Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

το ελληνικό ποινικό σύστημα : βασικές έννοιες και Αρχές (2ο μέρος)

  Εκτός από τις "κλασικές" ποινές κάθειρξης, φυλάκισης και χρηματικής ποινής, που είδαμε, ο Ποινικός μας Κώδικας προβλέπει και ορισμένες παρεπόμενες ποινές, που επιβάλλονται μαζί με αυτές καθώς και ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Οι παρεπόμενες ποινές είναι :
Α) Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
   Επιβάλλεται αυτοδικαίως και διαρκώς σε όποιον καταδικαστεί σε ισόβια, σε όποιον καταδικάζεται σε κάθειρξη επίσης αυτοδίκαια, με διάρκεια από 2 έως 10 έτη, ενώ σε όποιον καταδικάζεται σε φυλάκιση, επιβάλλεται μόνον εάν η ποινή είναι μεγαλύτερη του ενός έτους και το Δικαστήριο σχηματίσει την εικόνα ότι ο χαρακτήρας του δράστη εμφανίζει ...ηθική διαστροφή και η διάρκειά της κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη. Σημειώνεται ότι αν υπάρχουν ειδικές διατάξεις, που προβλέπουν οι ίδιες την στέρηση ως (παρεπόμενη) ποινή, εφαρμόζονται εκείνες ως ειδικές.
   Συνέπειες της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων : 1. χάνει κανείς όλα τα δημόσια αξιώματα και θέσεις (π.χ δημοτικός σύμβουλος), το βαθμό στο στρατό, την ιδιότητα του δικηγόρου καθώς και τις επίτιμες θέσεις και τα παράσημα 2. δεν μπορεί να αποκτήσει τις ανωτέρω ιδιότητες, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η κατάσταση και 3. δεν μπορεί να ψηφίζει ούτε να εκλέγεται στις εκλογές, να διορίζεται πραγματογνώμονας ή μέλος των ορκωτών δικαστηρίων.
Β) απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος από 1 έως 5 έτη.
   Επιβάλλεται σε περίπτωση κακουργήματος ή πλημμελήματος και εφόσον ο υπαίτιος παρέβη τα επαγγελματικά του καθήκοντα με βαριά αμέλεια ή δόλο και η ποινή είναι μεγαλύτερη των 3 μηνών φυλάκισης (π.χ γιατρός που προκαλεί αναπηρία σε ασθενή από βαριά αμέλεια) και
Γ) δημοσίευση της καταδικαστικής απόφασης.
   Συνήθως σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης, ενώ να σημειωθεί ότι μπορεί να δημοσιευτεί και η αθωωτική απόφαση, όχι μόνον η καταδικαστική !
Τα μέτρα ασφαλείας τώρα είναι :
Α) Η εισαγωγή σε ψυχιατρείο των ακαταλόγιστων εγκληματιών.
Β) Η εισαγωγή τοξικομανών και αλκοολικών σε ειδικό θεραπευτικό κατάστημα.
Γ) Η παραπομπή σε κατάστημα εργασίας (καταναγκαστικά έργα).
Δ) Η απαγόρευση διαμονής σε συγκεκριμένους τόπους.
Ε) Η απέλαση αλλοδαπού και
ΣΤ) Η δήμευση (και καταστροφή) τόσο των μέσων τέλεσης του εγκλήματος όσο και των "προϊόντων" του εγκλήματος.
    Εδώ βέβαια τα ανωτέρω αναφέρονται όλως επιγραμματικά, λόγω στενότητας χώρου και χρόνου και πιθανόν στο μέλλον να υπάρξει μία μεγαλύτερη ανάλυση. Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τις μορφές του εγκλήματος (απόπειρα, συμμετοχή κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.