Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών : όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

  Με πρόσφατο Νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στις 13.2.2012, προβλέφθηκε η δυνατότητα να αποφυλακιστούν, υπό όρους, όσοι εξέτιαν ποινές μέχρι 5 έτη και δεν είχαν καταδικαστεί σε συγκεκριμένα-αναφερόμενα στο Νόμο-αδικήματα (δεν τα παραθέτουμε εδώ, για λόγους οικονομίας χώρου).
  Η σχετική διαδικασία γινόταν αυτεπάγγελτα, με πρωτοβουλία του διευθυντή κάθε φυλακής και απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα και μόνον σε περίπτωση διαφωνίας ή αμφισβήτησης, για το αν ένας κρατούμενος εμπίπτει ή όχι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αποφασίζει το δικαστικό συμβούλιο.
  Το σημαντικό είναι ότι οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται μόνον σε όσους ήταν ήδη κρατούμενοι στις 13.2, αλλά και σε όσους έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις για διάστημα άλλων 10 μηνών.
  Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, οι εξής προβλέψεις του εν λόγω Νόμου :
-Ποινές έως έξι (6) μήνες, που έχουν επιβληθεί με μη τελεσίδικες αποφάσεις και δεν έχουν εκτιθεί παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα στην επόμενη διετία νέο αδίκημα από δόλο και δεν θα καταδικασθεί σε ποινή μεγαλύτερη των έξι μηνών ! Και εδώ εξαιρούνται ορισμένα αδικήματα.
-Δίδεται η δυνατότητα σε ποινές φυλάκισης, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί, ούτε έχουν μετατραπεί σε χρηματικές, να μετατραπούν τώρα σε χρηματικές. ΠΡΟΣΟΧΗ : η αίτηση πρέπει να γίνει αποκλειστικά εντός έξι (6) μηνών, ήτοι μέχρι 13.8.2012.
-Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη, αξιόποινων πράξεων που έχουν γίνει μέχρι 31.12.2011, εφόσον πρόκειται : α) για πταίσμα ή β) πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο ! Όσες τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί, πάνε Αρχείο, ενώ όσες ποινές έχουν επιβληθεί και δεν έχουν αποτιθεί, παύει η εκτέλεσή τους, αν άρχισε ή δεν εκτελείται ποτέ, εφόσον ο καταδικασθείς παρέμενε φυγόποινος.
Εξαιρούνται και εδώ ορισμένα αδικήματα, ενώ οι αστικής φύσεως αξιώσεις του παθόντος δεν θίγονται !
    Για τα ζητήματα της παραγραφής ποινής έως έξι μήνες και της μετατροπής της ποινής φυλάκισης σε χρηματική, απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.