Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ποθεν εσχες και συναφή αδικήματα !

   Με αφορμή την σημερινή καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ποθεν εσχες), ας δουμε τι προβλέπει ο σχετικός Νόμος.
   Καταρχάς, να πουμε, ότι υπόχρεοι προς υποβολή σχετικής δήλωσης, είναι  -κυρίως και περιληπτικά- πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές, δικαστές και ανώτεροι και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι, διοικητές ΟΤΑ, διοικητές ΔΕΚΟ, μέτοχοι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, καθώς και ιατροί-διευθυντές του Ε.Σ.Υ.
    Από τους "απλούς" υπαλλήλους, σχετική υποχρέωση, προβλέπεται για όσους υπηρετούν στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.
    Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, θα πρέπει στη σχετική δήλωση, να περιλαμβάνονται ο/η σύζυγος, καθώς και τυχόν ανήλικα τέκνα.
    Τα συναφή αδικήματα έχουν και τιμωρούνται ως εξής :
-Υπόχρεος, που δεν υποβάλει καθόλου ή υποβάλει ελλιπή ή ανειλικρινή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση, από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται μόνον χρηματική ποινή από 10 έως 100 χιλιάδες ευρώ, μπορεί όμως το Δικαστήριο να αφήσει τον κατηγορούμενο και ατιμώρητο, εκτιμώντας όλες τις συνθήκες.
-Η πράξη συνιστά κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή, από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ, εφόσον η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης-μη δηλωθείσας περιουσίας, υπερβαίνει το όριο των 300.000 ευρώ !
-Τυχόν τρίτος (λογιστής ;), που συμπράττει στη μη δήλωση ή στην ανακριβή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 έτη και χρηματική ποινή.
-Τρίτος, ο οποίος αρνείται την παροχή στοιχείων (π.χ συμβολαιογράφος) ή παρακωλύει τον έλεγχο υπόχρεων προσώπων, τιμωρείται επίσης με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 έτη, όπως επίσης και όποιος δημοσιοποιεί τις σχετικές δηλώσεις, με μη σύννομο τρόπο (επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων), ενώ στην τελευταία περίπτωση προβλέπεται και χρηματική ποινή, από 5 έως 100 χιλιάδες ευρώ.
-Απογορεύεται επίσης σε μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικούς γραμματείς, διοικητές ΟΤΑ και κρατικών τραπεζών, να συμμετέχουν -άμεσα ή έμμεσα- σε offshore εταιρίες. Τυχόν συμμετοχή τιμωρείται με φυλάκιση, από 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή, από 10 έως 500 χιλιάδες ευρώ.
     Επιβάλλεται επίσης και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, από 1 έως 5 χρόνια, αν η ποινή είναι φυλάκιση και από 2 έως 10, αν είναι κάθειρξη, ενώ σε περίπτωση (αμετάκλητης) καταδίκης, ο υπαίτιος εκπίπτει αυτοδικαίως, από το δημόσιο αξίωμα ή θέση, που κατείχε.
     Τέλος, προβλέπεται η δήμευση, όχι μόνον των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και των τυχόν ωφελημάτων από αυτά (π.χ ενοίκια), αλλά και αν ακόμα αυτά δεν υπάρχουν πια, μπορεί να επιβληθεί δήμευση ίσης αξίας άλλων περιουσιακών στοιχείων του καταδικασθέντος, ενώ αν αυτός εμφανίζεται ως "άπορος", μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή ίση με την αξία της μη δηλωθείσας περιουσίας !

1 σχόλιο:

  1. μου κάνει εντύπωση η σημερινή είδηση ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου, διώκεται σε βαθμό ..πλημμελήματος, τη στιγμή που "ξέχασε" να δηλώσει λογαριασμό, στο όνομα της συζύγου του, με υπόλοιπο άνω των 2 εκατομμυρίων δολλαρίων !! βασικά, εντύπωση κάνει ότι κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, χωρίς να θέλω να είμαι εμπαθής ή να προκαταλάβω τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορεί η "κάθαρση" στην Ελλάδα να επικεντρωθεί μόνον σε 2-3 πρόσωπα, που θα πληρώσουν για τις αμαρτίες ΟΛΩΝ ! είναι πολλοί, ΠΑΡΑ πολλοί, αυτοί που έγιναν αδικαιολόγητα και προκλητικά πλουσιότεροι, από την ενασχόλησή τους με την πολιτική, ειδικά σε συγκεκριμένα υπουργεία, όπως το Άμυνας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.