Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η ποινική προστασία της ελληνικής σημαίας !

    Τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει -αρκετά- αισθητή την παρουσία του, ένα έγκλημα, σχετικά "περιφερειακό", εννοώ όχι τόσο συχνό, που ονομάζεται "προσβολή συμβόλων του ελληνικού Κράτους".
   Το σχετικό άρθρο του ποινικού μας κώδικα, ορίζει, επί λέξει ότι : όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη.
    Μόλις σήμερα συνελήφθησαν, για αυτό το λόγο, κάποιοι, που κατέβασαν την ελληνική σημαία, από τα Προπύλαια, ενώ πριν μερικές μέρες καταδικάστηκαν, για τον ίδιο λόγο, φοιτητές στις Σέρρες, που είχαν σκίσει ελληνικές σημαίες.
     Στη δεύτερη περίπτωση, ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα, προκάλεσαν οι παρατηρήσεις του Εισαγγελέα, που είπε στους νεαρούς κατηγορούμενους : αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα, να φύγετε, να πάτε αλλού ή κάπως έτσι !
     Είναι προφανές, από τον ορισμό του σχετικού αδικήματος, ότι απαιτείται ΔΟΛΟΣ εκ μέρους του δράστη και μάλιστα ειδικός δόλος, που συνίσταται στην πρόθεση του δράστη  να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, προς τα σύμβολα και ότι αυτά συμβολίζουν.
      Δεν μπορεί δηλαδή να τελεστεί το έγκλημα ..εξ αμελείας, όταν κάποιος κατά λάθος ρυπαίνει ή καταστρέφει τη σημαία ή όταν την κρεμάει ανάποδα (!) : ίσως θυμάστε το σκηνικό, όταν είχε πάει ο Παπουτσής στο Λυκαβηττό, ως υποψήφιος δήμαρχος και είδαν όλοι, την ελληνική σημαία, να κυματίζει ανάποδα, πάνω από την Αθήνα !
       Η ευθύνη για την έπαρση και την υποστολή της σημαίας στο Λυκαβηττό ανήκει στη Στρατονομία και το συμβάν αυτό, είχε γίνει, αν θυμάμαι καλά, λίγο μετά την απόλυσή μου, από κάποιο "συνάδερφο" (ας μην τον χαρακτηρίσω καλύτερα).
       Να πούμε τέλος κάτι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : για να τελεστεί το έγκλημα, πρέπει να υπάρχει σημαία, δηλαδή (υλικό) "σώμα" σημαίας, όχι π.χ ζωγραφιά, απεικόνιση κλπ σημαίας, όπως κάνει τελευταία ο Κολλάτος και πηγαινοέρχεται στα Αστυνομικά τμήματα, επειδή είχε πανό με την ελληνική σημαία, μαζί με τη φάτσα του Χίτλερ.
        Το ίδιο κρίθηκε και στη σχετικά πρόσφατη Δίκη των υπευθύνων του γερμανικού περιοδικού FOCUS, στο εξώφυλλο του οποίου απεικονιζόταν η Αφροδίτη με υψωμένο το μεσαίο δάκτυλο και στη μέση, κάτι που έμοιαζε με ελληνική σημαία : οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, αφενός διότι δεν υπήρχε σημαία, αλλά μία απεικόνιση και αφετέρου, δεν υπήρχει ο Σταυρός, σε αυτό, που έμοιαζε με ελληνική σημαία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.