Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

νομική επικαιρότητα

      Λένε ότι ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις και εν πολλοίς, έχουν δίκιο και το ίδιο ισχύει και στα νομικά, αφού τα περισσότερα δικαστήρα δεν λειτουργούν, αυτό το μήνα !
   Δύο, νομικής-δικαστικής φύσεως ειδήσεις, που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν πρωτοσέλιδα και όλοι θα ασχολούνταν με αυτές και εν τούτοις, πέρασαν σχεδόν "στο ντούκου", έχουν να κάνουν με ισάριθμες αποφάσεις περιφερειακών (και χαμηλόβαθμων) δικαστηρίων : η πρώτη έκρινε παράνομες τις μειώσεις μισθών σε δεκο (ΕΑΒ, αν δεν κάνω λάθος) και η δεύτερη, ανέστειλε, με τις γνωστές "προσωρινές διαταγές", τη διαθεσιμότητα καναδυο σχολικών φυλάκων...
   Οι αποφάσεις αυτές, που αποκαλούνται και  "βόμβες" (χαχα), δεν έτυχαν της ανταπόκρισης, που ίσως ενδόμυχα, περίμεναν οι δικαστές, που τις εξέδωσαν, όλοι βέβαια δικαιούνται μερικά λεπτά δημοσιότητας, ωστόσο αφενός, τα ονόματα των δικαστών δεν δημοσιεύονται στα σχετικά ρεπορτάζ και αφετέρου, δεν είναι αυτός σωστός τρόπος, για να γίνει κανείς διάσημος !
   Στην πρώτη περίπτωση, κρίθηκε ότι και καλά οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ, δεν πρέπει να εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο, επειδή έχουν ειδικά προσόντα και εκτελούν ειδικές εργασίες, που δεν κάνει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος, ωστόσο, θα έπρεπε κάποιος να εξηγήσει στον/στην δικαστή, ότι η ΕΑΒ δεν λειτουργεί με ιδωτικο-οικονομικά κριτήρια, όσο τα ελλείμματά της, επιχορηγούνται από το ελληνικό δημόσιο, ήτοι τον έλληνα φορολογούμενο, δεν μπορεί να εξαιρείται, από ό,τι ισχύει σε όλο το δημόσιο, αν θέλουν να παίρνουν μεγάλους μισθούς, μπόνους κλπ., να γίνει 100% ιδιωτική επιχείρηση και ας πάρουν όσα και ό,τι θέλουν, αρκεί να μην πληρώνουμε εμείς, αυτούς και τις ζημίες τους...
    Για τις προσωρινές διαταγές, τι να πει κανείς ; Τα έχουμε ξαναπεί, έχει καταντήσει αηδία πια, αυτό το φαινόμενο, να καταργείται η κυβερνητική πολιτική, με αποφάσεις, που δεν είναι καν δικαστικές αποφάσεις (όπως οι προσωρινές διαταγές) και να επιβαρύνει ο κάθε δικαστής τον κρατικό προϋπολογισμό, με ξένα χρήματα ! Αν οι δικαστές λυπούνται απολυόμενους-διαθέσιμους, συμβασιούχους κλπ., ας τους πληρώνουν από την τσέπη τους ή ας θέσουν υποψηφιότητα, στις εκλογές, για να γίνουν υπουργοί και να αλλάξουν τους νόμους !
    Οι υψηλοί μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις, ανήκουν στο παρελθόν, μαζί με την ψεύτικη ευδαιμονία των δανεικών και αυτός είναι -θεωρώ- και ο λόγος, που τέτοιες αποφάσεις περνάνε απαρατήρητες, όλοι πλέον έχουν συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα (εκτός από κάποιους δικαστές, χαχα)...
     Είχα διαβάσει σχετικά πρόσφατα, μια υπέροχη ανάλυση στο capital.gr, αναφορικά με το πόσο κοστίζει ένας μέσος Δ.Υ, στο κράτος, για μισθούς και σύνταξη (με δεδομένο ότι ζει έως τα 85), μιλάμε για ποσά γύρω στο 1.000.000 ευρώ και βάλε, αν τώρα κάνει κάποιος τον πολλαπλασιασμό, μιλάμε νομίζω για τρις ευρώ, που πήγαν "υπερ πίστεως και πατρίδας", έγιναν σπίτια, εξοχικά, αούντι κλπ.
    Καμιά φορά, διαβάζω τα άρθρα του τέως προέδρου του Α.Π, Βασίλη Κόκκινου, στην "Αξία" και βλέπω ότι κλαίγεται συνεχώς για την κομμένη συνταξούλα του και τα βάζει με τους πολιτικούς, ξεχνάει τα "αναδρομικούλια", που έπαιρναν με τη σέσουλα, χάρη στους βουλευτές καθώς και όσα έχει εισπράξει, από το ελληνικό δημόσιο (αν ένας Δ.Υ μας κόστιζε 1.000.000, εκείνος έχει εισπράξει χαλαρά, πάνω από 3.000.000, ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια) !
    Μιας και μιλάμε για Α.Π, εξεδόθη, τέλος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και μία απόφασή του, εργατική μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, που αφορά την εργασία τα Σάββατα...
    Αν κατάλαβα καλά, από το ρεπορτάζ, ουσιαστικά, ο Α.Π εμμένει στην πάγια Νομολογία του, για το θέμα, δεν πρόκειται για "είδηση" ή κάτι νέο : όποιος, σύμφωνα με τη σύμβαση, που έχει υπογράψει (ή τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου του), πρέπει να εργάζεται επί πενθήμερο (που είναι και ο κανόνας), αν απασχοληθεί επί 6 ημέρες (συνήθως Σάββατο και συνήθως σε εμπορικά καταστήματα), τότε η έκτη μέρα εργασίας, είναι, τρόπον τινά, άκυρη και για τη μέρα αυτή, δικαιούται ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ μεροκάματο, δε λογίζεται ως υπερωρία δηλαδή, αλλά ως έξτρα απασχόληση, που πρέπει και να πληρωθεί έξτρα !












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.