Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

η ικανοποίηση του ζημιωθέντος ως λόγος απαλλαγής του δράστη σε οικονομικής φύσεως αδικήματα

  Με καινούργιο άρθρο, που προστέθηκε στον ποινικό μας Κώδικα, στα τέλη του 2010, δίνεται η δυνατότητα στον κατηγορούμενο, για ,οικονομικής φύσεως, εγκλήματα, να απαλλαγεί από κάθε ποινή, εφόσον ικανοποιήσει το θύμα (εννοείται χρηματικά και αναλόγως της ζημίας, που υπέστη).
  Ας δούμε αναλυτικά, σε ποια εγκλήματα έχει εφαρμογή ο Νόμος και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτόν. Καταρχάς, τα αδικήματα είναι (ονομαστικά) τα εξής :
1. Απάτη
2. Ασφαλιστική απάτη
3. Απατηλή πρόκληση βλάβης
4. Απιστία
5. Αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου
6. Δόλια αποδοχή παροχών
7. Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
8. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
9. Παρακώλυση συναγωνισμού (σε πλειστηριασμό)
10. Καταδολίευση δανειστών
11. Χρεοκοπία
12. Παρακώλυση άσκησης δικαιώματος
13. Παράνομη αλιεία
14. Παραπλάνηση ανηλίκων σε χρέη
15. Τοκογλυφία
16. Αισχροκέρδεια και
17. Παραπλάνηση σε χρηματιστηριακές πράξεις
    Στα παραπάνω αδικήματα, αν ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα, προτού εξεταστεί από τις Αρχές, δεν υπάρχει καν έγκλημα, διότι εξαλείφεται το αξιόποινο της πράξης του !
   Αν τώρα ικανοποιήσει μερικώς τον ζημιωθέντα, εξαλείφεται αντίστοιχα μερικώς και το αξιόποινο, γεγονός με μεγάλη σημασία, διότι το ποσόν καθορίζει συνήθως αν το έγκλημα είναι πλημμέλημα ή κακούργημα, έτσι π.χ αν κάποιος ζημιώσει με απάτη άλλον κατά 75.000 ευρώ, αλλά του επιστρέψει 3.000 ευρώ, προτού αποκαλυφθεί η απάτη, τότε θα διωχθεί για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα, δεδομένου ότι το όριο είναι οι 73.000 ευρώ !!
   Σε ένα επόμενο στάδιο, ακόμα και αν το έγκλημα έχει αποκαλυφθεί δηλαδή και υφίστανται υπόνοιες για συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα, μπορεί και πάλι ο υπαίτιος να ικανοποιήσει το θύμα και να μην ασκηθεί τελικά δίωξη, αλλά να μπει η υπόθεση στο Αρχείο !
   Η ικανοποίηση του ζημιωθέντος αποδεικνύεται είτε με έγγραφη απόδειξη καταβολής των χρημάτων, είτε με δήλωση του θύματος ή των κληρονόμων του, ότι έχουν ικανοποιηθεί (κατά κεφάλαιο και τόκους).
   Η σημαντικότερη ωστόσο δυνατότητα, που δίδεται στο δράστη των ως άνω οικονομικών εγκλημάτων, εφόσον όμως διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος (που είναι ωστόσο και ο κανόνας), να ικανοποιήσει το θύμα, μέχρι να γίνει η Δίκη σε πρώτο βαθμό, αλλά ακόμα και αν άρχισε η Δίκη, μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας (εξέταση μαρτύρων και ανάγνωση εγγράφων) !!! Μιλάμε δηλαδή για ένα χρονικό διάστημα ετών, με αναβολές κλπ., οπότε στην περίπτωση αυτή δίνεται άφθονος χρόνος στο δράστη να βρει τα χρήματα και να επανορθώσει, προκειμένου να μη "λερώσει" το ποινικό του μητρώο (αν μη τι αλλο).
   Η μοναδική εξαίρεση είναι ότι οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται στο αδίκημα της απιστίας, όταν παθών είναι το ελληνικό Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
   Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν πλέον και για άλλα περιουσιακής φύσης αδικήματα, όπως η κλοπή, όπως θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.