Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

το (νέο) καθεστώς προσωρινής κράτησης (προφυλάκιση)

    Με αφορμή το ναυτικό, πολύνεκρο, δυστύχημα της Αίγινας και την διαφωνία Ανακρίτριας και Εισαγγελέως, για την δικονομική τύχη του κατηγορούμενου, μετά την μαραθώνια απολογία του, ας πούμε μερικά πράγματα, για τις προϋποθέσεις προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης), με βάση και τον τελευταίο Νόμο (Παρασκευόπουλου, από τον Απρίλη του 2015).
  Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, υπήρχε ήδη μία τάση αυστηροποίησης των προϋποθέσεων προφυλάκισης και εντεύθεν περιορισμού της, ωστόσο οι αλλεπάλληλες και αποσπασματικές ρυθμίσεις, κάνουν τη ζωή όλων των εμπλεκομένων (δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων) δυσκολότερη, αφού εισάγονται εξαιρέσεις επί εξαιρέσων και είναι ασαφές, κάθε φορά, τι ισχύει...
  Για το δυστύχημα της Αίγινας, βέβαια, θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά, όχι μόνον από νομικής απόψεως, αλλά και κυρίως, από κοινωνική και πολιτική άποψη, καθώς εμφανίζει κενά και σκοτεινά σημεία, που δεν έχουν φωτιστεί πλήρως και δημιουργούν εύλογα υπόνοιες, ότι κάτι κρύβεται.
   Είναι όντως δύσκολο να πιστέψεις ότι τρεις ...80χρονοι και μία 65χρονη, πήραν το ...ταχύπλοο, για να κάνουν διαδρομή αναψυχής και σκόρπισαν τον όλεθρο, από την άλλη όμως, δεν υπάρχουν -ακόμα- μαρτυρίες, για το αν οδηγούσε όντως αυτός ο "χάρος" ή κάποιος άλλος, από την στιγμή μάλιστα, που τα θύματα έδιναν μάχη για την ζωή τους και δεν είχαν τον νου τους, στο ποιος τους σκοτώνει...
   Στο θέμα μας τώρα : περιοριστικοί όροι, στο στάδιο της προδικασίας, μπορούν να επιβληθούν, εφόσον διώκεσαι για κακούργημα ή πλημμέλημα (με κατώτερη ποινή 3 μήνες), αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και με σκοπό να εξασφαλιστεί η παρουσία σου, στη Δίκη.
   Οι συνηθέστεροι περιοριστικοί όροι, είναι, ως γνωστόν, η απαγόρευση εξόδου, από την χώρα, η καταβολή εγγύησης, η εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα, η απαγόρευση διαμονής σε συγκεκριμένο τόπο και η αποφυγή συναναστροφής με συγκεκριμένα πρόσωπα.
   Ένας νέος και μάλλον επαχθέστερος περιοριστικός όρος (αφού ουσιαστικά είσαι φυλακισμένος στο σπίτι σου), είναι ο "κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση", ο οποίος δύναται να επιβληθεί, εφόσον κριθεί -αιτιολογημένα- ότι οι άλλοι περιοριστικοί όροι, δεν επαρκούν.
   Παράλληλα, θα πρέπει -καταρχήν- να διώκεσαι για κακούργημα, να έχεις γνωστή διαμονή (εννοείται, αφού εκεί θα περιοριστείς) και ταυτόχρονα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, να κρίνεσαι ύποπτος φυγής ή να υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων εκ μέρους σου, αν αφεθείς ελεύθερος.
   Ο περιοριστικός αυτός όρος, μπορεί να επιβληθεί, αντί για προσωρινή κράτηση, ακόμα και σε σοβαρά κακουργήματα, εφόσον έτσι διασφαλίζεται και κρίνεται ότι δεν υπάρχει φόβος διάπραξης νέων αδικημάτων, εκ μέρους του κατηγορούμενου.
    Εδώ όμως εξαιρούνται μία σειρά κακουργημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η αποπλάνηση και η πορνογραφία ανηλίκων, η ληστεία και μερικά ακόμα, όπου δεν μπορεί να γίνει επίκληση και χρήση κατ' οίκον περιορισμού.
    Εν συνεχεία όμως, θεσπίζεται εξαίρεση στην εξαίρεση, καθώς όσοι έχουν αναπηρία από 67% και πάνω ή από 50% και πάνω, αλλά δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, μπορούν να ζητήσουν τον κατ' οίκον περιορισμό, ακόμα και αν π.χ σκότωσαν με πρόθεση...
    Ο περιοριστικός αυτός όρος, επίσης κατ' εξαίρεση, μπορεί να επιβληθεί και σε περιπτώσεις, όπως του μακελάρη της Αίγινας (μία από τις κατηγορίες, βέβαια), δηλαδή σε ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, κατά συρροή, αν όμως προκύπτει σκοπός φυγής του κατηγορουμένου και για έξι μήνες, το πολύ.
    Εδώ χρειάζεται προσοχή και μία σημαντική επισήμανση : σε όσες περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα κατ' οίκον περιορισμού, θα πρέπει να το ζητήσεις εσύ, ο ίδιος, ...αν το ξεχάσεις, το πιθανότερο είναι να πας φυλακή !
    Τώρα, η προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται), επιβάλλεται καταρχήν, μόνον σε κακουργήματα και μόνον εφόσον ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή ή δεν υπέβαλε αίτημα κατ' οίκον περιορισμού, όπως είπαμε πριν ή κρίνεται ύποπτος φυγής, με βάση ορισμένα κριτήρια ή κρίνεται, πως αν αφεθεί ελεύθερος, θα εγκληματίσει ξανά.
    Σε πολύ σοβαρά κακουργήματα τώρα και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης (αν τελέστηκε κατ' εξακολούθηση ή στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης) ή τον αριθμό των θυμάτων, αρκεί, ως προϋπόθεση επιβολής της προφυλάκισης, ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων (δεν παίζει ρόλο δηλαδή αν έχεις μόνιμη και γνωστή κατοικία, δεν εξετάζεται ο κίνδυνος φυγής).
   Κατ' εξαίρεση και πάλι, σε περιπτώσεις, όπως του μακελάρη της Αίγινας, σε ανθρωποκτονίες κατά συρροή, που είναι πλημμέλημα, μπορεί να επιβληθεί προφυλάκιση, έως έξι μήνες, με μόνη προϋπόθεση, τον σκοπό φυγής του κατηγορούμενου.
   Εδώ όμως, έρχεται και πάλι η εξαίρεση της εξαίρεσης, που αφορά τους ανάπηρους, με τα ποσοστά, που ανέφερα παραπάνω και σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλονται μόνον περιοριστικοί όροι ή εισαγωγή σε Νοσοκομείο, κατόπιν αίτησης του κατηγορούμενου.
    Να πούμε επίσης τον κανόνα, ότι μπορεί κάποιος, που δεν προφυλακίστηκε, να φανεί αγνώμων και να καταλήξει έμμεσα και σίγουρα στην φυλακή, αν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που του επιβλήθηκαν...
    Τέλος, κατ΄οίκον περιορισμός, ακόμα και προσωρινή κράτηση, μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο, που έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, σε σοβαρά κακουργήματα και υπό προϋποθέσεις.
    Επειδή η παρούσα ανάρτηση, είναι ήδη μεγάλη, θα εκφράσω τελικά την άποψή μου, συγκεκριμένα, για το μακελάρη της Αίγινας, στην αμέσως επόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.