Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποζημίωση απόλυσης !

   Το ζήτημα αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, με τις αθρόες, κατά χιλιάδες, απολύσεις, που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ένεκα της οικονομικής κρίσης.
    Για να είναι έγκυρη η απόλυση, θα πρέπει, όπως έχουμε ξαναπεί, ο εργαζόμενος να λάβει το σχετικό έγγραφο, μαζί με την αποζημίωση, η οποία υπολογίζεται ως εξής :
α) Για τους μισθωτούς-υπαλλήλους
-1 μισθός, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 2 μήνες υπηρεσίας (στον ίδιο εργοδότη, εννοείται).
-2 μισθοί, για ένα χρόνο υπηρεσίας και πάνω
-3 μισθοί, για 4 χρόνια και πάνω
-4 μισθοί για 6 χρόνια και πάνω
-5 μισθοί για 8 χρόνια και πάνω
-6 μισθοί για 10 χρόνια και πάνω και στη συνέχεια, για κάθε επιπλέον χρόνο υπηρεσίας, προστίθεται ένας μισθός, με ανώτατο όριο τους 24 μισθούς (για 28 χρόνια υπηρεσίας, στον ίδιο εργοδότη).
β) Για εργάτες-ημερομίσθιους
-5 ημερομίσθια, για 2 μήνες υπηρεσίας
-7 ημερομίσθια, για 1 χρόνο και πάνω
-13, για 2 χρόνια και πάνω
-26, για 5 χρόνια και πάνω
-52, για 10 χρόνια και πάνω
-75, για 15 χρόνια και πάνω και
-91 ημερομίσθια, για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία (παρατηρούμε ότι και εδώ οι εργάτες είναι "ριγμένοι"..).
     Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ, εφόσον δεν υπερβαίνει τα 6 μηνιάτικα, ενώ αν είναι μεγαλύτερη, καταβάλλεται το μέχρι τους 6 μήνες ποσόν και το υπόλοιπο δύναται να καταβληθεί σε 3μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερες από 3 μηνιάτικα έκαστη (εκτός φυσικά αν το υπόλοιπο είναι μικρότερο).
     Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι εξής πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις :
-το μηνιάτικο της αποζημίωσης, υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης (μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, νυχτερινά κλπ, εφόσον παρέχονται σε τακτική βάση), πολλαπλασιάζεται επί τους αντίστοιχους μήνες (ανάλογα με την προϋπηρεσία, κατά τις ως άνω διακρίσεις) και προστίθεται επί του γινομένου, άλλο 1/6.
-δε δικαιούται αποζημίωσης ο υπάλληλος, που απολύεται ένεκα ποινικού αδικήματος, εκτός αν μετά αθωωθεί, οπότε η αξίωσή του "αναβιώνει".
-παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον εργοδότη, να μειώσει στο μισό την οφειλόμενη αποζημίωση, εφόσον προειδοποιήσει εγγράφως τον εργαζόμενο, ως εξής :
-για όσους έχουν υπηρετήσει από 1 έως 2 χρόνια, 1 μήνα πριν.
-για 2 έως 5 χρόνια, 2 μήνες πριν.
-για 5 έως 10 χρόνια, 3 μήνες πριν.
-για 10 έως 15 χρόνια, 4 μήνες πριν.
-για 15 έως 20 χρόνια, 5 μήνες πριν και
-για όσους εργάζονται συνεχώς για πάνω από 20 έτη, 6 μήνες πριν.


Προβλέπεται επίσης, για όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο σύνταξης και σε κάθε περίπτωση τα 65 χρόνια, να αποχωρήσουν από την εργασία τους, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, λαμβάνοντας το μισό της κανονικής αποζημίωσης.

Επίσης όσοι έχουν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη γήρατος, μπορούν να απομακρύνονται (μισθωτοί) ή να αποχωρούν οικειοθελώς (εργάτες, αλλά και μισθωτοί), λαμβάνοντας τη μισή ή το 40% της αποζημίωσης (ανάλογα αν δεν έχουν ή έχουν επικουρική ασφάλιση).

 Αυτά είναι τα βασικότερα ζητήματα, που αφορούν την αποζημίωση απόλυσης και ισχύουν, τη στιγμή που γράφονται, διότι ήδη ακούγεται ότι η τρόϊκα πίεζει για αλλαγές και εδώ και για μικρότερες αποζημιώσεις.

Τέλος, να πούμε ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί αποζημίωση ή καταβληθεί μικρότερη (όχι πάντως από λάθος), η απόλυση είναι άκυρη, με ότι αυτό συνεπάγεται (όπως έχουμε πει, στην σχετική ανάρτηση), αλλά ο απολυθεί οφείλει να κινηθεί γρήγορα, διότι οι σχετικές αξιώσεις, παραγράφονται σχετικά σύντομα (σε 3 ή 6 μήνες, ανάλογα με ποιες θα ασκήσει) !

υ.γ το ίδιο ισχύει, δηλ. ακυρώνεται η απόλυση και αν καθυστερήσουν οι δόσεις της αποζημίωσης, πόσω μάλλον αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης !













 

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.