Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η σκανδαλώδης "διάσωση" της ΤΒΑΝΚ από την τράπεζα της Ελλάδος

 Κάποιος νομίζω είχε αναρωτηθεί "ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες ;" και δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά !
 Η ΤΒΑΝΚ είναι η τέως ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ του γνωστού ομίλου, με τα γνωστά προβλήματα, η οποία βρέθηκε σε δυσχερή θέση, όταν έκλεισε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και τότε βρέθηκε ως "ιππότης", που θα την ..έσωζε, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο, μέσω αύξησης κεφαλαίου, κατέστη ο μεγαλομέτοχός της (με ένα ποσοστό περίπου 33%).
  Ένεκα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έπληξε και πλήττει όλες τις ελληνικές τράπεζες, η ΤΒΑΝΚ βρέθηκε πάλι να έχει πρόβλημα και ως πρόσφορη λύση κρίθηκε, αυτή τη φορά, η συγχώνευσή με το ΤΤ, με την "προκλητική" αναλογία 1 μετοχή ΤΤ για κάθε 50 μετοχές της ΤΒΑΝΚ.
  Μετά από παλινωδίες και αναβολές των γενικών συνελεύσεων των 2 τραπεζών, όπου δεν παρίστατο καν το ΤΤ (!), φτάσαμε στα τέλη του 2011, όπου : στα τέλη Νοεμβρίου ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΤΒΑΝΚ, ένεκα ελλείψεων στις οικονομικές καταστάσεις και στις 17.12.2011, ημέρα Σάββατο, η τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ΤΒΑΝΚ και την έθεσε σε εκκαθάριση, χαρίζοντας ουσιαστικά το ενεργητικό στο ΤΤ (με άγνωστο αντάλλαγμα) και φορτώνοντας το παθητικό στο συνήθη ύποπτο, τον έλληνα φορολογούμενο.
   Η υπόθεση αυτή έχει πολλά "σκοτεινά σημεία", τα οποία ωστόσο θα φωτιστούν κατάλληλα και αυτό γιατί η "σωτηρία" της ΤΒΑΝΚ μπορεί να βολεύει τους περισσότερους, αλλά αφήνει απέξω τους μετόχους της. Μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να έχουν μάθει να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ως ίδιον, ωστόσο δεν επιτρέπεται "να βάζουν χέρι" σε περιουσίες ιδιωτών, οι οποίες προστατεύονται και από το ελληνικό Σύνταγμα.
   Ο Νόμος εξάλλου, στον οποίο βασίστηκε η "σωτηρία", προβλέπει ένα σωρό άλλα μέτρα διάσωσης, προτού φτάσουμε στην ανάκληση της άδειας, ενώ το ίδιο προβλέπει και η κοινή νομοθεσία: π.χ θα μπορούσε να γίνει αύξηση κεφαλαίου, με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, πώληση του ποσοστού του ΤΤ κλπ.
   Η υπόθεση εγείρει ένα σωρό ερωτήματα προς διερεύνηση, όπως : -Γιατί δεν προχώρησε η συγχώνευση ΤΤ και ΤΒΑΝΚ, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί ;
-Τι ρόλο έπαιξε στην χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης της ΤΒΑΝΚ η αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τη νέα Διοίκηση υπό το ΤΤ ;
-Γιατί υπήρχαν-αν υπήρχαν-ελλείψεις στις οικονομικές καταστάσεις 9μηνου και ποιος ευθύνεται ; Οι ορκωτοί ; Η Διοίκηση ;
-Τηρήθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος η νόμιμη διαδικασία ;
-Γιατί δεν επιλέχθηκε μία διέξοδος που θα περιελάμβανε και τους χιλιάδες (μικρο)μετόχους της τράπεζας ;


Υ.Γ : Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δηλώνω ότι είμαι μέτοχος της ΤΒΑΝΚ και έχω ήδη ξεκινήσει νομικές διαδικασίες (εξώδικα, αίτηση ακύρωσης, αγωγές, μηνύσεις), για την ανατροπή της απόφασης της τραπέζης της Ελλάδος (αλλά και τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν ποινικών αδικημάτων) και παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο το ποσόν, που είχα επενδύσει, είμαι αποφασισμένος να φτάσω το θέμα μέχρι τα ευρωπαϊκά Δικαστήρια, διότι η Ελλάδα που γνωρίζανε(με), (η Ελλάδα των "κολλητών", των "κουμπάρων" και των "κηπουρών") πέθανε οριστικά εκεί στις αρχές του 2010, όταν σηκώθηκε το χαλί και είδαμε από κάτω το ..χάλι (μας) !!
Υ.Γ 2 : το ίδιο "μοντέλο" εφαρμόστηκε αρχικά στην PROTON BANK, με τη διαφορά ότι εκείνη δεν χαρίστηκε σε κάποια άλλη τράπεζα, ωστόσο και εκεί οι μέτοχοι έχασαν τα χρήματά τους, ενώ λεγόταν ότι θα γίνει το ίδιο και με την ΑΤΕ ΒΑΝΚ, ωστόσο φαίνεται ότι έκαναν πίσω τελευταία στιγμή (γιατί άραγε ;)
Υ.Γ 3 : υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που να μην έχει πρόβλημα ; στις άλλες δόθηκαν και δίνονται (κρατικά) χρήματα αφειδώς, ενώ ΤΒΑΝΚ και PROTON θυσιάστηκαν εν μία νυκτί και χωρίς πολλή σκέψη. 2 μέτρα και 2 σταθμά λοιπόν ; ως εδώ όμως, αν δεν αντιδράσουμε, θα είμαστε συνένοχοι στα εγκλήματά τους ! 

