Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ας μιλήσουμε για "εσχάτη προδοσία"

   Με αφορμή τα όσα κωμικοτραγικά παρακολουθούμε, με την δίωξη-καταδίωξη και σύλληψη (από την ...αντιτρομοκρατική) του εν ενεργεία βουλευτή Μπαρμπαρούση, για αδικήματα "εσχάτης προδοσίας", ας δούμε τι προβλέπει σχετικά ο ποινικός μας Κώδικας.
 Το ζήτημα θα εξεταστεί, εδώ, από τη νομική του πλευρά, περισσότερο, παρά από την πολιτική, διότι αν και κατεξοχήν νομικό, έχει φυσικά μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις, που θα εξεταστούν, στην επόμενη.
  Καταρχάς, ως ένα γενικότερο σχόλιο, παρακολουθούμε ξανά ένα κακόγουστο σόου δίωξης πολιτικών αντιπάλων της συγκυβέρνησης, που έχει σκοπό και μόνον να παραδειγματίσει : "κοίτα τι θα πάθεις, αν αντισταθείς στην χούντα των συριζανελ" !
 Οι δικαστές, ημέρα Σάββατο, ημέρα αργίας, εφάρμοσαν την αυτόφωρη διαδικασία (!) σε βάρος εν ενεργεία βουλευτή, ενεργώντας ως απλοί υπαλληλίσκοι του υπουργού, που έκανε τη μηνυτήρια αναφορά, χωρίς καν να εξετάσουν αν ευσταθεί ή όχι...
 Η "εσχάτη προδοσία" είναι το πρώτο ποινικό αδίκημα, που θεσπίζει ο ποινικός μας Κώδικας, στο ειδικό του μέρος και στο κεφάλαιο με τίτλο "προσβολές του Πολιτεύματος".
 Ορίζεται ότι τιμωρείται με ποινή πρόσκαιρης (5-20) ή ισόβιας κάθειρξης, όποιος : 1) αποπειράται να αποστερήσει τον ΠτΔ, από την εξουσία, που έχει κατά το Σύνταγμα και 2) όποιος αποπειράται, με σωματική βία ή απειλές σωματικής βίας, να παρεμποδίσει τον ΠτΔ από την άσκηση της εξουσίας του ή να τον εξαναγκάσει να επιχειρήσει πράξη, που προβλέπεται ή να μεταβάλλει το πολίτευμα του Κράτους.
  Όποιος αποπειράται να σκοτώσει τον ΠτΔ, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.
  Όποιος αποπειράται με βία ή απειλή βίας, να καταλύσει ή να αλλοιώσει το δημοκρατικό πολίτευμα ή να καταλάβει την εξουσία ή να εξαναγκάσει τα όργανα της Πολιτείας (Βουλή, κυβέρνηση κλπ) σε πράξεις ή παραλείψεις, τιμωρείται επίσης διαζευκτικά, σε πρόσκαιρη ή ισόβια κάθειρξη.
 Παρατηρούμε ότι τα σχετικά με την εσχάτη προδοσία αδικήματα, τιμωρούνται στο στάδιο της απόπειρας, δεν χρειάζεται π.χ να σκοτώσεις τον ΠτΔ για να φας ισόβια, αρκεί και η απόπειρα !
 Από τον ορισμό του βασικού αδικήματος, της εσχάτης προδοσίας, γίνεται φανερό ότι ο Μπαρμπαρούσης, δεν εντάσσεται σε αυτό, εφόσον δεν χρησιμοποίησε βία ή απειλή βίας...
 Μόνον για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, θα μπορούσε να κατηγορηθεί (και για αυτό κατηγορείται) και συγκεκριμένα για την παράγραφο, που αναφέρει ότι : όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους, σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, τιμωρείται με κάθειρξη (5-20).
  Ο Μπαρμπαρούσης, μιλώντας με την ιδιότητα του βουλευτή και από το βήμα της Βουλής, όντως, κάποια στιγμή, ζήτησε από τον Στρατό να κάνει πραξικόπημα.
  Το ερώτημα είναι το κατά πόσον, μία "προτροπή" ΕΝΌΣ βουλευτή της ήσσονος αντιπολίτευσης, κτηνοτρόφου, στο επάγγελμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ...απόφαση πραξικοπήματος, στην ηγεσία του Στρατού !
  Νομίζω όλοι συμφωνούμε, πως ΔΕΝ ήταν πρόσφορη αυτή η αναφορά, έστω και αν έγινε δημόσια, να ...προκαλέσει πραξικόπημα, ούτε νομίζω πως είχε τέτοιο σκοπό-πρόθεση ο ίδιος ο βουλευτής.
  Στην παράγραφο 2 του βασικού αδικήματος, χρησιμοποιείται ΡΗΤΆ η φράση "με τρόπο πρόσφορο", οπότε και αναλογικά, δεν αρκεί δηλαδή μια οποιαδήποτε δημόσια αναφορά ή άλλη "προπαρασκευαστική πράξη", αλλά θα πρέπει αυτή, να χαρακτηρίζεται, αιτιολογημένα και ως πρόσφορη, να δημιουργήσει κινδύνους, για το πολίτευμα
  Απλά, μην αντέχοντας τα έργα και τις ημέρες της χούντας των συριζανέλ, είπε κάτι, που σκέφτονται ή λένε, μεταξύ τους, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες !
 Αυτή την στιγμή, ζούμε σε κατάσταση μιας ιδιότυπης συνταγματικής εκτροπής, όπου ένα κόμμα μειοψηφίας, ο συριζα, κυβερνά και δεσμεύει την χώρα, σε σημαντικά ζητήματα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
  Το ίδιο το Σύνταγμα, στο τελευταίο άρθρο 120, καλεί τους πολίτες, να αντιστέκονται, με κάθε μέσο και τρόπο, σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης του.
    Όταν το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, διαφωνεί ανοιχτά και δημόσια, με βασικές επιλογές της ...κυβέρνησης και εντούτοις ...καταψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας, είναι προφανές, ότι το Σύνταγμα έχει καταλυθεί, το δημοκρατικό πολίτευμα ΔΕΝ λειτουργεί και κυρίως, ΔΕΝ υπάρχει αντιστοιχία με την λαϊκή βούληση και κυριαρχία, που αποτελούν τα θεμέλια του !
 Δεν μπορώ να φανταστώ λοιπόν, ότι θα καταδικαστεί ο Μπαρμπαρούσης, όλο αυτό ήταν περισσότερο ένα επικοινωνιακό σόου της χούντας, που κυβερνάει, αυτό που λέμε "πολύ κακό, για το τίποτα" και αναρωτιέμαι ΠΟΊΟΣ θα αναλάμβανε την ευθύνη, αν σκοτωνόταν ο ίδιος ή κάποιος άλλος, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του...

Υ.Γ δεν ξέρω, πρέπει να πω για πολλοστή φορά, ότι ΔΕΝ είμαι χρυσαυγίτης ; (Αν και οι συριζανέλ, θα μας κάνουν όλους, σε λίγο)

1 σχόλιο:

  1. Τόσο η δίωξη του βουλευτή Μπαρμπαρούση, όσο και εκείνη του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου, για ένα ...πρωτοσέλιδο, έχουν ισχυρά χαρακτηριστικά ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ διώξεων ! Μιλάμε για ευθείες προσβολές, στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία του Λόγου, που κατοχυρώνονται επίσης συνταγματικά...Μπορεί να υπήρξε κάποια ένταση ή υπερβολή στις εκφράσεις τους, αλλά σίγουρα ΔΕΝ διέπραξαν ποινικά αδικήματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.