Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

απόφαση-πιλότος για τις πιλοτές (ή πυλωτές)

    Από το πρωί, κάνει το γύρο του διαδικτύου, μια δικαστική απόφαση, που δημοσιεύθηκε πριν ένα μήνα και αφορά το ζήτημα των πυλωτών, στις πολυκατοικίες και ποιος έχει το δικαίωμα χρήσης τους, για να παρκάρει το αυτοκίνητό του.
 Όπως πάντα, για δημιουργία εντυπώσεων και ...κλικς, γίνεται λόγος για απόφαση-σταθμό, ενώ το καθιερωμένο, από τους δημοσιογράφους "κόπι-πάστε", τους εκθέτει ξανά, αφού έτσι, ένα ή περισσότερα λάθη στο κείμενο, απλά αναπαράγονται...
  Συγκεκριμένα, από το κείμενο της "είδησης", λείπει ένα "ΔΕΝ" που φυσικά αλλάζει και ολόκληρο το νόημα και ευτυχώς που σε ένα site (tanea,gr), δημοσιεύεται ολόκληρη η απόφαση και μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη.
 Ουσιαστικά, η απόφαση δεν αλλάζει κάποια Νομολογία, επαναλαμβάνει κάτι ήδη γνωστό : ότι οι πυλωτές, είναι χώροι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι και ανήκουν σε όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
   Επομένως και αυτό είναι το πιο σημαντικό και οδυνηρό ίσως για κάποιους, ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει χωριστή ιδιοκτησία και να μεταβιβαστεί έγκυρα, μία θέση στάθμευσης της πυλωτής, τα σχετικά συμβόλαια είναι ΆΚΥΡΑ.
   Πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι τα άκυρα αυτά συμβόλαια, δεν μπορούν να ισχύσουν ΟΎΤΕ ως παραχώρηση της χρήσης, ακόμα και αν υπάρχει η συμφωνία των υπόλοιπων συνιδιοκτητών !
    Η σχολιαζόμενη απόφαση, απαιτεί, αυτός, που παρκάρει να είναι ΚΑΙ συνιδιοκτήτης διαμερίσματος της πολυκατοικίας, θεωρεί ότι αυτά "πάνε πακέτο" και κανένας, μη κύριος οριζόντιας ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί έναν χώρο, που ανήκει εξ αδιαιρέτου, στους ιδιοκτήτες αυτούς.
     Ένα άλλο ζήτημα, που θίγει η απόφαση, είναι και το ζήτημα της παραγραφής : ακόμα και αν ο μη ιδιοκτήτης έχει "αποκτήσει" (άκυρα) την θέση στην πυλωτή, πριν από 20 και πλέον χρόνια, κάθε φορά, που θα παρκάρει εκεί, προσβάλλει εκ νέου, το δικαίωμα χρήσης των συνιδιοκτητών, άρα η παραγραφή ξεκινάει, από την τελευταία-πιο πρόσφατη χρήση, που έκανε.
   Τέλος, για τα κλικς και πάλι, γίνεται λόγος για "πρόστιμα και φυλακίσεις" : οι χρηματικές ποινές και η προσωπική κράτηση, είναι προβλεπόμενα από το Νόμο, μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης και συμμόρφωσης, με το διατακτικό μιας δικαστικής απόφασης και βγαίνουν σωρηδόν, δεν είναι ούτε κάτι νέο, ούτε κάτι παράξενο.
   (βλέπε και σχόλιο από κάτω)

1 σχόλιο:

  1. Μετά και από αυτήν την απόφαση, είμαι πολύ προβληματισμένος, με το κατά πόσον και με ποιον τρόπο, μπορεί ένας τρίτος, μη κύριος διαμερίσματος, να παρκάρει στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας ! Εφόσον δεν επιτρέπεται η πώληση, προφανώς δεν επιτρέπεται και η αυτοτελής μίσθωση θέσης στάθμευσης σε πυλωτή, σε μη κύριο. Όμως, με την αυστηρή θέση, που παίρνουν πλέον τα Δικαστήρια, είναι αμφίβολο ακόμα και το εάν μπορεί να σταθμεύει εκεί, κάποιος που έχει νοικιάσει διαμέρισμα στην πολυκατοικία, εφόσον η χρήση της πυλωτής συναρτάται άμεσα, με την κυριότητα κάποιου διαμερίσματος ! Οι μόνες λύσεις, που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι : είτε η σύσταση επικαρπίας, είτε προσωπικής δουλείας, από τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος, προς κάποιον τρίτο, γεγονότα, που απαιτούν συμβολαιογραφική πράξη και μεταγραφή αυτής. Να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για τον ανοικτό χώρο της πυλωτής και όχι για τυχόν κλειστές θέσεις στάθμευσης, οι οποίες αποτελούν χωριστές ιδιοκτησίες, εφόσον έχουν πρόσβαση σε αυτές, μόνον οι ιδιοκτήτες τους και αυτές μπορούν να πωληθούν ή να εκμισθωθούν κανονικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.