Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

υπόθαλψη εγκληματία : ορισμοί και ποινές !

  Το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, είναι στην επικαιρότητα, τις τελευταίες ώρες, λόγω δίωξης, που ασκήθηκε σε πρώην Σταρ Ελλάς, με αφορμή τα πιστολίδια και τα φονικά της Πάτρας, οπότε ας δούμε κάποια βασικά σημεία :
-Υπόθαλψη εγκληματία, υπάρχει όταν κάποιος, ματαιώνει τη δίωξη άλλου, για κακούργημα ή πλημμέλημα ή την εκτέλεση ποινής (δηλ. όταν ο καταζητούμενος είναι δραπέτης ή φυγόποινος).
-Πρόκειται για πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη.
-Ο δράστης της υπόθαλψης θα πρέπει να είναι τρίτος-ΑΜΕΤΟΧΟΣ στο έγκλημα, εκείνου που διώκεται, να μην συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο ! Έτσι, π.χ δεν διαπράττει υπόθαλψη, εκείνος, που αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργών του και όσων συμμετείχαν στο έγκλημα, το οποίο διέπραξε και ο ίδιος...
-Απαιτείται να συντρέχει στο πρόσωπο του δράστη, ΔΟΛΟΣ και μάλιστα άμεσος, που σημαίνει ότι πρέπει ο δράστης της υπόθαλψης να γνωρίζει ότι ο άλλος διώκεται για κακούργημα ή πλημμέλημα και ΝΑ ΘΕΛΕΙ να τον "προστατεύσει" (να τον κρύψει, να τον φυγαδεύσει κλπ).
-Υπόθαλψη εγκληματία, διαπράττει και εκείνος, ο οποίος έχει νομική υποχρέωση να διώξει ή να συλλάβει το δράστη αδικήματος και δεν το κάνει ! Όπως, π.χ συνήθως σε περιπτώσεις αστυνομικών, που κάνουν τα στραβά μάτια, σε εγκλήματα (με ή χωρίς το αζημίωτο), δασοφύλακας, που δεν καταγγέλει παράνομη υλοτομία και γενικά υπάλληλος, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη εγκλήματος, αλλά ..αδρανεί (περίπτωση ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ "προσφιλής" στην Ελλάδα της ατιμωρησίας).
-Για να θεωρηθεί τετελεσμένο το αδίκημα, δεν απαιτείται ΝΑ ΜΗΝ πιαστεί τελικά ο δράστης, αλλά αρκεί η προσπάθεια συγκάλυψης και υπόθαλψης ! Έτσι π.χ αν ο οδηγός ξέρει ότι ο συνοδηγός του είναι διωκόμενος για ναρκωτικά ή δραπέτης ή φυγόποινος και μπροστά σε αστυνομικό μπλόκο, προσπαθεί να διαφύγει, θα τιμωρηθεί για υπόθαλψη, άσχετα αν τελικά, οι αστυνομικοί καταφέρουν να τους συλλάβουν...
-Ο δράστης της υπόθαλψης, μπορεί να μείνει ατιμώρητος, αν τη διέπραξε υπέρ οικείου του !!
-Την έννοια του "οικείου" τη δίνει ο ίδιος ο ποινικός κώδικας : συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή (μη με ρωτήσετε τι σημαίνει αυτό, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις -νομικές- συγγένειες), θετοί γονείς ή τέκνα, σύζυγοι, μνηστήρες, αδερφοί, σύζυγοι και μνηστήρες αδερφών, καθώς και όσοι είναι υπό (ή επί) επιτροπεία ή επιμέλεια. Αν π.χ λοιπόν η σύζυγος κρύβει το δραπέτη άντρα της, δεν θα τιμωρηθεί για υπόθαλψη (φαντάζομαι δεν είναι τόσο χαζοί οι εγκληματίες, ώστε να κρύβονται σε συγγενικά και "οικεία" πρόσωπα, διότι εκεί είναι που ψάχνει πρώτα η Αστυνομία, αλλά συμβαίνει αρκετά συχνά !)
-Τέλος, να πούμε ότι -και εδώ χρειάζεται προσοχή- αν ο εγκληματίας, διώκεται για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου (με τις διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών δηλαδή), εκείνος, που τον υποθάλπτει αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες ποινές (κάθειρξης) από την "απλή" υπόθαλψη !!
    




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.