Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

το αρμόδιο δικαστήριο (μέρος 1ο)

   Τα αστικά-πολιτικά Δικαστήρια, πρώτου βαθμού, στην Ελλάδα, είναι τρία : Ειρηνοδικείο, Μονομελές Πρωτοδικείο και Πολυμελές (τριμελές) Πρωτοδικείο.
   Η (υλική, γιατί υπάρχει και η τοπική, που θα δούμε αύριο) αρμοδιότητα καθενός, προσδιορίζεται με ορισμένους κανόνες, ο βασικότερος των οποίων είναι η (υλική) αξία του αντικειμένου της διαφοράς.
    Έτσι, το Ειρηνοδικείο είναι αρμόδιο για ποσά (αξία διαφοράς) έως 20.000 ευρώ, το Μονομελές Πρωτοδικείο, για ποσά από 20.000 έως 250.000 και το Πολυμελές Πρωτοδικείο, για τα μεγαλύτερα, από 250.000 ποσά (βλέπε πρόσφατη αγωγή Όλγας Τρέμη, με την οποία ζητά από περιοδικό και δημοσιογράφους ..3 εκατομμύρια ευρώ, για ηθική βλάβη, με τη λογική "δώσε και μένα μπάρμπα", ότι τα Δικαστήρια "κόβουν" ευρώ -χαχα).
    Στις μισθωτικές διαφορές, το Ειρηνοδικείο είναι αρμόδιο, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα είναι έως 600 ευρώ και αν υπερβαίνει το ποσόν αυτό, το Μονομελές Πρωτοδικείο.
    Εκτός από το γενικό αυτό κανόνα, ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, με την έννοια ότι υπάρχουν υποθέσεις, που υπάγονται αποκλειστικά στο Ειρηνοδικείο ή το Μονομελές Πρωτοδικείο, ανεξαρτήτως της αξίας της διαφοράς (ακόμα δηλαδή και αν υπερβαίνει τα ως άνω όρια).
    Συγκεκριμένα : το Ειρηνοδικείο είναι αποκλειστικά αρμόδιο, για υποθέσεις, που απαντώνται περισσότερο στην επαρχία, σε αγροτικές περιοχές και αφορούν π.χ την πώληση ζώων ή την χρήση του νερού ή ζημιές σε δέντρα και καρπούς ή από τη χρήση δρόμων.
    Εκτός από αυτές, τις πιο εξειδικευμένες διαφορές ωστόσο, τα Ειρηνοδικεία είναι αρμόδια αποκλειστικά και για διαφορές που προκύπτουν από διαμονή σε ξενοδοχεία, από εκμετάλλευση πάρκιγνκ, από συμβάσεις μεταφοράς προσώπων καθώς και για απαιτήσεις σωματείων ή συνεταιρισμών έναντι των μελών τους.
    Το Μονομελές Πρωτοδικείο, τώρα, είναι αποκλειστικά αρμόδιο, για διαφορές από 20.000 έως όσο πάει (χωρίς ταβάνι), στις εξής -σημαντικότερες- περιπτώσεις :
-διαφορές από παροχή εξαρτημένης εργασίας (εργατικά)
-διαφορές από συλλογική σύμβαση εργασίας
-διαφορές ανάμεσα σε επαγγελματίες και βιοτέχνες, είτε μεταξύ τους, είτε με πελάτες
-διαφορές που αφορούν αμοιβές επαγγελματιών, όπως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, "διαιτητές", πραγματογνώμονες και διαχειριστές
-τροχαία ατυχήματα και
-ασφαλιστικές διαφορές (τόσο κοινωνικής, όσο και ιδιωτικής ασφάλισης).
     Στο Μονομελές Πρωτοδικείο, επίσης, υπάγονται αποκλειστικά, οι γαμικές διαφορές και το διαζύγιο, η διατροφή και επιμέλεια τέκνων, οι διαφορές ανάμεσα σε συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικία και οι διαφορές για την ακύρωση αποφάσεων σωματείων ή συνεταιρισμών.
     Πλέον το Μονομελές Πρωτοδικείο δικάζει και τις εφέσεις κατά των αποφάσεων των Ειρηνοδικείων, ενώ ό,τι περισσεύει πάει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.
    Αύριο θα δούμε ποιο είναι το κατά τόπον αρμόδιο Δικαστήριο.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.