Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

γιατί οι πλειστηριασμοί είναι κακή ιδέα !

     Η σχεδιαζόμενη, από την κυβέρνηση, δηλαδή την τρόϊκα, άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ισχύει σήμερα (όπως έχουμε δει σε σχετική ανάρτηση), άνοιξε μια έντονη δημόσια συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο !
   Η πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι και δικαιολογημένα, αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δε λείπουν και οι φωνές, που λένε ότι αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να πληρώνεις το δάνειό σου, δεν μπορεί να μένεις τζάμπα, σ' ένα σπίτι, που σου αγόρασε η τράπεζα, δηλαδή με λεφτά άλλων...
   Η τελευταία αυτή άποψη, έχει κάποια δίκια, με την έννοια ότι υπάρχουν και λαμόγια-μπαταχτσήδες, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν πληρώνουν, έχουν αλλάξει κινητά και είναι "εξαφανισμένοι", δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν π.χ ρύθμιση, δεν πληρώνουν τίποτα, έστω για τα μάτια του κόσμου και -κυρίως- δε δουλεύουν και δεν θέλουν να δουλέψουν, προκειμένου να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο !
   Ωστόσο, αφενός, αυτά τα λαμόγια, είναι μια μικρή μειοψηφία και αφετέρου, θα μπορούσε να γίνει μια ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση εδώ, για το πως και με ποια κριτήρια έδιναν οι τράπεζες τα δάνεια, τα προηγούμενα χρόνια (στις "καλές" χαχα εποχές)...
    Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, που θα οδηγήσει και σε κοινωνική κρίση, αφού πολύς κόσμος θα μείνει άστεγος, είναι ωστόσο κακή ιδέα ΤΩΡΑ, το timing δεν είναι σωστό και αποδεικνύεται ότι στη ζωή το σωστό timing παίζει τον κυρίαρχο ρόλο !!
    Δεν αναφέρομαι στο επιχείρημα των περισσοτέρων, ότι οι δανειολήπτες, λόγω της κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν, αντικειμενικά και πρέπει να προστατευτούν, αναφέρομαι στο ΜΕΤΑ : άντε και ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, το ζητούμενο είναι ΠΟΙΟΣ έχει λεφτά να "χτυπήσει" αυτά τα ακίνητα και σε ΠΟΙΕΣ τιμές...
    Η έλλειψη ρευστότητας, αφορά ΟΛΗ την κοινωνία, άσχετα αν οι βουλευτές και οι υπουργοί, ζουν στην κοσμάρα τους και πιστεύουν ότι όλοι παίρνουν 8 χιλιάρικα το μήνα, όπως εκείνοι και επομένως οι βασικοί κίνδυνοι είναι ότι :
-Τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται, είτε σε εξευτελιστικές τιμές, με συνέπεια να χάνουν και οι ίδιες οι τράπεζες, είτε δεν θα υπάρχει καν πλειοδότης !
-Δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός, στους πλειστηριασμούς και οι μόνοι που θα μπορούν να τα "χτυπήσουν" θα είναι έμποροι όπλων και ναρκωτικών, σωματέμποροι και μαστροποί, ξένοι υπήκοοι και όσοι έχουν κρατήσει ρευστότητα, από το παρελθόν, είτε μέσω νόμιμης επιχειρηματικής δράσης, είτε με μίζες, φοροδιαφυγή κλπ.
     Επομένως, οι μόνοι, που πανηγυρίζουν με τη διαφαινόμενη άρση της απαγόρευσης, είναι όσοι κατέχουν "μαύρο" χρήμα, που θα βρεθούν με τεράστια ακίνητη περιουσία, έναντι πινακίου φακής και αν παρέλθει η κρίση, θα τα μοσχοπουλήσουν, σε πολλαπλάσιες τιμές !!
     ΤΑ ΙΔΙΑ ισχύουν και για τους Θεοχάρη και Σπυρόπουλο, που θέλουν να αρχίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για οφειλές μόλις 10.000 ευρώ και άνω, προς εφορίες και ΙΚΑ...
     Αντί να βελτιώσουν το νόμο-έκτρωμα, για την "νέα αρχή" και να διευκολύνουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τον κόσμο, που αδυνατεί, να ρυθμίσει τις οφειλές του, θα βγάζουν ακίνητα στο σφυρί, στο 1/5 της αξίας τους : έτσι, ούτε το κράτος και τα ταμεία, θα έχουν τα αναμενόμενα έσοδα και ορισμένοι, θα γίνονται πολύ πλουσιότεροι, αγοράζοντας σε τιμές ξεφτίλας !
      Έχουμε ξαναπεί ότι το χειρότερο πράγμα, για έναν πολιτικό, είναι να ζει, αποκομμένος από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, να αποφασίζει και να νομοθετεί, χωρίς να γνωρίζει την αληθινή κατάσταση της κοινωνίας, που διοικεί και να μην αντιλαμβάνεται τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των πράξεων και των αποφάσεών του..











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.