Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η αγόρευση του Αλέξη...

     Βρέθηκα σήμερα το πρωΐ, στο Εφετείο, όχι τυχαία βέβαια, αλλά για ν' ακούσω την αγόρευση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη (ο ίδιος την αποκαλούσε Τσοχατζοπούλου), καθώς η πολύκροτη δίκη του Άκη, πλησιάζει στο τέλος της !
  Δεν έλειψαν τα πραγματικά και νομικά επιχειρήματα, από την αγόρευσή του, ωστόσο, "φοβάμαι" (δεν ξέρω πόσο δόκιμη είναι αυτή η λέξη) πως επικεντρώθηκε κυρίως, στο συναισθηματικό κομμάτι της υπόθεσης, προσπάθησε δηλαδή να παρουσιάσει την εντολέα του, ως ένα θύμα, ως ανήξερη και ανίδεη...
   Δεν σας κρύβω, ότι παραλίγο να ...βουρκώσω (και δεν κάνω πλάκα) και μάλιστα πίστεψα, κάποιες στιγμές, ότι και ίδιος θα δακρύσει, γεγονός που φανερώνει ότι και ο ίδιος τα πίστευε, όσα έλεγε (εκτός αν είναι τόσο καλός ηθοποιός !).
   Κάθε δικηγόρος έχει το δικό του στυλ και το βασικό χαρακτηριστικό του Αλέξη, τον οποίο, είτε μισείς, είτε αγαπάς (δεν υπάρχει ενδιάμεσο), είναι ότι ταυτίζεται με τον πελάτη, νιώθει την αδικία στο πετσί του και προτιμά να αναλαμβάνει, όσους θεωρεί ότι αδικούνται.
   Αν δεχτούμε ότι η αλήθεια βρίσκεται συνήθως στη μέση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι η Βίκυ Σταμάτη, έχει πέσει -εν μέρει- θύμα υπερβολών και λαϊκισμού, από τα ΜΜΕ, για τα ψώνια της κλπ !
   Το ταπεινό κορίτσι-βλαχαδερό, από το περιβόητο πλέον Ζέλι, ήρθε στην Αθήνα, έγινε γραμματέας στη ΔΕΗ και τώρα βρίσκεται στη φυλακή, επειδή έμπλεξε με εγκληματίες : από μία άποψη είναι και αυτή θύμα, δεν ξέρω αν την πάτησε, επειδή ήθελε να κάνει "μεγάλη ζωή" ή έμπλεξε ...κατά λάθος (εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία, ότι κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά).
    Σημασία έχει στη Δίκη αυτή, αν γνώριζε ή όχι, την παράνομη προέλευση των χρημάτων, ένα (μικρό, είναι η αλήθεια) μέρος των οποίων κατέληξαν και στην ίδια.
     Ισχυρίζεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, του ανδρός, που πήγε και παντρεύτηκε, θεωρούσε ότι τα χρήματα, που ξόδευε, ήταν νόμιμα και "καθαρά", ωστόσο, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, να πειστεί το δικαστήριο, πως όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε πάρει μυρωδιά, δεν είχε καταλάβει τι παιζόταν, ακόμα και κατά λάθος, που λέει ο λόγος, κάτι θα του είχε ξεφύγει του Άκη...
     Πάντως, προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι η Βίκυ Σταμάτη, θα κριθεί με επιείκεια, η ποινή της θα είναι σίγουρα μικρότερη των άλλων, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή, όπως λέει ο Αλέξης συνέχεια, στην ποινική δίκη, κρίνονται συμπεριφορές, αλλά και προσωπικότητες !
     Δεν μπορεί μία γυναίκα, που απασχολούνταν αποκλειστικά, με το σπίτι και την ανατροφή του παιδιού της, να μπει στο ίδιο τσουβάλι, με εκείνους, που έστηναν offshore και όλη μέρα, ασχολούνταν με το πως θα κρύψουν τις μίζες...
      Στο κάτω-κάτω, η Σταμάτη ουσιαστικά συμμετείχε στο ξέπλυμα, αγοράζοντας είδη σπιτιού, καναπέδες, κουρτίνες και άλλα ανούσια καταναλωτικά είδη, το "κωλόσπιτο" της Αρεοπαγίτου, αγοράστηκε μεν στο όνομά της, αλλά με δάνειο, το οποίο ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον της (δεν θυμάμαι απλά το ποσόν, που είχε μπει σε λογαριασμό της στην Ελβετία, που είναι και η μόνη σοβαρή συμμετοχή της, στην υπόθεση, αλλά και εκεί υπάρχουν ενστάσεις, για το κατά πόσον, μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της δικογραφίας).
      Συνεπώς, αν η Σταμάτη πέσει στα μαλακά, αυτό δεν θα οφείλεται στα ...δάκρυα του Αλέξη (χαχα), αλλά στο γεγονός ότι δεν συμμετείχε, τόσο ενεργά, στην "εγκληματική οργάνωση", τόσο πραγματικά, όσο και ψυχικά !

Υ.Γ εδώ οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να εξάρουμε και την αντρίκεια στάση του Άκη, που πήρε τις ευθύνες πάνω του και θέλησε να ελαφρύνει τη θέση της γυναίκας του, που μπήκε στη φυλακή, ουσιαστικά, εξαιτίας του...
     




 

2 σχόλια:

  1. το επιμύθιο, από την περιπέτεια της χωριατοπούλας Βίκυς Σταμάτη, είναι ότι πρέπει κανείς να προσέχει τι παρέες κάνει και ότι το όνειρο, για "μεγάλη ζωή", μπορεί να καταρρεύσει και να μετατραπεί εύκολα, σε εφιάλτη, αν στηρίζεται σε ...πήλινα πόδια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετά την ανακοίνωση της απόφασης (και) για τη Βίκυ Σταμάτη (12 έτη κάθειρξη), έχω να κάνω 2 παρατηρήσεις : 1. μου φαίνεται άδικο, όχι ότι δεν της αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό, αλλά ότι καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση της κατ' επάγγελμα τέλεσης !! και 2. επιβεβαιώθηκε μία σκέψη, που γυρόφερνε στο μυαλό μου, για αρκετό καιρό : ότι είμαι καλύτερος δικηγόρος από τον Κούγια (χαχα, αστειεύομαι, αλλά ...το πιστεύω κιόλας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.