Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

τα παραμύθια του ...Κτηματολογίου

    Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η κτηματογράφηση χρειάζεται, ότι είναι κάτι θετικό, ως ιδέα-έργο και ως κάτι που υπάρχει, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
  Από εκεί και μετά, όμως, υπάρχουν και ενστάσεις, σχετικά με το πως γίνεται (κόστος και διαδικασία), ποιος και πως διαχειρίζεται τα κονδύλια, που στέλνει η Ε.Ε, για το σκοπό αυτό κλπ, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι ...μύθοι, που την συνοδεύουν (την κτηματογράφηση).
  Ο μεγαλύτερος, πιο παλιός και πιο διαδεδομένος, είναι, πως αν δεν δηλώσεις ένα ακίνητο ιδιοκτησίας σου, το ...χάνεις, στο παίρνει το Δημόσιο ή κάποιος άλλος (θα βάλουν, λέει, μέσα, μετανάστες) !
   Αν κάποιος, για τον οιονδήποτε λόγο, δεν δηλώσει ένα δικό του ακίνητο, είτε γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει το χαράτσι, είτε γιατί έχει κινητικά προβλήματα, είτε γιατί δεν θέλει και δεν μπορεί να περιμένει πολλές ώρες, για να κάνει τη δήλωση, είτε μένει στο εξωτερικό ή σε απομακρυσμένο μέρος κ.ο.κ, αυτό, θα παραμείνει ως "αγνώστου ιδιοκτήτη", στο Κτηματολόγιο.
  Ο όρος αυτός, από μόνος του, περιέχει την ομολογία ότι το ακίνητο αυτό ΈΧΕΙ ιδιοκτήτη, αλλά παραμένει άγνωστος, άρα ΠΩΣ θα έρθει να το πάρει κάποιος άλλος και μάλιστα ...αυτόματα ;
   Το Δημόσιο, δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει, να αποκτήσει άλλα ακίνητα, διότι δεν ξέρει ήδη πόσα έχει και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει-διαχειριστεί, άρα η ιδέα ...κάποιων, να καταλήγουν εκεί, τα μη δηλωθέντα, είναι ούτως ή άλλως, κακή !
    Η διάταξη αυτή, είναι ανίσχυρη, ως αντισυνταγματική, βρίσκει ...ντουβάρι στο άρθρο του Συντάγματος, που ...προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία και ορίζει πότε μπορεί να την χάσει κάποιος.
 Εκτός λοιπόν, από τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμός, κατολίσθηση, πυρκαγιά κλπ), όπου μπορεί να καταστραφεί και να χάσεις το ακίνητο σου, για να σου πάρει το ακίνητο, το Δημόσιο, θα πρέπει να υφίσταται λόγος δημόσιας ωφέλειας και φυσικά να σε έχει αποζημιώσει πλήρως (η γνωστή απαλλοτρίωση).
  Το να έχω συμβόλαιο αγοράς ακινήτου (και αυτό όχι απαραίτητα), νόμιμα μεταγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο και να μου το πάρει το Δημόσιο ή Σύρος ή Αφγανός, επειδή ...δεν το δήλωσα στο Κτηματολόγιο, είναι (νομικά, αλλά και πραγματικά) ανέκδοτο !
    Αν εφαρμοζόταν αυτή η αστεία και εντελώς αντισυνταγματική διάταξη, εξάλλου, θα είχαμε το παράδοξο φαινόμενο, το μη δηλωθέν ακίνητο να φέρεται ως ανήκον στο Δημόσιο και εντούτοις ο νόμιμος ιδιοκτήτης του, να συνεχίζει να το δηλώνει στην Εφορία και να πληρώνει φόρους για αυτό...
  Από εκεί και μετά, το Κτηματολόγιο, είναι μια υπηρεσία (εταιρία ; δημόσια αρχή ; πως να το πούμε ;), που υποδέχεται δηλώσεις, όπου και εδώ ισχύει το "ό,τι δηλώσεις. ...έχεις ;", κάνει έναν τυπικό-πρόχειρο έλεγχο, αλλά ΔΕΝ είναι Δικαστήριο, ούτε μπορεί αυτό να λύνει περιπτώσεις αμφισβητήσεων κυριότητας.
  Αυτό το λέω, κυρίως, για τις περιπτώσεις "χρησικτησίας", η οποία έχει συγκεκριμένες, εκ του Νόμου, προϋποθέσεις και λόγω Κτηματολογίου, έχει εκφυλιστεί, ως έννοια και ακούς τον καθένα να λέει ότι "πήγα με 2 μάρτυρες σε συμβολαιογράφο και το δήλωσα".
  Βέβαια, το Κτηματολόγιο και ευτυχώς, δεν αρκείται στις μαρτυρικές καταθέσεις (έτσι, θα μπορούσε π.χ κάποιος να δηλώσει και την Ακρόπολη), ζητάει περισσότερα στοιχεία, αλλά και πάλι, φοβάμαι, ότι θα υπάρξουν θέματα εδώ, με την έννοια ότι μπορεί το Κτηματολόγιο, να κάνει δεκτή μια χρησικτησία, που έχει απορριφθεί από τα Δικαστήρια ή να την κάνει δεκτή και στο μέλλον, να ανατραπεί δικαστικά, διότι, είπαμε, το Κτηματολόγιο ΔΕΝ είναι δικαστήριο και μόνον τα Δικαστήρια, μπορούν, κυριαρχικά, να αποφαίνονται, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η κυριότητα είναι αμφισβητούμενη.
   Τέλος, προβλήματα, ασφαλώς, δημιουργεί και η απαίτηση του Κτηματολογίου, να προσκομίσει ο πολίτης, συντεταγμένες και όρια του ακινήτου, όπως αυτά εμφαίνονται, σε αεροφωτογραφίες και χάρτες, που ...το ίδιο, έχει καταρτίσει (στο παρελθόν).
   Έτσι π.χ, όταν πήγα να δηλώσω 2 ελαιώνες των παππούδων, στο χωριό, που, βάσει συμβολαίων, έχουν έκταση περί τα 11 στρέμματα, το σύστημα, τα έβγαζε περί τα 4, μιλάμε δηλαδή για τεράστια απόκλιση.
  Ακόμα και αν δεν τα μετρούσαν σωστά παλιότερα, στα συμβόλαια περιγράφονται επακριβώς τα σύνορα και δεν μπορεί η έκταση του δηλούμενου ακινήτου, να εξαρτάται -μονομερώς- από το Κτηματολόγιο ή από το αν το εντόπισες ορθά, στο χάρτη και από ψηλά...



1 σχόλιο:

  1. Ήδη στα (ενημερωτικά) εμαιλς που στέλνουν τα γατάκια της ΑΑΔΕ, αναφέρουν ότι τυχόν μη δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ΔΕΝ συνεπάγεται αυτόματη απώλεια αυτής, αλλά κάποιες άλλες κυρώσεις π.χ αδυναμία μεταβίβασης, που όμως επίσης είναι (εξαιρετικά) αμφίβολης συνταγματικότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.