Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

τι άλλαξε με το νέο Ποινικό Κώδικα (μέρος Τρίτο)

     Με την παρατήρηση, ότι πλέον στα δικαιούμενα πρόσωπα για υποβολή έγκλησης, μετά το θάνατο του θύματος, περιλαμβάνεται και αυτός που συζούσε με τον θανόντα, κλείνει το Γενικό Μέρος και μπαίνουμε στο Ειδικό, δηλαδή στα επιμέρους εγκλήματα, που προβλέπει και τιμωρεί ο Ποινικός Κώδικας.
   Ως γενική παρατήρηση και εδώ, μπορούμε να πούμε, ότι ο νέος Κώδικας μειώνει σημαντικά τις ποινές (έχουμε αναφέρει ήδη ότι το ανώτατο όριο της κάθειρξης, έπεσε από τα 20 στα 15 έτη) και ειδικά στα ...κακουργήματα μάλλον, παρά σε πλημμελήματα, ενώ καταργούνται και μια σειρά από ποινικά αδικήματα.
  Οι σημαντικότερες αλλαγές, λοιπόν, είναι :
-Θεσπίζεται ως νέο αδίκημα, η παραβίαση κανονισμών της Ε.Ε, δηλαδή κυρώσεων ή περιορισμών, που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών, οντοτήτων, οργανισμών και φυσικών ή νομικών προσώπων, με φυλάκιση έως 2 έτη (αν δεν τιμωρείται βαρύτερα, από άλλη διάταξη).
-Δεν προβλέπεται πια ως ξεχωριστό αδίκημα, η "βία κατά πολιτικού κόμματος" (που είναι και επίκαιρο ζήτημα, μετά τις επιθέσεις σε γραφεία της ΝΔ, τυχαίο ;)
-Καταργήθηκε το αδίκημα της "θρασύτητας κατά της Αρχής".
-Καταργήθηκε το αδίκημα της "αντιποίησης Στολής".
-Καταργήθηκε το αδίκημα της "παραβίασης περιορισμών διαμονής".
-Καταργήθηκε το αδίκημα του να "εγκωμιάζεις δημόσια έγκλημα που διαπράχθηκε από άλλον".
-Καταργήθηκε το αδίκημα της "συμμετοχής σε αθέμιτο σωματείο".
-Καταργήθηκαν τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας, της καθύβρισης θρησκευμάτων και της περιύβρισης νεκρών (κακώς, βέβαια).
-Καταργήθηκαν όσα αδικήματα προβλέπονταν, αναφορικά με την ...αποφυγή στράτευσης (είναι πλέον προφανές πόσο εμποτισμένες με ...αριστερή ιδεολογία, είναι οι αλλαγές στον Π.Κ).
-Καταργήθηκε το αδίκημα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, ενώ για την ψευδορκία, που ονομάζεται πλέον "ψευδής κατάθεση", προβλέπεται, για πρώτη φορά, δυνατότητα απαλλαγής, αν ο υπαίτιος ανακαλέσει ελεύθερα την ψευδή του κατάθεση με νέα και εφόσον δεν έχουν επέλθει ακόμα έννομες συνέπειες, από την πρώτη.
-Καταργήθηκαν οι παραβάσεις των ταχυδρομικών, τηλεγραφικών και τηλεφωνικών υπαλλήλων (!).
-Καταργήθηκαν τα άρθρα περί υπεξαίρεσης και απιστίας στην υπηρεσία (!!).
-Δεν τιμωρούνται πλεόν, όταν τελούνται από αμέλεια : ο εμπρησμός, η πλημμύρα, η έκρηξη, η πρόκληση ναυαγίου, η δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, καθώς και η (με δόλο) νοθεία τροφίμων !!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.