Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

τι προβλέπει ο Νόμος για την ενδοοικογενειακή βία

  Η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται και τα σχετικά ζητήματα, ρυθμίζονται και με ειδικές ρυθμίσεις, πέραν δηλαδή όσων αναφέρει γενικά ο Ποινικός Κώδικας.
   Τα σημαντικότερα σημεία του Νόμου, έχουν -συνοπτικά- ως εξής :
-Στην έννοια της ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, της απειλής, της ανθρωποκτονίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.
-Στην έννοια της οικογένειας τώρα, περιλαμβάνονται, εκτός από τους συζύγους και τα τέκνα τους και οι λοιποί συγγενείς (μέχρι τον 4ο βαθμό), οι οποίο τυχόν συνοικούν, οι μόνιμοι σύντροφοι, τα τέκνα από τον ίδιο ή άλλο γάμο και κάθε ανήλικο πρόσωπο, που μένει μαζί.
-Θύμα θεωρείται και το ανήλικο πρόσωπο, ενώπιον του οποίου, τελείται πράξη ενδοοικογενειακής βίας.
-Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται τεκμήριο κλονισμού του γάμου, που δικαιολογεί την άσκηση αγωγής διαζυγίου.
-Τα σχετικά αδικήματα είναι τόσο πλημμελήματα, όσο και κακουργήματα (δεν θα αναφερθούμε εδώ ξεχωριστά στο καθένα, λόγου περιορισμένου χώρου). Ενδεικτικά να πούμε ότι π.χ αν οι γονείς "φυλακίσουν" το παιδί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στερώντας του μάλιστα και την τροφή, η ποινή μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 20 έτη κάθειρξης !
-Προβλέπεται χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, η οποία είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ, εκτός αν το θύμα ζητήσει λιγότερα (είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, όπου καθορίζεται ένα κατώτατο χρηματικό όριο για ηθική βλάβη !)
-Τιμωρείται όποιος σε παρόμοιες υποθέσεις, προσπαθήσει να παρακωλύσει τη Δικαιοσύνη, απειλώντας μάρτυρα ή αν τον δωροδοκήσει ή βιαιοπραγήσει εναντίον του (προκειμένου να μην καταθέσει προφανώς).
-Στις υποθέσεις αυτές, τα μέλη της οικογένειας εξετάζονται χωρίς όρκο, ενώ οι ανήλικοι δίνουν γραπτή κατάθεση και μόνον κατ' εξαίρεση καλούνται να καταθέσουν στο ακροατήριο.
-Οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, που διενεργούν προανάκριση, έχουν υποχρέωση εχεμύθειας, ως προς τα πρόσωπα θύτη και θύματος, ειδάλλως υπέχουν ποινικές ευθύνες !
-Τα σχετικά ποινικά αδικήματα διώκονται κατά κανόνα αυτεπάγγελτα και εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.
-Στα θύματα ενοδοοικογενειακής βίας, παρέχεται το ευεργέτημα της πενίας, εφόσον δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα π.χ για την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, για να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση.
-Θεσπίζεται υποχρέωση των εκπαιδευτικών εν γένει να καταγγέλουν, εφόσον διαπιστώνουν, κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, σε βάρος μαθητών τους, στον Εισαγγελέα ή την Αστυνομία.
-Στα σχετικά πλημμελήματα, καθιερώνεται η δυνατότητα της ποινικής διαμεσολάβησης, εφόσον ο φερόμενος ως δράστης υποσχεθεί ότι δεν θα το ξανακάνει, μείνει, αν χρειάζεται, για ένα διάστημα εκτός οικίας, δεχτεί να παρακολουθήσει συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα και αποζημιώσει το θύμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία "δεύτερη ευκαιρία", που δίνεται στον κατηγορούμενο, εφόσον υπάρχει ομοφωνία, θύτη και θύματος, που οδηγεί ουσιαστικά στη θέση της υπόθεσης στο Αρχείο, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Αν ο δράστης συμμορφωθεί με τους όρους της μεσολάβησης για 3 χρόνια, τότε δεν μπορεί πλέον να τιμωρηθεί, ενώ στα 5 χρόνια σβήνει και η σχετική αναφορά στο ποινικό του μητρώο. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ολοκληρωθεί η μεσολάβηση, η υπόθεση ανασύρεται από το Αρχείο και συνεχίζεται κανονικά. Η άρνηση ή η αποτυχία της μεσολάβησης, δεν έχει συνέπειες για κανέναν (δεν αντιμετωπίζεται δηλαδή αρνητικά-θεωρητικά τουλάχιστον...). Τυχόν αγωγή διαζυγίου προχωράει κανονικά και δεν εμποδίζεται από τη διαμεσολάβηση.
-Στον κατηγορούμενο για τα σχετικά αδικήματα, μπορεί να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως απομάκρυνση από το σπίτι, απαγόρευση να πλησιάζει σε αυτό ή στα σχολεία των παιδιών κλπ. Οι όροι ισχύουν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, αλλά μπορεί με αίτηση του κατηγορουμένου να αρθούν.
-Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλαβαίνει κανείς, στις σχετικές υποθέσεις εμπλέκονται μοιραία ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες σε τέτοια ζητήματα, τη γνώμη των οποίων μπορούν να ζητούν οι δικαστικές Αρχές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.