9 σχόλια:

  1. σήμερα, 10.2.2012 κατέθεσα την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα, κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας.
    Όποιος μέτοχος της ΤΒΑΝΚ επιθυμεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς και όποιος επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια (υλικά ή ηθικά π.χ ως μάρτυρας)ανατροπής της απόφασης για λύση και εκκαθάριση της ΤΒΑΝΚ, μπορεί να καλεί στο 212 1001139 και 6944 531143

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελευταία ενημέρωση : προχθές Παρασκευή κατέθεσα -για δεύτερη φορά- σε πταισματοδίκη, δηλαδή προς τον Εισαγγελέα, που έχει αναλάβει την ποινική διερεύνηση του θέματος, τις ποινικές ευθύνες των Δ.Σ των Τ.Τ και ΤΒΑΝΚ και των στελεχών της Τ.τ.Ε ! Ο κλοιός για τα άτομα αυτά έχει αρχίσει και σφίγγει, ορισμένοι νομίζουν ότι με παραιτήσεις κλπ., κατόπιν εορτής, παύουν και οι ποινικές τους ευθύνες, αλλά δεν είναι έτσι...Το άλλο σκέλος, που μας καίει περισσότερο, το ζήτημα της εκδίκασης της αιτήσεως ακυρώσεως, είναι στάσιμο : μετά από 1 σχεδόν χρόνο, δεν έχει οριστεί καν δικάσιμος !! αναμένουμε προς το παρόν, αλλά όχι για πολύ και σίγουρα όχι για πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέποντας ότι η αίτηση ακύρωσης των μικροομολογιούχων, που "κουρεύτηκαν" ως πρόβατα επί σφαγή, συζητήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, απόρησα.. Ρωτώντας τις προάλλες στη γραμματεία, αν έχει προσδιοριστεί η δικιά μου (μας) αίτηση, μου είπαν όχι, αλλά ότι μπορείς να κάνεις αίτηση επίσπευσης προσδιορισμού δικασίμου, την οποία και κατέθεσα σήμερα ! ελπίζω να γίνει δεκτή και να δικαστεί πολύ σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μόλις σήμερα, έλαβα επιστολή από το ΣτΕ, που λέει ότι ορίστηκε δικάσιμος η 17η Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 09:30 π.μ (Δ' τμήμα). Η επιστολή συντάχθηκε στις 15/4/2013, μόλις 10 μέρες μετά την αίτησή μου, για επίσπευση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η εκδίκαση της υπόθεσης, αναβλήθηκε σήμερα για 29.10.2013 ! Κατόπιν μίας πρώτης, σύντομης συζήτησης, που είχα με τον κύριο Εισηγητή, κατάλαβα : 1. ότι η δικιά μου, είναι η μοναδική αίτηση ακύρωσης, εκ μέρους μετόχου της ΤΒΑΝΚ και 2. έχει ασκηθεί και συζητηθεί, από ένα σωματείο (αστυνομικών, αν κατάλαβα καλά), μία σχετική αίτηση ακύρωσης, αλλά αφορά άλλα ζητήματα και όχι το φλέγον, που είναι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας !! Ο κ. Εισηγητής, περιμένει να δημοσιευτεί η απόφαση εκείνη, που θα κρίνει κάποια ζητήματα, ωστόσο η γνώμη μου, είναι ότι η δικιά μου αίτηση, είναι άσχετη και ανεξάρτητη εκείνης και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα εκείνης, την τύχη της δικιάς μου...Τέλος, έριξε κάποιες σπόντες, ότι η αίτησή μου, δεν είναι αρκούντως αιτιολογημένη, ωστόσο αυτό ..θα το δούμε και σίγουρα, είναι κάτι, που θα κρίνει το Δικαστήριο, όποτε γίνει. Αν κάτι είναι αναιτιολόγητο και αψυχολόγητο, αυτό είναι η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της τβανκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. νέα αναβολή για την Πρωταπριλιά ! τα ψέματα τελειώνουν σιγά σιγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σήμερα έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ απέρριψε αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης του Λαυρεντιάδη, που αφορούσε την τράπεζα Πρότον και αυτό δεν είναι καλό νέο, διότι οι υποθέσεις αυτές είναι παραπλήσιες ! Βέβαια, αφενός δεν είναι ίδιες (μπορεί να κριθεί αλλιώς δηλαδή για την ΤΒΑΝΚ) και αφετέρου η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εκδίκαση της υπόθεσης, είχε πάρει αναβολή, για αύριο, αλλά θα αναβληθεί ξανά...Αυτή είναι και η τελευταία ενημέρωση, σχετικά με τη δικάσιμο, αφού βλέπω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται ή ρωτάει ! Θα ανακοινώσω, μόνον το αποτέλεσμα της Δίκης, όταν ..κάποτε γίνει επιτέλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.