Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

αδικήματα και ποινές για επεισόδια σε γήπεδα κλπ.

  Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ας δούμε -περιληπτικά- ποια είναι και πως τιμωρούνται τα ποινικά αδικήματα βίας, που σχετίζονται με αθλητικές διοργανώσεις :
1. Με φυλάκιση έως 2 χρόνια και χρηματική ποινή, τιμωρείται όποιος με πρόθεση, μέσα ή και έξω από γήπεδα κλπ αθλητικές εγκαταστάσεις (περιβάλλοντα χώρο, παρκινγκ κλπ)
-ρίχνει προς τον αγωνιστικό χώρο ή εναντίον άλλου αντικείμενο, που μπορεί να προκαλέσει έστω και ελαφρά σωματική βλάβη
-βιαιοπραγεί ή εκτοξεύει απειλές εναντίον άλλου, εφόσον αυτό αναγραφεί στο φύλλο αγώνα
-κατέχει ή χρησιμοποιεί αντικείμενα, που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη
-κατέχει ή χρησιμοποιεί βεγγαλικά, καπνογόνα, κροτίδες και γενικά εύλεκτες ύλες.
2. Με φυλάκιση έως 1 έτος και χρηματική ποινή, τιμωρείται
-όποιος εισέρχεται χωρίς δικαίωμα, εντός του αγωνιστικού χώρου, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα, προκειμένου να προκαλέσει επεισόδια και να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του και
-όποιος ατομικά ή ομαδικά προσβάλλει την εθνική ταυτότητα των άλλων οπαδών ή τον εθνικό ύμνο ή τα ολυμπιακά σύμβολα και γενικά όποιος χρησιμοποιεί ρατσιστικού περιεχομένου εκφράσεις.
  Αν τώρα οι προηγούμενες πράξεις τελέστηκαν από πρόσωπο, που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ομαλή τέλεση των αγώνων ( με βάση τη συμπεριφορά του, το ρόλο του, το παρελθόν του ), η ποινή φυλάκισης μπορεί να ανέβει έως τα 3 έτη.
    Ορισμένα αδικήματα (όπως ενδεικτικά : διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, φθορά, συμπλοκή κ.α), εφόσον τελούνται σε γήπεδα, θεωρείται επιβαρυντική περίσταση και η ποινή για αυτά μπορεί να ξεπεράσει το προβλεπόμενο στον ποινικό Κώδικα και να φτάσει μέχρι το ανώτατο όριο του είδους της ποινής : π.χ αν για ένα αδίκημα προβλέπεται φυλάκιση μέχρι 2 έτη, αν γίνει σε γήπεδο, η ποινή μπορεί να ανέβει μέχρι το ανώτατο όριο φυλάκισης, που είναι τα 5 έτη !
   Όποιος υποκινεί, ενθαρρύνει κλπ. τα επεισόδια δια του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, τιμωρείται με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 χρόνια !
    Να σημειωθεί ότι :
-σε ορισμένες περιπτώσεις (δράστης υπότροπος, επικίνδυνος κλπ), το Δικαστήριο έχει την ευχέρεια να μην αναστείλει ούτε να μετατρέψει την ποινή, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (!!), ενώ η απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης έχει πλέον καταργηθεί.
-Τα σχετικά αδικήματα διώκονται αυτεπάγγελτα και δικάζονται από το Τριμελές Πλημ/κείο του τόπου τέλεσης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
-Τέλος, προβλέπονται και ορισμένες παρεπόμενες ποινές, όπως η απαγόρευση εισόδου του καταδικασθέντος σε αθλητικούς χώρους για ένα διάστημα καθώς και αναμορφωτικά μέτρα, εφόσον ο δράστης είναι ανήλικος.
    Τα παραπάνω ισχύουν, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα, με βάση άλλες διατάξεις, π.χ η κατοχή εκρηκτικών (μολότωφ κλπ) μέσα στο γήπεδο, μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα και να επιβληθεί ποινή κάθειρξης !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.