Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

σωματικές βλάβες : διακρίσεις και ποινές (μέρος 3ο)

ε) Η θανατηφόρα σωματική βλάβη, αν η βλάβη είχε ως επακόλουθο το θάνατο του παθόντος, είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη, ενώ αν ο δράστης επεδίωκε τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος, το ανώτατο όριο ποινής ανεβαίνει στα 20 έτη. Τα όρια μεταξύ αυτού του αδικήματος και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, συχνά είναι ρευστά και συμπλέκονται, όπως είδαμε και αλλού.
στ) Η σωματική βλάβη ανηλίκων, αφορά πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και δράστης μπορεί να είναι είτε αυτός που τα έχει υπό την επιμέλεια και προστασία του ή εκείνος που τα προσέχει για λογαριασμό του (π.χ babysitter). Το αδίκημα μπορεί να τελεστεί είτε με σκληρή και βάναυση συμπεριφορά εναντίον των ανηλίκων, είτε δια παραλείψεως, με τη μη προσήκουσα δηλαδή επιμέλεια, ως αποτέλεσμα της οποίας, επέρχεται η σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους. Η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα, με βάση άλλες διατάξεις.
   Να σημειωθούν επίσης και τα εξής :
-Η συμμετοχή κάποιου σε συμπλοκή ή επίθεση από πολλούς (όπως γίνεται συνήθως μεταξύ οπαδών ομάδων), από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη, συνιστά ξεχωριστό αδίκημα. Όποιος συμμετέχει σε τέτοιες συμπλοκές ή επιθέσεις, τιμωρείται, μόνον και μόνον για τη συμμετοχή του, σε φυλάκιση μέχρι 3 έτη (άσχετα δηλαδή αν είναι αυτός ο δράστης του τραυματισμού ή άλλος).
-Η τέλεση απρόκλητης ή βαριάς ή επικίνδυνης ή θανατηφόρας σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικού, λιμενικού, πυροσβεστικού ή υγειονομικού υπαλλήλου, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, που σημαίνει ότι η ποινή θα είναι μεγαλύτερη, απ' ότι αν το θύμα δεν έχει κάποια από τις ιδιότητες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.