Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ζητήματα από την επίσχεση εργασίας !!

    Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο όρος "επίσχεση" αναφέρεται σε μία νομική έννοια, που έχει γενικότερη εφαρμογή στις συμβάσεις γενικά και όχι μόνον στις εργασιακές σχέσεις, σε κάθε περίπτωση, όπου το ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές υποχρεώσεις του, π.χ όταν ο δικηγόρος δεν επιστρέφει το φάκελο στον πελάτη του, επειδή δεν έχει εξοφληθεί ή όταν ο έμπορος δεν παραδίδει το προϊόν, επειδή δεν έχει καταβάλει το τίμημα ο αγοραστής κ.ο.κ.
    Στον εργασιακό χώρο τώρα, η επίσχεση, αναφέρεται συνήθως στην παύση παροχής εργασίας εκ μέρους του μισθωτού, επειδή ο εργοδότης, του οφείλει μισθούς.
    Η μη πληρωμή -ληξιπρόθεσμων- μισθών, είναι και η βασικότερη αιτία επίσχεσης εργασίας, ωστόσο επίσχεση μπορεί να γίνει και για άλλους λόγους, σε κάθε δηλαδή περίπτωση, που ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται με τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις του, όπως π.χ όταν δεν τηρεί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, στο χώρο εργασίας.
    Επειδή ακούω διάφορα, ο Νόμος δε νομίζω ότι θέτει όριο, αναφορικά με το πόσοι μισθοί πρέπει να οφείλονται, για να ασκηθεί το δικαίωμα επίσχεσης, θεωρητικά και με ένα μισθό οφειλή, μπορεί να ασκηθεί !
    Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί η άσκηση του δικαιώματος, όπως συμβαίνει γενικότερα με όλα τα δικαιώματα, όπως έχουμε δει, να θεωρηθεί καταχρηστική και άκυρη.
    Δυστυχώς, τα δικαστήριά μας, τελευταία, διαμορφώνουν μία νομολογία, όπου θεωρούν καταχρηστική την επίσχεση, όταν η μη πληρωμή των μισθών, οφείλεται σε ..αδυναμία του εργοδότη και όχι σε δυστροπία, ότι δηλαδή έχει και δεν δίνει.
    Τώρα με την Κρίση βέβαια, θα γίνεται συνέχεια επίκληση οικονομικής αδυναμίας από τους εργοδότες, άσχετα αν είναι όντως έτσι ή όχι, προκειμένου να κηρύσσεται καταχρηστική η επίσχεση εργασίας και να είναι οι εργαζόμενοι υπό ομηρία (!), να δουλεύουν δηλαδή χωρίς να πληρώνονται ;;
     Η επίσχεση εργασίας, εφόσον υπάρχει λόγος, ασκείται με απλή δήλωση του εργαζόμενου, που απευθύνεται στον εργοδότη, συνήθως με τη μορφή εξωδίκου δηλώσεως, για να είναι πιο επίσημη.
     Οι συνέπειες τώρα της επίσχεσης εργασίας, είναι βασικά δύο : Πρώτον, ο εργαζόμενος σταματάει να παρέχει την εργασία του νόμιμα και δεύτερον, ο εργοδότης περιέρχεται σε υπερημερία και οφείλει κανονικά τους μισθούς, για όσο διάστημα διαρκεί η επίσχεση και μάλιστα έντοκα, με το νόμιμο τόκο υπερημερίας !
      Ωστόσο, όπως σε κάθε περίπτωση υπερημερίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει να αφαιρεθεί, να συμψηφιστεί καθετί που ωφελήθηκε ο εργαζόμενος, στο διάστημα της επίσχεσης, αν π.χ κάποιος εργάστηκε αλλού, ό,τι έλαβε, από το νέο εργοδότη, θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις αποδοχές υπερημερίας, που δικαιούται, από τον παλιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.