Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

τι είναι αντιποίηση Αρχής και πως τιμωρείται

   Το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο τελευταία, λόγω της συμπεριφοράς των κατά τόπους "Χρυσών Αυγών", ..σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές.
    Το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα, αναφέρει ότι όποιος με πρόθεση αντιποιείται την άσκηση κάποιας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτος ή με χρηματική ποινή.
    Αντιποίηση δηλαδή σημαίνει άσκηση εξουσίας ή αρμοδιότητας, την οποία δεν έχω (και προφανώς γνωρίζω ότι δεν την έχω-εξού και η πρόθεση), αλλά ανήκει σε άλλον, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να την ασκήσει, σύμφωνα με το Νόμο.
    Δεν αρκεί να δηλώνει ή να εμφανίζεται κάποιος σε τρίτους ως π.χ αστυνομικός, χωρίς να είναι, αλλά απαιτείται να πράξει κάποια ενέργεια, που ανάγεται στα αστυνομικά καθήκοντα, όπως έκαναν οι άνθρωποι αυτοί με τις μαύρες μπλούζες, ζητώντας από μικροπωλητές να τους επιδείξουν άδειες παραμονής και άδειες μικροπωλητή (δεν περιορίστηκαν βέβαια σε αυτό, αλλά τους δίκασαν και επί τόπου -είναι πλαστό, ακούστηκε κάποιος να λέει !- και επέβαλαν και ποινές-χαχα).
     Η διάταξη εφαρμόζεται και σε όσους κάνουν τους δικηγόρους, χωρίς να είναι, εμφανιζόμενοι σε Δίκες κλπ, αλλά και σε όσους κάνουν τους ιερείς, κάθε γνωστής στην Ελλάδα θρησκείας και όχι μόνον της επικρατούσας (και ορθής: προσωπική πίστη).
      Κάνω εδώ μία παρένθεση, για να αναφέρω ένα τραγελαφικό περιστατικό, όταν αρεοπαγίτες έστειλαν στον Εισαγγελέα δικηγόρο, επειδή ..τόλμησε να παρασταθεί ενώπιόν τους, χωρίς να είναι δικηγόρος παρ' αρείω πάγω !
       Η κατηγορία περί αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος, φυσικά κατέρρευσε, αφού ήταν δικηγόρος (προφανώς δεν του περίσσευαν τα 1.500 ευρώ, που απαιτούνται, για να πάρεις "προαγωγή", από το Εφετείο στον Άρειο Πάγο).
       Εκτός από την αντιποίηση Αρχής, που είδαμε και προϋποθέτει πραγματική άσκηση εξουσίας, που δε μας ανήκει, υπάρχει και η αντιποίηση ..στολής : όποιος δημόσια και χωρίς δικαίωμα φοράει στολή ή άλλο διακριτικό σημείο κρατικού ή θρησκευτικού λειτουργού ή φέρει παράσημο ή άλλο τίτλο, που δε δικαιούται να φέρει, τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μήνες ή με χρηματική ποινή.
        Για να καταλάβουμε τις διαβαθμίσεις και τις διαφορές : αν εγώ, με πολιτικά, δηλώσω απλά σε άλλον ότι είμαι αστυνομικός, δε διαπράττω έγκλημα, αν όμως πάω σε κατάστημα με πολιτικά και ζητήσω άδειες και γενικά να κάνω (αστυνομικό) έλεγχο (άσχετα μάλιστα αν δηλώσω ότι είμαι αστυνομικός ή όχι !), τότε διαπράττω αντιποίηση Αρχής, αν τώρα φοράω και αστυνομική στολή, θεωρώ ότι πρέπει να διωχθώ και για τα 2 αδικήματα : αντιποίηση Αρχής, αλλά και στολής.  Αν τέλος φορέσω στολή ναυάρχου (με τα απαραίτητα παράσημα εννοείται) και κόβω βόλτες στην Ομόνοια, τότε θα τιμωρηθώ μόνον για αντιποίηση στολής.













1 σχόλιο:

  1. θέλω να απευθύνω δημόσια μία έκκληση προς τον γεωπόνο κύριο Κασιδιάρη, να μην μπαίνει σε ξένα χωράφια και να μη μιλάει στα κανάλια για νομικά θέματα, διότι, όποτε τον ακούω, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω ! Μπορείς απλά να λες ότι το θέμα αυτό το χειρίζονται οι νομικοί μας σύμβουλοι ή κάτι παρόμοιο. Είναι σαν να βγαίνω εγώ στα κανάλια και να λέω κάθε πότε πρέπει να ποτίζεται ο βασιλικός ή πότε ανθίζει η μανόλια..Δεν θα γελοιοποιηθώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.