Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

η φθορά ξένης ιδιοκτησίας από ποινική άποψη

  Το ποινικό αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας συντελείται όταν κανείς με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή και μερικά ξένο) πράγμα ή καθιστά ανέφικτη τη χρήση του με άλλον τρόπο.
   Συνεπώς, θα πρέπει ο δράστης να γνωρίζει ότι το πράγμα δεν του ανήκει και να θέλει να το καταστρέψει ή να το βλάψει : από τον ορισμό αυτό, έπεται ότι δεν τιμωρείται η φθορά ξένου πράγματος, όταν γίνεται από αμέλεια (π.χ τρακάρισμα-τροχαίο ατύχημα, ελιγμός στάθμευσης κ.ο.κ) ή όταν καταστρέφουμε κάτι ..δικό μας !! Αρκεί και ο ενδεχόμενος δόλος, ότι δηλαδή από την ενέργειά του, ενδέχεται να πάθει βλάβη ξένο πράγμα.
   Επίσης, φαίνεται ότι το αδίκημα μπορεί να διαπραχθεί με περισσότερους του ενός τρόπους, είτε δηλαδή με ολική καταστροφή (φωτιά σε χωράφι με σιτάρι από την οποία μένει μόνο στάχτη), είτε με μερική καταστροφή (σκίσιμο μπλούζας κατά τη διάρκει καυγά), είτε με την αχρήστευση του πράγματος, με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό, που προορίζεται (π.χ ξεφούσκωμα και των τεσσάρων ελαστικών αυτοκινήτου).
   Στη βασική του μορφή, το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη, ενώ αν η ζημία είναι "ελαφρά" ή η αξία του πράγματος πολύ μικρή, τότε επιβάλλεται είτε φυλάκιση έως έξι (6) μήνες, είτε χρηματική ποινή (από 150 έως 15.000 ευρώ).
   Για να ασκηθεί ποινική δίωξη, απαιτείται ο παθών-ιδιοκτήτης του πράγματος να υποβάλει έγκληση εναντίον του δράστη, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών, από τότε που έμαθε για τη ζημιά και ποιος την έκανε !! 
    Τέλος, να τονίσουμε και εδώ τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στο δράστη να απαλλαγεί από κάθε ποινή, εφόσον αποζημιώσει το ζημιωθέντα (ή τους κληρονόμους του, αν αποβιώσει ο ιδιοκτήτης) πλήρως και το θύμα δηλώσει ότι ικανοποιήθηκε, μέχρι την ημέρα του Δικαστηρίου !!
     Εκτός από τις απλές περιπτώσεις φθοράς, υπάρχουν όμως και ορισμένες διακεκριμένες, όπως λέγονται, στις οποίες θα αναφερθούμε αύριο.

1 σχόλιο:

  1. στη συζήτηση στη Βουλή, για την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αναφορικά με τα καραγκιοζιλίκια που έκαναν σε πανηγύρια κλπ, ένας εξ αυτών, πέταξε την εξυπνάδα ότι "δεν έγινε κάποια φθορά, απλά αναποδογυρίστηκαν ορισμένοι πάγκοι μικροπωλητών". Από τον ορισμό του αδικήματος, γίνεται φανερό ότι το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμία νομική αξία ή συνέπεια, καθ'όσον φθορά συνιστά και η πράξη με την οποία καθίσταται ανέφικτη η χρήση του πράγματος. Οι πάγκοι των μικροπωλητών, είναι προφανές ότι προορίζονται για να είναι όρθιοι και όχι αναποδογυρισμένοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.