Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

μερικά tips για τη συμμετοχή στα αποκτήματα του γάμου !!

-Η σχετική αξίωση, γεννάται, σε περίπτωσης λύσης (με διαζύγιο ή και ..θάνατο) ή ακύρωσης του γάμου ή συμπλήρωσης 3ετους διάστασης του (παντρεμένου) ζευγαριού !
-Μοναδικές προϋποθέσεις, είναι πρώτον, η επαύξηση της περιουσίας του ενός συζύγου-εναγομένου, συγκρινόμενη, μεταξύ τέλεσης του γάμου και γέννησης της αξίωσης, κατά τα ανωτέρω, ως συνόλου υπολογιζομένης και όχι αν ο ένας απέκτησε κάποιο συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και
-Δεύτερον, να υπάρχει συνεισφορά-συμμετοχή, με οποιοδήποτε τρόπο και όχι απαραίτητα χρηματικά, του άλλου-δικαιούχου της αξίωσης, στην επαύξηση της περιουσίας του εναγομένου !
-Η μη χρηματική συνεισφορά μπορεί να συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών (π.χ να δουλεύει αμισθί η σύζυγος στην επιχείρηση του συζύγου), αλλά πρέπει να γίνεται πάντα, στο τέλος, αναγωγή-αποτίμηση των υπηρεσιών σε χρήμα, προκειμένου να φανεί η συνεισφορά.
-Η παροχή των "παραδοσιακών" υπηρεσιών, όπως μαγείρεμα, πλύσιμο, σιδέρωμα (σεξ, χαχα) κλπ., που έχουν μεγάλη αξία οπωσδήποτε και είναι πολύ χρήσιμες, συνήθως κρίνεται, ότι αποτελούν υποχρεώσεις, που πηγάζουν από το Νόμο και την αμοιβαία συνύπαρξη-συγκατοίκηση των συζύγων και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπερβαίνουν τα νόμιμα-αναγκαία-συνήθη μέτρα, για να γίνουν δεκτές ως συνεισφορά, στα αποκτήματα !
-Η παραγραφή της σχετικής αξίωσης, είναι σχετικά σύντομη, ήτοι διετής, αλλά η έγερση της αγωγής διακόπτει την παραγραφή, όπως πάντα. Αν κατά την κατάθεση της αγωγής, δεν έχει συμπληρωθεί 3ετής διάσταση, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να έχει συμπληρωθεί αυτή, κατά τη συζήτηση...
-Αν ο εναγόμενος-σύζυγος αποβιώσει, η δίκη συνεχίζεται ή μπορεί να ανοίξει, σε βάρος των κληρονόμων του, δεν ισχύει όμως και το αντίστροφο, αν δηλαδή αποβιώσει ο/η δικαιούχος, η δίκη συνεχίζεται από τους κληρονόμους, μόνον αν είχε γίνει η αγωγή, πριν το θάνατο. Ζητήματα εδώ δημιουργούνται, όταν ο δικαιούχος της αξίωσης σύζυγος, είναι ταυτόχρονα και κληρονόμος !
-Εκ των προτέρων παραίτηση, από τη σχετική αξίωση, δεν είναι γενικά αποδεκτή, ωστόσο γίνεται αποδεκτή η έγγραφη παραίτηση, σε συμφωνία, ενόψει συναινετικού διαζυγίου, στο μέλλον...
-Η σχετική αξίωση, είναι ενοχικής φύσεως και μπορεί ο ενάγων να ζητάει (συνήθως) το μέρος της συνεισφοράς του, σε χρήμα, είτε και αυτούσιο το πράγμα (π.χ ακίνητο) !
-Υπάρχει, από το Νόμο, μαχητό τεκμήριο συνεισφοράς σε ποσοστό 1/3, ωστόσο μπορεί ο ενάγων να καθορίσει ελεύθερα, κατά την κρίση του, το ποσοστό της συμμετοχής του. Πάντως, δικονομικά "συμφέρει" να ζητάει κανείς το 1/3, διότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να εξειδικεύει τον τρόπο συνεισφοράς, αρκεί να επικαλείται και να αποδεικνύει την αύξηση της περιουσίας...
-Ο εναγόμενος, μπορεί αμυνόμενος, να προβάλει και να αποδείξει ότι η συμμετοχή του ενάγοντος είναι μηδενική ή μικρότερη από την προβαλλόμενη, στην αγωγή !
-Εξυπακούεται, ότι στα αποκτήματα, δεν περιλαμβάνονται, αυτά, στα οποία -εκ των πραγμάτων- δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή, όπως π.χ οι δωρεές και οι κληρονομιές...
-Τέλος, να πούμε ότι, τα δικαστήριά μας, αρνούνται να εφαρμόσουν -αναλογικά- τη συγκεκριμένη διάταξη και σε αυτούς, που επιδίδονται στο ...άθλημα της "ελεύθερης συμβίωσης" !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.