του Πρωθυπουργού μας, ότι δεν έλεγε ψέματα, εν γνώσει του, προεκλογικά, αλλά είχε αυταπάτες...
  Σίγουρα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να ακούς ότι σε κυβερνάει κάποιος, που έχει στρεβλή αντίληψη των πραγμάτων, από την άλλη όμως, είναι θετικό ότι έχει το θάρρος να παραδέχεται δημόσια, τα λάθη του και να προσπαθεί να τα διορθώσει !
  Μία από τις μεγαλύτερες αυταπάτες, αλλά και ...απάτες της ελληνικής τουλάχιστον Αριστεράς, είναι η περιβόητη αγάπη (στα όρια της μονομανίας) για τις θεωρίες του οικονομολόγου Κέυνς, ότι δηλαδή αν κοπούν μισθοί Δ.Υ και συντάξεις, θα μειωθεί η ζήτηση και θα έχουμε ύφεση.
   Ουσιαστικά και επειδή δεν είμαι οικονομολόγος, τρία πράγματα συμβαίνουν : είτε οι θεωρίες αυτές, δεν είναι σωστές, είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην χώρα μας, είτε, τέλος, κάποιοι τις μεταφέρουν λανθασμένα, με συνέπεια να δυσφημείται και ο μακαρίτης ο Κέυνς (ο οποίος, σημειωτέον, ...ΔΕΝ ήταν αριστερός χαχα) !
   Προσωπικά, δεν αισθάνομαι την ανάγκη, να επιχειρηματολογήσω, γιατί είναι ΛΆΘΟΣ η βασική αυτή θέση των αριστερών (που κατά κανόνα, έχουν μάθει να ζουν από τα έτοιμα και όχι από την εργασία τους), επειδή το θεωρώ αυτονόητο και βαριέμαι να εξηγώ αυτονόητα πράγματα, ωστόσο, όποιος θέλει να μάθει "το γιατί", ας διαβάσει την εξής ωραία ανάλυση, από κάποιον μάλιστα πιο ειδικό : http://www.capital.gr/story/3110115/otan-eklapse-o-em-keuns-em
   Την βασική αυτή άποψη της Αριστεράς, που είναι φυσικά μία πλάνη (ή απάτη, ανάλογα, αν γίνεται σκόπιμα), επαναλαμβάνουν τόσο οι διάφοροι υπουργοί της Κυβέρνησης, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός : προκειμένου να μην κοπούν οι δημόσιες δαπάνες, για μισθούς, επιδόματα και συντάξεις (μιλάμε για τεράστια νούμερα), επιλέγουν, κάθε φορά, την αύξηση των φόρων και των εισφορών, λες και αυτά τα τελευταία, δεν οδηγούν, εμμέσως, σε μικρότερες αποδοχές (καλύτερα αξία αποδοχών) και σε ύφεση !
     Η πρακτική αυτή, για να δώσουμε ένα παράδειγμα, από το ζωϊκό βασίλειο, μοιάζει με το εξής : μία κότα γεννάει αυγό, κάθε μέρα, στην καλύτερη ή μέρα παρά μέρα, δεν μπορεί να γεννήσει δύο και τρεις φορές την ημέρα. Η αντίληψη της αριστεράς, λοιπόν, είναι πως για να κάνει περισσότερα αυγά, θα πρέπει να την ταΐζουμε περισσότερο, οπότε κάνουμε περισσότερα άσκοπα έξοδα, αφού η φύση των πραγμάτων είναι αυτή και δεν αλλάζει, όσο και ό,τι και αν φάει η κότα.
     Στην ακραία της μορφή, αυτή η αντίληψη, θα υποστήριζε να σκίσουμε την κότα στα δύο, για να δούμε μήπως κρύβει περισσότερα αυγά, με συνέπεια έτσι, να μην ξαναφάμε ποτέ, έστω και αυτά τα "λίγα" αυγά, που έκανε μέχρι τότε !
     Το ίδιο παράλογο και παρά φύσιν, είναι να τροφοδοτούμε τα κρατικοδίαιτα τρωκτικά, όσο γίνεται περισσότερο, δήθεν για να τονώσουμε την ζήτηση, να συνεχίζουμε να στηρίζουμε, αυτούς, που έφαγαν τα λεφτά, σε βάρος της επόμενης, κατεστραμμένης, γενιάς.
      Ποτέ και κανένας, μετά από έξι χρόνια Μνημονίων, δεν μας εξήγησε, γιατί π.χ οι μισθοί στον Δημόσιο τομέα, να είναι μεγαλύτεροι από τον ιδιωτικό, όταν μάλιστα η παραγωγικότητα, είναι αντιστρόφως ανάλογη, γιατί απολύθηκαν 1 εκατομμύριο ιδιωτικοί υπάλληλοι και ΚΑΝΕΝΑΣ από το Δημόσιο (αντίθετα γίνονται συνέχεια προσλήψεις), γιατί ο ελεύθερος επαγγελματίας, να πληρώνει φόρο (σχεδόν 30%), ακόμα και για ετήσιο εισόδημα 500 ευρώ, ενώ άλλοι απολαμβάνουν αφορολόγητο (περίπου 9.000 ευρώ) και ένα σωρό άλλες ΑΔΙΚΊΕΣ και αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις-διακρίσεις....
      Για να μην πολυλογώ, η μεγαλύτερη αυταπάτη, στην Ελλάδα, είναι ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία, όπου κάποιοι ζουν εις βάρος των άλλων, το να είναι δηλαδή κάποιος ευτυχισμένος, όταν ο διπλανός του, δυστυχεί, να ζουν κάποιοι άνετα και κάποιοι σε συνθήκες ακραίας φτώχιας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.