Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δίκη Άκη Τσοχατζόπουλου : η 1η μέρα !

    Πέρασα το πρωΐ, κατά τις 10:00, από την αίθουσα τελετών του Εφετείου, εκεί όπου θα διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη Δίκη του Άκη και των λοιπών, λίγο πριν τη διακοπή και δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση : πρώτον, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας (έπρεπε να επιδείξεις ταυτότητα !) και δεύτερον η παρουσία τόσων πολλών πρωτοκλασάτων ποινικολόγων, σε μία αίθουσα !
    Δεν έχω παρακολουθήσει εκτενή ρεπορτάζ, από τη Δίκη, που συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο από τα λίγα που άκουσα, έχω να κάνω τα εξής σχόλια :
-Ως προς τα μέτρα ασφαλείας, καλό είναι να υπάρχουν, αλλά όχι σε βαθμό, που να παραβιάζεται η βασική αρχή της δημοσιότητας της ποινικής Δίκης ! Το ότι δεν επιτρέπονται κάμερες, δεν παραβιάζει την αρχή της δημοσιότητας, από τη στιγμή, που είναι μέσα οι δημοσιογράφοι...
-Επειδή πολύς λόγος έγινε για τις χειροπέδες, αν πρέπει οι κατηγορούμενοι να τις φοράνε, γιατί άλλοι φοράγανε και άλλοι όχι, η άποψή μου είναι ότι ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ, ενώπιον δηλαδή των δικαστών, ΔΕΝ πρέπει να εμφανίζονται οι κατηγορούμενοι σιδηροδέσμιοι, διότι αφενός πλήττεται το τεκμήριο της αθωότητας και αφετέρου, επηρεάζονται αρνητικά οι δικαστές ! Ωστόσο, θεωρώ ατυχές το σχόλιο του Αλέξη, ότι αν τους αφήσουν, στην Ομόνοια, θα έρθουν μόνοι τους στο Εφετείο, επιτρέψτε μου να έχω σοβαρές αμφιβολίες για αυτό ! (χαχα)
-Ζήτημα προέκυψε, για το αν μπορεί να παρασταθεί το ελληνικό Δημόσιο, ως πολιτικώς ενάγον, στη Δίκη, το οποίο είναι καθαρά νομικό και δεν χρειάζεται να επεκταθεί κανείς. Ο κανόνας, όπως έχουμε δει, με βάση τη Νομολογία, για να γίνει η σχετική παράσταση, είναι ο πολιτικώς ενάγων να είναι ΑΜΕΣΩΣ ζημιωθείς, από το δικαζόμενο έγκλημα και όχι εμμέσως ! Κάποιος έγραψε ότι το δημόσιο ζητάει 1 εκατομμύριο ευρώ, από κάθε κατηγορούμενο, όμως αυτό είναι ανακριβές, διότι στο ποινικό δικαστήριο, μπορείς να ζητήσεις μέχρι ..44 ευρώ (χαχα), τα υπόλοιπα στα αστικά δικαστήρια...
-Επίσης, οι δημοσιογράφοι, από άγνοια, ανέφεραν ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι απουσίαζαν, ωστόσο, όταν εκπροσωπείσαι από δικηγόρο, θεωρείσαι -δικονομικά- ΠΑΡΩΝ και όχι απών, όχι μόνον, όταν επικαλείσαι λόγους υγείας, όπως εδώ, αλλά σε ΚΑΘΕ περίπτωση, που δεν θες να πας και στέλνεις το δικηγόρο σου ! Βέβαια, το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ο συνήγορός σου, είναι να απολογηθεί αντί για σένα...
-Το ΜΕΓΑΛΟ και κρίσιμο ζήτημα, όμως αυτής της Δίκης, έχει να κάνει οπωσδήποτε με τους μάρτυρες, που ζήτησε ο Άκης να εξεταστούν, από το Δικαστήριο και το τι θα γίνει σχετικά, στο τέλος ! Ασφαλώς, θα είχε μεγάλη αξία να καταθέσουν αυτά τα άτομα (κυρίως πολιτικοί, αλλά και ανώτερα στελέχη του δημοσίου), για να αντλήσει και η κοινή γνώμη, χρήσιμα συμπεράσματα, όχι μόνον νομικά, αλλά κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ηθικά και κοινωνικά, για τον τρόπο, που δρούσε το πολιτικό σύστημα, επί δεκαετίες και πως ...τελείωσαν τα λεφτά και χρεοκοήσαμε !!
     Θεωρώ, με όλο το σεβασμό και χωρίς να τον ξέρω τον άνθρωπο, ατυχή τη δήλωση του συνηγόρου του Άκη, ότι οι μάρτυρες αυτοί, έχουν ηθική υποχρέωση να καταθέσουν και όχι νομική, διότι αν βασιστούμε στο ..ήθος τους, είναι προφανές ότι θα κρύβονται μια ζωή (χαχα). Η υποχρέωση είναι κατεξοχήν ΝΟΜΙΚΗ, εάν η μαρυρία τους πρόκειται να φωτίσει την υπόθεση, πόσω μάλλον να ελαφρύνει τη θέση ενός κατηγορούμενου.
     Από την άλλη φοβάμαι ότι η κλήτευσή τους, γίνεται περισσότερο για να καταδειχθεί απλά ότι δεν έκλεβε μόνον ο Άκης, αλλά και ΠΟΛΛΟΙ άλλοι, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό, ούτε οδηγεί σε απαλλαγή, το να κάνεις δηλαδή κάτι παράνομο, επειδή έτσι λειτουργούσε το (σάπιο) σύστημα !!
-Τέλος, ήταν σίγουρα λάθος, εκ μέρους του Εισαγγελέα, σε ένα ΤΟΣΟ ΠΡΩΙΜΟ στάδιο της Δίκης, να αναφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, εναντίον των κατηγορουμένων και φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι, θα δεχτεί αίτηση εξαίρεσης...Ίδωμεν.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.