Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

40 ημέρες μετά τη Φωτιά

    Καθώς χθες έγιναν "τα σαράντα" των θυμάτων της πολύνεκρης πυρκαγιάς, στην Β.Α Αττική, είναι μια καλή αφορμή, για έναν απολογισμό, από νομική, αλλά και πολιτική άποψη.
 Ξεκινώντας, από την αρχή, είναι λίγο περίεργο πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, με ποιο τρόπο μπήκε η φωτιά, αν δηλαδή (με βάση τις 2 επικρατέστερες εκδοχές) από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ ή από ένα ...ανθρωποειδές, που βγήκε να κάψει ...ξερά ξύλα, μέσα στο κατακαλόκαιρο και με 7 μποφόρ αέρα !
 Το σίγουρο είναι πως δεν μπήκε, ούτε από πράκτορες, ούτε από εξωγήινους, ούτε από άλλες αόρατες δυνάμεις, άρα εδώ υπάρχουν οι πρώτες ευθύνες (βλέπε κατηγορούμενοι).
 Εξίσου σίγουρο όμως, είναι ότι υπήρξε και εγκληματική αδράνεια-καθυστέρηση, στην αρχική αντιμετώπιση της φωτιάς, με συνέπεια την ανεξέλεγκτη, εν συνεχεία, επέκταση της.
 Ο πολύ δυνατός αέρας, δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού η ΕΜΥ είχε ήδη προειδοποιήσει και ενώ υπήρχε αυξημένη κατάσταση συναγερμού, αποδεικνύεται μάλλον, ότι δεν υπήρχαν καν πυροσβεστικά, σε επιφυλακή...
 Μια μικρή δικαιολογία υπάρχει στο γεγονός ότι υπήρχε, σε εξέλιξη, άλλη μία μεγάλη φωτιά στην Κινέτα, αλλά με βάση τις προειδοποιήσεις και το επίπεδο συναγερμού, όφειλαν να υπάρχουν δυνάμεις πυρόσβεσης και όχι να σβήνουν μόνον ...οι εθελοντές.
 Δεν είμαι σε θέση να υιοθετήσω τις αιτιάσεις ...του πρώην υπουργού Τόσκα, ότι η Πυροσβεστική είναι "ό,τι πιο σάπιο-άχρηστο στο Δημόσιο", αλλά στο Μάτι φέρει τεράστιες ευθύνες, τόσο για την μη έγκαιρη πυρόσβεση, όσο και για τις εντολές που έδινε σε άλλους (π.χ στην Αστυνομία, που έστελνε τους οδηγούς στον θάνατο), όσο και για την μη έγκαιρη εκκένωση.
 Από εκεί και μετά, ευθύνες έχει ασφαλώς η Πολιτική Προστασία, ο Γ.Γ της οποίας, αν και Δευτέρα, γράφτηκε ότι συνέχιζε τις διακοπές του ΣΚ, στην Άνδρο και η Περιφέρεια !
 Η επέκταση της φωτιάς σε περισσότερους του ενός, Δήμους, φαίνεται να σώζει τον Ψινάκη από την φυλακή και ρίχνει τον κλήρο ...στη Δούρου.
  Δεν είμαστε Εισαγγελείς, για να αποδώσουμε ευθύνες και να συντάξουμε κατηγορητήρια, αλλά αν η έρευνα γίνει σωστά και φτάσει μέχρι τέλους και όσο ψηλά πρέπει, θα απαιτηθεί μια πολύ μεγάλη αίθουσα, για να στεγάσει το πλήθος των κατηγορούμενων και τους λοιπούς παράγοντες της Δίκης.
  Ως συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν "σφίγγουν τα γάλατα", τα ανευθυνοϋπεύθυνα, κρατικοδίαιτα, τρωκτικά, αρχίζουν να αλληλοκατηγορούνται και να επιρρίπτει ο ένας τις ευθύνες, στον άλλον...
   Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, ανήκει και το μπάχαλο με τον αριθμό των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοούμενων, που άλλαζε, ανά μερικές ώρες, με ευθύνη και των δημοσιοκάφρων, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι αγνοούμενοι και απανθρακωμένα πτώματα ίσως ταυτίζονταν, από την στιγμή που δεν είχαν αναγνωριστεί.
  Από εκεί και μετά, ξεκινάει το "μετά", αυτό που αποδεικνύει πόσο αστείο είναι να ισχυρίζεται και να πανηγυρίζει η Ψωροκώσταινα, ότι βγήκε από τα Μνημόνια !
   Καταρχάς, από την επόμενη μέρα, αμέσως μετά την εκατόμβη των νεκρών δηλαδή, βγήκαν ...διαφημιστικά σποτς στην τηλεόραση, για το τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και πως θα αποφύγουμε την εκδήλωση της...
  Έπειτα, η κυβέρνηση, όπως και το 2007, επέλεξε να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους, με 5χίλιαρα, που δίνονται με μια υπεύθυνη δήλωση, ξεχνώντας πόσοι ρομά είχαν πάρει τα 3χίλιαρα, τότε, στην Ηλεία.
 Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των 5χίλιαρων και λοιπών βοηθημάτων, που θα δοθούν, θα ξεπερνά τον αριθμό των καμένων σπιτιών, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις έλκονται και τα λαμόγια (που θα ήθελαν να κάνουν τζάμπα διακοπές), όπως οι μύγες στα σκατά, όπως και ότι η κυβέρνηση θα επαίρεται (λολ) για το μεγάλο αριθμό που έδωσε !
  Ήδη, στο παρόν ιστολόγιο, έχω παρατηρήσει, από τότε, ένα αυξημένο ενδιαφέρον, για την ανάρτηση, με τίτλο "πως τιμωρείται η ψευδής υπεύθυνη δήλωση" και αυτό μόνον τυχαίο δεν μπορεί να είναι...
   Εξίσου, αν όχι περισσότερο, τραγελαφικά, είναι και τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τα αυθαίρετα και το αν θα κατεδαφιστούν τελικά ή όχι (λόγω πολιτικού κόστους).
   Πάντως, είναι αν μη τι άλλο αντιφατικό, να κατηγορεί η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, τους κατοίκους ότι έχουν χτίσει αυθαίρετα και γι' αυτό και κάηκαν και από την άλλη, να τους αποζημιώνει για αυτά (!) και να τους δίνει και χρήματα, να τα ...ξαναχτίσουν (αυτά μόνον στην Βενεζουέλα των Βαλκανίων συμβαίνουν).
  Λέγοντας αυτά, οφείλουμε να εξετάσουμε, πέρα του πιο σημαντικού θέματος, που είναι η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και την τεράστια οικονομική επιβάρυνση, για τα κρατικά Ταμεία, από την πυρκαγιά.
   Όταν το κόστος της φωτιάς, ανέρχεται σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, σε μισό δις ευρώ, καταλαβαίνει κανείς (εκτός από τους κυβερνητικούς...) ότι μαζί με το Μάτι, κάηκε και το όποιο "πλεόνασμα", επρόκειτο να μοιραστεί ως εφάπαξ, προεκλογικός, μποναμάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.