Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τράπεζα της Ελλάδος : πότε θα κλείσει επιτέλους ?!

   Μετά και το τελευταίο "χτύπημα", την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας Evima Group, η οποία άφησε στο δρόμο 200 οικογένειες εργαζομένων, 270.000 ασφαλισμένους ξεκρέμαστους και ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ, μετόχους και συνεργάτες της εν λόγω ασφαλιστικής, ήρθε μάλλον η ώρα να αποφασίσει η κυβέρνηση, αν η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει λόγο ύπαρξης ή όχι !
    Μιας και σήμερα, γίνεται πολύς λόγος, για τα σχέδια ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, με πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, θεωρώ ότι θα ήταν ίσως σκόπιμο να γκρεμιστεί το κτίριο (οικοδομικό τετράγωνο) της ΤτΕ και να γίνει ένα ωραίο πάρκο...
    Θεωρώ ότι ελάχιστοι έλληνες, γνωρίζουν τι είναι η τράπεζα της Ελλάδος, με ποια νομική μορφή λειτουργεί, ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας της, πως στελεχώνεται, σε θέσεις-κλειδιά και κυρίως, τι είδους εξουσίες και αρμοδιότητες έχει.
     Μία ανώνυμη ουσιαστικά εταιρία, με διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση (με κομματικά και μόνον κριτήρια), χωρίς ουσιαστικά ΚΑΜΙΑ δημοκρατική νομιμοποίηση, ασκεί πολύ σημαντικές διοικητικές εξουσίες και παίρνει αποφάσεις, που επηρεάζουν τις ζωές και κυρίως τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
     Γύρω από το πλαίσιο λειτουργίας της, επικρατεί σκοτάδι και πρωτοφανής μυστικισμός, οι συνθήκες ακριβώς εκείνες δηλαδή που επωάζουν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά-διαπλοκή !
     Στην Ελλάδα, οι έννοιες "ανεξάρτητη αρχή", "αυτοδιοίκητο" κλπ., χρειάζονται ΟΛΙΚΗ επανεξέταση, διότι υποθάλπτουν το φαγοπότι των τρωκτικών, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των ΑΕΙ, διότι ορισμένοι (οι περισσότεροι) βλέπουν την "ανεξαρτησία" ως πεδίο αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.
     Οι βασικές αρμοδιότητες της ΤτΕ, που αφορούν στην επίβλεψη-εποπτεία του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, θα μπορούσαν κάλλιστα και κυρίως, με μικρότερο κόστος, να ασκούνται από κάποια υπηρεσία-διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.
     Δε βρίσκω κάποιο νόημα στο να πληρώνονται τα golden (μόνο ως προς τους μισθούς και τις γνωριμίες) boys (τρόπος του λέγειν, αφού είναι επί το πλείστον προχωρημένης ηλικίας) της ΤτΕ, για να παίρνουν τις αποφάσεις, ..που παίρνουν και για βγάζουν μία φορά το χρόνο, μία έκθεση με κοινότυπες παρατηρήσεις και ευχολόγια.
      Οι άνθρωποι αυτοί, πραγματικά και κυριολεκτικά, δε δείχνουν κανένα σεβασμό στην ιδιωτική περιουσία, που προστατεύει και το ίδιο το Σύνταγμα, ούτε στις νόμιμες διαδικασίες και λειτουργούν, ως χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, ως βασιλικότεροι του βασιλέως και πρέπει να μπει επιτέλους ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση.
      Όταν μία εταιρία ασφαλίσεων, για να μείνουμε στο παράδειγμα της Evima, έχει ένα "άνοιγμα", τι κάνεις ? Την κλείνεις, σε ένα απόγευμα (συνήθως ..Παρασκευή ή Σάββατο, έχει και αυτό την αξία του) και προκαλείς ζημία εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τύψεις και ενοχές, σαν να μην τρέχει τίποτε ?? (!)
     Η λογική λέει, ότι την καλείς να καλύψει το "άνοιγμα", αν υπάρχει, με κάθε πρόσφορο-νόμιμο τρόπο και κυρίως δίνεις ένα χρονικό περιθώριο, δε μαζεύονται  5-6 εκατομμύρια ευρώ, σε μία μέρα ή σε ένα μήνα...
      Όλα αυτά, είναι ψιλά γράμματα, για τους "σοφούς" της ΤτΕ, δεν τους καίγεται καρφί, για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, διότι δε λογοδοτούν πουθενά (έως σήμερα τουλάχιστον), έχουν λύσει τα προβλήματά τους και κυρίως, δεν ξέρουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα λεφτά και χτίζονται οι εταιρίες και οι περιουσίες, αφού είναι κρατικοδίαιτοι και βολεμένοι.
     Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις, που πήρε η ΤτΕ, τα τελευταία ιδίως χρόνια, με το σκανδαλώδες κούρεμα των ομολόγων και τα επίσης σκανδαλώδη-επιλεκτικά κλεισίματα τραπεζών (προκειμένου μετά ..να χαριστούν), θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας, για δεκαετίες, στο μέλλον (λόγω και της ..ταχείας λειτουργίας του εν λόγω Δικαστηρίου).
     Το ζητούμενο όμως, δεν είναι να έχουμε δουλειά εμείς οι δικηγόροι, δεν είναι να έρχεται η Δικαιοσύνη, να αποκαταστήσει τις αδικίες και τα παράλογα, το ζητούμενο είναι να μην επιτρέπεις να φτάνει η κατάσταση εδώ, να προλαμβάνεις και να τοποθετείς τα κατάλληλα πρόσωπα, στις κατάλληλες θέσεις και να καταργείς δομές και θεσμούς, που ζημιώνουν την κοινωνία και την οικονομία, ενώ υποτίθεται ότι την προστατεύουν !







1 σχόλιο:

  1. οι άνθρωποι αυτοί, αποφασίζουν αποκλειστικά, κοιτώντας ψυχρά νούμερα, αριθμούς και δείκτες και ξεχνάνε ότι πίσω από αυτά, "κρύβονται" άνθρωποι, κόποι και ιδρώτας μίας ζωής, που δε διαγράφονται έτσι απλά, με μία υπογραφή και ένα ΦΕΚ... Η διοικητική εξουσία, ασκείται με βάση -συνταγματικά- κατοχυρωμένες αρχές, όπως η αρχή της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας, της αντιστοιχίας μέσων και σκοπού, της προστασίας των διοικουμένων-θιγομένων κ.ο.κ, αρχές που δε γνωρίζουν προφανώς, ως θα όφειλαν, αλλά θα τις μάθουν σύντομα από το ΣτΕ ! (όσοι τουλάχιστον θα ζουν ακόμα έως ότου γίνουν οι σχετικές Δίκες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.