Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ..φωτοβολταϊκά λένε όλη την αλήθεια !

     Αλήθεια, για το πως αντιλαμβάνεται τις έννοιες της επένδυσης και της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, το ελληνικό κράτος-μόρφωμα, δεν είναι η μοναδική περίπτωση σίγουρα, αλλά είναι πολύ χαρακτηριστική !
   Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν, ξεκίνησε η φρενίτιδα με τα φωτοβολταϊκά, με τις ευλογίες του κράτους και τις συστημικές τράπεζες να δίνουν αφειδώς δάνεια, για οικιακά συστήματα, με "εγγυημένο-εξασφαλισμένο" υψηλό εισόδημα και γρήγορη απόσβεση.
   Ο κόσμος, λογικά, τσίμπησε το δόλωμα, έτρεξε να κάνει αιτήσεις, να πάρει δάνεια, αγρότες ξερίζωσαν αμπέλια και άλλες καλλιέργειες, για να επωφεληθούν από αυτό το ανέλπιστο δώρο, εταιρίες του κλάδου, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, μαζί με κυκλώματα και απατεώνες, που πάντα χαίρονται στην αναμπουμπούλα και γενικά, πολύς κόσμος έσπευσε να επωφεληθεί από αυτήν την επενδυτική ευκαιρία, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο (ελληνικές αρχές).
   Σε πρώτη φάση, κρίθηκε ότι η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ρεύμα και έπρεπε να μειωθούν οι "εγγυημένες" τιμές, έπειτα κρίθηκε, ότι "σαν πολλοί δεν μαζευτήκατε", δεν θα πάρετε όλοι άδειες, άσχετα αν κάνατε έξοδα, προεργασίες κλπ, θα πάρουν ορισμένοι (αυτοί με τις κατάλληλες γνωριμίες και τα γνωστά "γρηγορόσημα") και τελικά "κρίθηκε" ότι αφού κονομάτε, πρέπει το κράτος να σας ταράξει στους φόρους, τέλη κλπ, ώστε να βγάλει και αυτό το μερτικό του !
   Κάπως έτσι, λειτουργεί το "ελληνικό σύστημα επενδύσεων" : πρώτα το δόλωμα, έπειτα τα εμπόδια και τέλος το άρμεγμα, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία και καταστροφή ενός ακόμη κλάδου, με σημαντικές προοπτικές.
   ΚΑΝΕΝΑΣ εκ των προτέρων σχεδιασμός, όλα στο πόδι, όλα πρόχειρα, όλα στη λογική του "βλέποντας και κάνοντας", όλα στον "αυτόματο πιλότο" και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε..
   Κατά τ' άλλα, το success story συνεχίζεται ακάθεκτο, με λιτότητα (αυτό καλό είναι) και απουσία έστω και ενός αναπτυξιακού μέτρου ! Ο αντίπαλος της Μέρκελ μίλησε στη Γερμανία, για "σχέδιο Μάρσαλ", για την Ελλάδα και οι δικοί μας, διορίζουν -στο δημόσιο- συγγενείς πεσόντων στο καθήκον-δουλειά τους : έως εκεί φτάνουν οι δυνατότητές τους, αυτά ξέρουν, αυτά κάνουν, έτσι αντιλαμβάνονται τη μείωση της ανεργίας και την εξασφάλιση !!
   Κατά καιρούς, ο Σαμαράς, για επικοινωνικούς λόγους, δέχεται στο μαξίμου, "ηγέτες" πολυεθνικών, που υπόσχονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας, πολυεθνικές, που πουλάνε σε μας, ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ, απ' ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και αντί να τους πετάνε με τις κλωτσιές έξω, τους δέχονται...
   Η τρόϊκα, σε αγαστή συνεργασία και με τη συναίνεση των δικών μας εξαρτημένων, από τη "δόση" τους, πολιτικούς, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, στην Ελλάδα, με τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και το διχασμό της κοινωνίας, σε προνομιούχους (όσους πληρώνονται κάθε μήνα, από τον κρατικό προϋπολογισμό) και σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού (ιδιωτικό τομέα) !
    Περιμένουμε να δούμε αύριο, στη ΔΕΘ, αν ο Σαμαράς, θα ανακοινώσει έστω ένα αναπτυξιακό μέτρο, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, αφού ακόμα και για να πάρεις τραπεζικό-επιχειρηματικό δάνειο, χρειάζονται γνωριμίες...
   Οι τραπεζίτες μας, με τα ληστρικά-τοκογλυφικά επιτόκια, σώθηκαν ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ, με λεφτά των φορολογουμένων και όχι μόνον δεν ρίχνουν σεντ στην αγορά (αν εξαιρέσεις τον όμιλο Μπόμπολα και τις σχεδόν χρεοκοπημένες εκδοτικές επιχειρήσεις του), αλλά σε λίγο θα ζητάνε και άλλα ! (αν τολμήσουν βέβαια να "κουρέψουν" καταθέσεις, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο...)
    Αν δεν μπορούν τα παλικάρια (οι πολιτικοί μας), ας ζητήσουν έξωθεν βοήθεια ή από τους ανθρώπους της εδώ αγοράς, που τους τα λένε, αλλά είναι σαν να μιλάνε σε ντουβάρια, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ να ρωτάς και να μαθαίνεις !!
    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.