Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

     Μετα τη συνοπτική παρουσίαση των βασικών αλλαγών του Ποινικού Κώδικα, σε τέσσερα μέρη, ας δούμε τώρα, τι άλλαξε και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επίσης επιγραμματικά :
-Η κατάργηση των πταισμάτων, ως κατηγορίας (ελαφρών) εγκλημάτων, επέβαλε μοιραία και την κατάργηση και των Πταισματοδικείων, ως Δικαστηρίων, που τα εκδίκαζαν.
-Θεσπίζονται επίσημα ως Εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων, ο Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος και ο Εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς, για οικονομικά εγκλήματα, εις βάρος του Δημόσιου τομέα, εν γένει και για τα κακουργήματα των υπαλλήλων, πάλι εν ευρεία εννοία, του Δημοσίου, αντίστοιχα.
-Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να απέχει ο Εισαγγελέας, από τη δίωξη, είτε συγκεκριμένων, είτε γενικά των πλημμελημάτων (που απειλούνται με φυλάκιση ως 3 έτη), αλλά και σε συγκεκριμένα κακουργήματα, υπό -συγκεκριμένους επίσης- όρους).
-Επανέρχεται και ορθά, η πρόβλεψη, να επιδίδεται στον εγκαλούντα, η τυχόν απορριπτική διάταξη του Εισαγγελέα, ώστε αν θέλει, να ασκήσει προσφυγή (με ...παράβολο όμως, 250 ευρώ).
-Προβλέπεται ρητά ότι σε περίπτωση θανάτου του πολιτικώς ενάγοντα, συνεχίζουν νόμιμα τη Δίκη οι κληρονόμοι του και ότι η παράσταση δεν επηρεάζεται-καταργείται, από τυχόν απόσβεση των αστικών αξιώσεων (π.χ καταβολή αστικής αποζημίωσης).
-Ο πολιτικώς ενάγων, πλέον, θα αποκαλείται ως "παριστάμενος για την υποστήριξη της κατηγορίας"...(ενώ καταργείται ο "αστικώς υπεύθυνος").
-Προβλέπεται (μάλλον περιττά) η δυνατότητα παραίτησης του κατηγορούμενου, από το να έχει συνήγορο (περιττά, αφού αυτό μπορεί να συμβεί, μόνον, όπου δεν είναι ...υποχρεωτική η συμπαράσταση συνηγόρου).
-Στους μη εξεταστέους μάρτυρες, στο ακροατήριο, πλέον περιλαμβάνονται και όσοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την ίδια πράξη, έως ότου καταστεί αμετάκλητη η ενοχή τους.
-Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις, για την προστασία των μαρτύρων σε ορισμένα σοβαρά εγκλήματα.
-Καταργείται πλέον ο θρησκευτικός όρκος των μαρτύρων.
-Σε περίπτωση υπόνοιας ότι ο κατηγορούμενος αποκόμισε ή προσκόμισε σε άλλον, περιουσιακό όφελος, από κακουργηματική πράξη, ο Ανακριτής μπορεί να αίρει το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο (όχι όμως το δικηγορικό ή το τηλεπικοινωνιακό).
-Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η Αρχή της Αναλογικότητας, στις ανακριτικές πράξεις, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.
-Οι (ανακριτικές, εν γένει) έρευνες πλέον, θα γίνονται μόνον υπό την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
-Προβλέπεται η δυνατότητα να δεσμεύει ο Ανακριτής κάθε τυχόν περιουσιακό στοιχείο, που κρίνεται ότι μπορεί να έχει προέλθει από αξιόποινη πράξη.
-Αναβαθμίζεται ο ρόλος του κατ' οίκον περιορισμού, με ηλεκτρονική επιτήρηση, σε βάρος της προσωρινής κράτησης.
-Αναβαθμίζονται επίσης οι θεσμοί της ποινικής συνδιαλλαγής και της ποινικής διαπραγμάτευσης, είτε σε ορισμένα αδικήματα, είτε γενικά, αλλά με εξαιρέσεις, πριν, αλλά και μετά το πέρας της Ανάκρισης.
-Μειώνεται το παράβολο προσφυγής κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, στα 150 ευρώ (από 250).
-Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, ο (επικίνδυνος) θεσμός της "ποινικής διαταγής" στα ελαφρά πλημμελήματα.
-Ανεβαίνει το ύψος της αποζημίωσης για άδικη κράτηση ή φυλάκιση, σε 20 έως 50 ευρώ, την ημέρα (από ...8,80 έως 29, που ήταν πριν).
    Αυτές είναι οι βασικότερες αλλαγές, όπως προκύπτουν από μια γρήγορη επισκόπηση του νέου Κώδικα, σίγουρα, θα υπάρχουν και άλλες (πιο καλά κρυμμένες), στις οποίες θα αναφερθούμε εν ευθέτω χρόνω και με βάση την εφαρμογή του Κώδικα, στην πράξη.
   (Η ανάρτηση βασίστηκε σε πόνημα του συναδέλφου Αλέξανδρου Μαντζούτσου, για το lawspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.