Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

αντικειμενική φορολόγηση, ένα (μαύρο) ανέκδοτο

       Σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας, ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του, αρκεί να κινείται βέβαια, στα πλαίσια των Νόμων και έτσι καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε διάφορα "τρελά", σε σημείο, που να έχουμε πάθει ανοσία, πλέον !
  Η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή, όταν τα "μαργαριτάρια" προέρχονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και αρθρογράφους, διότι αφενός είναι η δουλειά τους, να ενημερώνουν σωστά και αφετέρου, επηρεάζουν πολύ κόσμο, εφόσον γράφουν ή μιλάνε, σε δημοφιλή ΜΜΕ.
   Ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα "αφηγήματα" αρθρογράφων-δημοσιογράφων, που καθρεφτίζει την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών (του δημόσιου, αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα), είναι και εκείνο της μαζικής φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών.
   Είναι αληθές, ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν σχετικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα και αυτό φαίνεται πως "σκανδαλίζει" και οδηγεί σε ένα ιδιότυπο φασισμό, που αποφαίνεται ότι "όλοι φοροδιαφεύγουν", χωρίς να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να καταλήγει σε κοινή συκοφάντηση και αδικία (ειδικά από την στιγμή, που κανένας δεν καταλαβαίνει με τι αγώνα, επιβιώνει σήμερα και παραμένει όρθιος και ενεργός ένας ελεύθερος επαγγελματίας).
   Χθες, λοιπόν, πήρε το μάτι μου, την άποψη, σε ένα κείμενο, για το ποια είναι η λύση στο "πρόβλημα" αυτό : η φορολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, όπως π.χ το πόσα χρόνια έχεις στο επάγγελμα (μετά από Χ χρόνια, θα πρέπει να δηλώνεις Ψ ελάχιστο εισόδημα ή θα κάνει τη δήλωση, για σένα, ο εκάστοτε Τσακαλώτος, που ξέρει καλύτερα, πόσα βγάζεις ή πόσα ...θα έπρεπε να βγάζεις) !
    Προσοχή : η άποψη αυτή, δεν δημοσιεύτηκε σε κάποιο παρακμιακό (ακραία) αριστερό φόρουμ ή στην Β. Κορέα, αλλά σε ελληνικό μέσο και μάλιστα φιλελεύθερο...
    Μάλιστα, πάει ακόμα παραπέρα και λέει ουσιαστικά, ότι αν είσαι π.χ δικηγόρος και μετά από Χ χρόνια (σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και κορεσμένο επάγγελμα) δεν βγάζεις όσα θα λέει το Υπ.Οικ., ...οφείλεις να παραιτηθείς, να καταθέσεις την άδεια και να πας να φυλάς πρόβατα ίσως !
     Δεν σου αναγνωρίζει καν δηλαδή το δικαίωμα να πεις, ότι τόσα βγάζω και μου είναι αρκετά, δεν θέλω περισσότερα, μου φτάνουν να ζω ή να φυτοζωώ, χωρίς να επιβαρύνω τους άλλους και ούτε θέλω να ζω σε βάρος της κοινωνίας, με κάποια κρατική αργομισθία.
     Η κατασυκοφάντηση και ο φασισμός εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ή ...απροθυμίας σύλληψης της πραγματικής φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, παρεμπορίου κλπ., οδήγησε σε ακραία παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές φορολόγησής τους.
     Έτσι, αυτοί, που βρίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, απολαμβάνουν ένα ελάχιστο αφορολόγητο όριο (κάποιοι λέει, έτσι, θα πληρώσουν, μετά την μικρή μείωσή του, ίσως και για πρώτη φορά στην ζωή τους, 50 ή 100 ευρώ φόρο και έβαλαν τα κλάματα) και δεν πληρώνουν χαράτσια τύπου "τέλος επιτηδεύματος".
     Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ακόμα και με εισόδημα 1000 ευρώ, το χρόνο, είτε γιατί αρρώστησε, είτε για χίλιους άλλους λόγους, θα κληθεί να πληρώσει 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος (όσα και αυτός, που δήλωσε 100.000) και φόρο, από το πρώτο ευρώ !
     Ένα βασικό λάθος, που κάνουν, κυρίως όσοι είναι έξω από τον χορό, είναι ότι συγχέουν τα έσοδα, τον τζίρο, με τα καθαρά κέρδη, με το πραγματικό όφελος, το οποίο και φορολογείται και αυτό με αναγκάζει, στην επόμενη ανάρτηση, να παραθέσω τι πάγια έξοδα, έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να δούμε όλοι μαζί "την γλύκα", του να προσπαθείς να επιβιώσεις, στην Ελλάδα, χωρίς κρατική ή άλλη αντιμισθία ή αργομισθία...



1 σχόλιο:

  1. Και φυσικά, δεν είναι μόνον η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αντισυνταγματική, όπως ομολόγησε δημόσια ο Καμμένος ! Η συντριπτική πλειοψηφία των φόρων και των χαρατσιών, ειδικά από την χρεοκοπία του 2010 και δώθε, είναι παράνομα και αντισυνταγματικά, όμως τα πληρώνουμε, στωικά, σχεδόν σαν ζώα, αφού και το Κράτος, φροντίζει να απειλεί τη μη πληρωμή τους, με αυστηρές συνέπειες και διώξεις...Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αντί να κόψουν κρατική σπατάλη και ρεμούλα, επέλεξαν την αύξηση των πάσης φύσεως φόρων και εισφορών, επί αδίκων αλλά και επί δικαίων, όσων δεν είχαν αγγίξει καν το μέλι, τα προηγούμενα χρόνια ! Όσο για το που πάνε τα λεφτά των φόρων, που πληρώνουμε : τις προάλλες, η Βουλή αγόρασε καινούργιο χαλί, αξίας 80.000 ευρώ και το πληρώσαμε εμείς, ενώ θα μπορούσε να δώσει ο κάθε ένας από τους 300, από 266 ευρώ, από τα 6000 που παίρνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.