Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

τρέξτε ! άνοιξαν τα "κλειστά" επαγγέλματα...(χαχα)

    Χθες, αναβλήθηκε η δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου (για τον Ιανουάριο του 2014) και αυτό, από μόνο του, δεν αποτελεί είδηση, αφού οι αναβολές των δικαστηρίων, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ωστόσο εκεί που πρέπει να σταθούμε, είναι στο ΛΟΓΟ της αναβολής, τον οποίο κανένας μη-μάχιμος δικηγόρος, πόσω μάλλον απλός πολίτης, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί !!
   Την "αιτία" αυτή μάλιστα της αναβολής, την έμαθα και προσωπικά, πολύ πρόσφατα, λόγω υπόθεσης που έχω αναλάβει στο 5μελες Εφετείο Κακουργημάτων και δεν πίστευα στα αυτιά μου, νόμιζα ότι είναι αστείο...Και όμως, είναι μία ακόμα ένδειξη του πόσο ..."ανοικτό", είναι το επάγγελμα (λειτούργημα, για τους πιο ρομαντικούς) της δικηγορίας !
   Ως γνωστόν, τα δικαστήρια δικάζουν από τις 9 το πρωΐ, έως ότου σχολάσει ο/η γραμματέας, γύρω στις 2:30 με 3:00 μ.μ (6 ώρες μάξιμουμ δηλαδή, ενώ παρεμβάλλεται και ..διάλειμμα, από μισή έως μία ώρα) και όσες υποθέσεις, δεν προλάβουν να δικαστούν, κατά κανόνα αναβάλλονται, αλλά στα κακουργιοδικεία κυρίως, υπάρχει και ο "θεσμός" της διακοπής της Δίκης και συνέχισής της, σε κοντινή σχετικά δικάσιμο.
   Μέχρι εδώ καλά, μία υπόθεση όμως, με αριθμό πινακίου, μεγαλύτερο του 10, στα κακουργήματα, είναι πολύ πιθανόν, να μην προλάβει να εκδικαστεί, ούτε στη -μετά τη διακοπή- νέα δικάσιμο και να διακοπεί εκ νέου, για το εγγύς μέλλον !
   Στη δίκη λοιπόν της δεύτερης διακοπής, αρχίζει το "πανηγύρι", διότι ο εκάστοτε δικηγορικός σύλλογος, λέει, απαιτεί-αξιώνει να εφοδιαστεί ο δικηγόρος, με ειδική ..άδεια, για να παραστεί στη δίκη, μετά από 2 διακοπές, άδεια, που σχεδόν ποτέ, όπως εν προκειμένω, δεν δίδεται και έτσι η υπόθεση ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ αναβάλλεται, για μακρινότερη δικάσιμο...
   Ειλικρινά, αδυνατώ να αντιληφθώ, αν υπάρχει κάποια "λογική", πίσω από αυτή τη ρύθμιση και ποια ακριβώς είναι και αυτό που με ενοχλεί δεν είναι ότι ο εκάστοτε σύλλογος, ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ το δικηγόρο-μέλος του, να κάνει τη δουλειά του (στην υπόθεση που εξετάζουμε ΟΛΟΙ οι παράγοντες της δίκης επιθυμούσαν να προχωρήσει η εκδίκαση), εκείνο, που είναι ελεεινό και απαράδεκτο, είναι να παραμένει ο κατηγορούμενος, που πιθανόν να αθωωθεί, προφυλακισμένος ή φυλακισμένος, για μερικούς ακόμα μήνες, επειδή έτσι αποφάσισε ένας ..δικηγορικός σύλλογος !!!
   Στη συγκεκριμένη υπόθεση, δε λέω ότι ο Παπαγεωργόπουλος είναι αθώος, αυτό μένει να αποδειχθεί, έχω ήδη εκφράσει την άποψή μου, μετά την πρώτη καταδίκη :διατηρώ αφενός σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον αποδείχθηκε η ενοχή του, από τη στιγμή, που δεν βρέθηκαν ούτε ακίνητα, ούτε λογαριασμοί, ούτε τίποτα, που να μη δικαιολογείται και αφετέρου, είναι τουλάχιστον ασόβαρο-κωμικό να μην του αναγνωρίζεται έστω το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου...
    Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, αναγνωρίζεται -με μοναδική ευκολία- σε αλλοδαπούς κατηγορούμενους, για τους οποίους δεν ξέρουμε καν ...ποιος ήταν ο πρότερος βίος τους, με μοναδικό γνώμονα το λευκό ποινικό τους μητρώο (στην ...Ελλάδα) και δεν αναγνωρίστηκε σε έναν πρώην εκλεγμένο δήμαρχο, ιατρό και διακεκριμένο αθλητή-πρωταθλητή !!!
    Όλοι θυμόμαστε το πρόεδρο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που χρησιμοποιούσε αγοραίες εκφράσεις στο ακροατήριο και έγινε "ήρωας" στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, επειδή έριξε ισόβια σε πολιτικό στέλεχος, όμως αν τώρα αθωωθεί ο Παπαγεωργόπουλος, δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει...
   Ο καθένας έχει δικαίωμα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του σύντομα και κανένας δικηγορικός σύλλογος (δηλαδή ένα ΝΠΔΔ), δεν μπορεί να καταδικάζει έναν άνθρωπο, να παραμείνει, άλλους 3 μήνες στη φυλακή, προτού κριθεί οριστικά η περίπτωσή του ! 
   Δηλαδή, τι είναι αυτά ; Σε ποια εποχή ζούμε ; (σήμερα δεν έβρισα, είναι και μεγάλη Εορτή).





3 σχόλια:

  1. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι στα προαπαιτούμενα, που θέτει η τρόϊκα, για την εκταμίευση των "δόσεων" των εξαρτημένων, κρατικοδίαιτων πρεζακίων, αναφέρεται ενίοτε και το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος ! Τόσο σημαντικό είναι πια ;; Πάντως, ο νέος δικηγορικός κώδικας, που ισχύει από τη φετινή δικαστική χρονιά και αντικατέστησε εκείνον του ...1954, ούτε το επάγγελμα ανοίγει, ούτε εκσυγχρονιστικές διατάξεις περιέχει, περισσότερο εισπρακτικά μέτρα, όπως γίνεται συστηματικά, τα τελευταία 3 χρόνια ! Οι σημαντικότερες διατάξεις του, εξακολουθούν να παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και με πρακτικές, όπως αυτή, που περιγράφεται στην ανάρτηση, κανένας δε βγαίνει ωφελημένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όπως ορθά σχολιάστηκε, στην περίπτωση αυτή μάλιστα, υπάρχει ρητή διάταξη Νόμου, που απαγορεύει τις αναβολές σε αντίστοιχες υποθέσεις, ωστόσο ο οικείος δικηγορικός σύλλογος, ούτε από διατάξεις Νόμων (!) συγκινείται, όπως φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σήμερα πάντως, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, η Εισαγγελέας, σε 5μελες Εφετείο, που προέτρεπε τους δικηγόρους να αγνοήσουν την αστεία αυτή απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και να μην ζητήσουν αναβολή, από τη στιγμή που ο εντολέας τους, ήταν μάλιστα κρατούμενος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.