Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

διορισμός στο δημόσιο με πλαστά έγγραφα και συνέπειες !

     Ενόψει του κύματος απολύσεων και διαθεσιμότητας στο δημόσιο, οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει και ελέγχουν, έναν προς έναν, τους ατομικούς φακέλους όλων των Δ.Υ, προκειμένουν να διαπιστωθεί εάν είχαν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης και εάν αυτά είναι έγκυρα !
   Φοβάμαι ότι ο έλεγχος αυτός, θα αποκαλύψει πολλά "λαβράκια" και πιθανόν να βρεθούν χιλιάδες περιπτώσεις, όπου τα δικαιολογητικά πρόσληψης είναι -περισσότερο ή λιγότερο- "πειραγμένα", καθώς για δεκαετίες το "όνειρο" πολλών ελλήνων, υπήρξε ο διορισμός-βόλεμα στο δημόσιο, για έναν καλό μισθό, με ελάχιστη ή και καθόλου προσπάθεια...
   Ήδη, στα ΜΜΕ, παίζει ψηλά η είδηση-αποκάλυψη, ότι ο διοικητής της ΕΑΒ, έχει κάνει χρήση μάλλον πλαστού πτυχίου και ότι θα υποχρεωθεί να επιστρέψει όσα έλαβε, μιλάμε ..μόνον για 500.000 ευρώ !
   Η αναφορά των εφημερίδων σε "αχρεωστήτως καταβληθέντες μισθούς" κλπ, που πρέπει να επιστραφούν, ανοίγει μία μεγάλη και σοβαρή νομική συζήτηση, στην οποία θα ήθελα να συνεισφέρω, με κάποιες σκόρπιες σκέψεις.
   Ο χαρακτηρισμός των χρημάτων, που έλαβε ένας υπάλληλος, που διορίστηκε με δόλιο τρόπο, ως παράνομου περιουσιακού οφέλους ή όχι, είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνον για το αν θα υποχρεωθεί να τα επιστρέψει, αλλά και ως προς την ποινική διάσταση του θέματος !
    Η χρήση πλαστού, με όφελος, άνω των 120.000 ευρώ, συνιστά κακούργημα, ενώ, αν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, τότε έχει εφαρμογή ο Νόμος περί καταχραστών του δημοσίου, που εκτοξεύει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ανάλογα αυξάνεται και ο χρόνος παραγραφής, αν δηλαδή η πλαστογραφία συνιστά κακούργημα ή πλημμέλημα...
    Θέλω να πιστεύω ότι οι εισαγγελικές αρχές, δεν θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και δεν θα κάνουν μία τέτοια ερμηνεία του Νόμου, διότι θα χρειαστούμε άμεσα ..νέες φυλακές !
    Η προσωπική μου άποψη, είναι πως το όφελος αυτό, ΔΕΝ είναι παράνομο, διότι απλά τα χρήματα αυτά, αφορούν σε μισθούς υπαλλήλου, ο οποίος εργάστηκε (τρόπος του λέγειν) και σε κάθε περίπτωση θα δίνονταν σε κάποιον άλλον, ο οποίος θα είχε τα τυπικά προσόντα...
    Θέμα παρανομίας, θα μπορούσε να υπάρξει, μόνον π.χ ως προς το επιπλέον του μισθού, π.χ ως προς ένα επίδομα πτυχίου, το οποίο όμως ήταν πλαστό, όχι ως προς το σύνολο των αποδοχών.  
    Δε μιλάμε εδώ, για καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης και κατάχρησης δημοσίου χρήματος, όπως η λήψη σύνταξης νεκρού ή οι "μαϊμού" ανάπηροι, διότι εκεί τα χρήματα, χωρίς την απάτη-πλαστογραφία ΔΕΝ θα δίνονταν, εκεί το όφελος είναι ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ παράνομο..
     Έτσι, δε μου φαίνεται λογικό, ούτε να αναζητηθούν ΟΛΑ τα χρήματα πίσω, ούτε να αρχίσουν διώξεις για κακουργήματα : ένα επιπλέον επιχείρημα, μπορεί να βρει κανείς και στο χώρο του ιδωτικού-εργατικού δικαίου, όπου αν κάποιος προσληφθεί άκυρα (ακόμα και με δόλιο τρόπο), δεν έχει π.χ μια απαιτούμενη άδεια, από το Νόμο, όχι μόνον δεν υποχρεώνεται να επιστρέψει τους μισθούς, αλλά, αν δεν πληρωθεί, έχει ΝΟΜΙΜΗ αξίωση, να πληρωθεί !!
     Από εκεί και μετά, υπάρχει το θέμα της απόλυσης-ανάκλησης του παράνομου διορισμού, όπου και εκεί τα πράγματα, δεν είναι τόσο απλά, διότι ο Νόμος θέτει χρονικά περιθώρια, εντός των οποίων πρέπει να γίνει αυτή : 5 χρόνια γενικά και 2 χρόνια, αν υπήρξε διαγωνισμός...
     Αυτό βέβαια, δεν εμποδίζει τη διοίκηση να "προτιμήσει" τους "λαδιάρηδες" υπαλλήλους, στο ζήτημα της διαθεσιμότητας ή και να τους απολύσει με άλλους τρόπους π.χ μέσω πειθαρχικών διαδικασιών, όπου προβλέπεται ή και μέσω κατάργησης της οργανικής τους θέσης !
     Επειδή το ζήτημα είναι λεπτό και επειδή δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, οφείλουν και οι Αρχές, να το χειριστούν με την ανάλογη λεπτότητα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές και αδικίες..








 

1 σχόλιο:

  1. επειδή το κείμενο, είναι λιγάκι παραπλανητικό, ως προς την προθεσμία ανάκλησης παράνομου διορισμού, να διευκρινίσω ότι η 5ετία, ισχύει, μόνον, όταν η παρανομία του διορισμού, οφείλεται σε λάθος της Διοίκησης ! Αν ο υπάλληλος, έχει προκαλέσει ο ίδιος, δολίως, την παρανομία (όπως προφανώς στην περίπτωση κατάθεσης πλαστού δικαιολογητικού), τότε δεν ισχύει κάποιος χρονικός περιορισμός και ο διορισμός ανακαλείται (θεωρητικά) οποτεδήποτε, ακόμα και μετά από 10 χρόνια π.χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.