Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

πως διαμορφώνεται η ποινή σε περίπτωση που κάποιος καταδικάζεται για περισσότερα από ένα εγκλήματα

   Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση για τη συρροή των εγκλημάτων, το Δικαστήριο, προκειμένου να επιβάλει ποινή στον κατά συρροή εγκληματία, οφείλει να διακρίνει μεταξύ των 2 βασικών περιπτώσεων συρροής : αν δηλαδή τα εγκλήματα πραγματώθηκαν με μία (π.χ βόμβα που σκοτώνει 3 ανθρώπους) ή πολλές πράξεις (π.χ κάποιος που με περισσότερες πράξεις έχει διαπράξει απάτη, πλαστογραφία, κλοπή, υπεξαίρεση κλπ).
   Στη δεύτερη περίπτωση, που θεωρείται, όπως είπαμε, βαρύτερη, η συνολική ποινή διαμορφώνεται ως εξής : ως βάση λαμβάνεται η βαρύτερη (μεγαλύτερη) ποινή και στη συνέχεια προσαυξάνεται από τις λοιπές -συντρέχουσες- ποινές. Αν οι ποινές είναι ίδιες (ίσες), προσαυξάνεται μία από αυτές.
   Οι κανόνες επαύξησης  της ποινής-βάσης είναι δύο : 1. Η επαύξηση της βαρύτερης ποινής από τις λοιπές-συντρέχουσες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από Α) 4 μήνες, αν η συντρέχουσα ποινή είναι ανώτερη από 2 έτη Β) 1 έτος, αν η ποινή αυτή είναι κάθειρξη έως 10 έτη και Γ) 2 έτη, αν η ποινή που συντρέχει είναι κάθειρξη ανώτερη των 10 ετών και 2. ο Νόμος θέτει και ταβάνι ως προς την επαύξηση της ποινής ως εξής : η προσαύξηση της ποινής-βάσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3/4 του αθροίσματος των λοιπών-συντρεχουσών ποινών και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η συνολική ποινή να ξεπεράσει Α) τα 25 χρόνια, όταν μιλάμε για κάθειρξη (κανονικά το όριο είναι 20) Β) τα 10 χρόνια, όταν μιλάμε για φυλάκιση (κανονικά το όριο είναι 5 χρόνια) και Γ) τους 6 μήνες, όταν μιλάμε για κράτηση (κανονικά το όριο είναι 1 μήνας). Λέγοντας "κανονικά" εννοούμε την περίπτωση ενός μόνο εγκλήματος (όταν δεν έχουμε δηλ. συρροή).
   Στην πρώτη τώρα περίπτωση, όπου τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται με μία πράξη, το Δικαστήριο προσαυξάνει ..ελεύθερα τη βαρύτερη από τις συντρέχουσε ποινές, ωστόσο και εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά, όχι πάνω από τα "κανονικά" όρια, που είδαμε πριν λίγο (20, 5 και 1 μήνας αντίστοιχα).
   Να σημειωθούν τέλος και τα εξής : 1. με τροπολογία που έγινε μετά το ναυάγιο του "ΕΞΠΡΕΣΣ ΣΑΜΙΝΑ", σε περίπτωση πολλαπλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια, το Δικαστήριο μπορεί κατ' εξαίρεση να εφαρμόσει τις δυσμενέστερες διατάξεις και η φυλάκιση να φτάσει τα 10 χρόνια και όχι τα 5, όπως προβλέπεται γενικά 2. οι ως άνω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στην ισόβια κάθειρξη, εκεί δηλαδή μπορεί να επιβληθούν δις ή τρις ισόβια, όπως ακούμε καμιά φορά, εάν π.χ κάποιος σκοτώσει 2 ή περισσότερα άτομα και 3. αν ένα έγκλημα κριθεί ότι έχει τελεστεί κατ' εξακολούθηση και όχι κατά συρροή, μπορεί να επιβληθεί μόνο μία ποινή, για όλες τις μερικότερες πράξεις, που το απαρτίζουν !
   

1 σχόλιο:

  1. η περίπτωση "ΣΑΜΙΝΑ" εφαρμόστηκε σήμερα, όπως μάθαμε και στους κατηγορούμενους της αεροπορικής τραγωδίας "ΗΛΙΟΣ" και οι ποινές έφτασαν τα 10 έτη. Να διορθώσουμε μόνον το ρεπορτάζ ως προς το ότι οι κατηγορούμενοι ΔΕΝ καταδικάσθηκαν ερήμην, αφού εκπροσωπούνταν από συνηγόρους ! όταν κάποιος εκπροσωπείται στο Δικαστήριο από το δικηγόρο του, θεωρείται ΠΑΡΩΝ και όχι απών !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.