Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

κακόβουλη βλασφημία και συναφή αδικήματα

    Με αφορμή τις δύο πρόσφατες περιπτώσεις βλασφημίας, μία μέσω facebook (απορώ πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που ασχολούνται με αυτό το πράγμα !) και μία μέσω ελεεινής θεατρικής παράστασης, στο θέατρο "Χυτήριο", να δούμε τι είναι και πως τιμωρούνται τα σχετικά "θρησκευτικά" ποινικά αδικήματα.
    Συγκεκριμένα ορίζεται ότι : όποιος δημόσια και κακόβουλα, βρίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, το Θεό, τιμωρείται με φυλάκιση, μέχρι 2 έτη.
    Υπάρχει και η πιο ελαφρά μορφή, που καταλαμβάνει όσες περιπτώσεις, δεν μπορούν ενταχθούν στην πρώτη μορφή του αδικήματος και συγκεκριμένα όλες τις περιπτώσεις, όπου κάποιος δημόσια, εκδηλώνει έλλειψη σεβασμού στα Θεία (γενικότερα), με βλασφημία. Στην περίπτωση αυτή, όπου ανήκει και η πλέον συνηθισμένη μορφή βλασφημίας, όπου κάποιος υβρίζει το πρόσωπο του Χριστού ή της Παναγίας, όταν του φταίει κάτι ή κάποιος άλλος, η ποινή είναι φυλάκιση, έως 3 μήνες.
     Στην πρώτη μορφή, τη βαρύτερη, εντάσσονται περιπτώσεις, όπως οι κατά καιρούς θεατρικές παραστάσεις ή βιβλία, τα οποία ευθέως στρέφονται κατά του προσώπου ενός θρησκευτικού ηγέτη ή εναντίον ορισμένης θρησκείας και προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα και την ευλάβεια των πιστών.
     Τα σχετικά αδικήματα, εντάσσονται στο κεφάλαιο του ποινικού κώδικα, με τίτλο "επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης" και έχουν σκοπό να προστατεύσουν όχι μόνον την επικρατούσα και αληθινή Ορθόδοξη Πίστη μας, αλλά και κάθε αναγνωρισμένη θρησκεία !
      Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς και πολύ πρόσφατα, τι ολέθριες συνέπειες έχει η κακόβουλη βλασφημία, στις μουσουλμανικές ιδίως Χώρες, πρόκειται επομένως για σοβαρό αδίκημα, διότι μπορεί να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με νεκρούς, καταστροφές κλπ.
      Η κατοχυρωμένη ανεξιθρησκεία, δε σημαίνει φυσικά ότι μπορεί κανείς να καθυβρίζει τις θρησκείες και να προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, οι οποίοι δικαιολογημένα εξεγείρονται.
      Ο όρος "δημόσια", έχει την έννοια, σε αόριστο αριθμό προσώπων, όχι δηλαδή απαραίτητα ενώπιον τρίτων, αρκεί ότι η πράξη τελέστηκε με τρόπο, όπου μπορούσε αόριστος αριθμός προσώπων, να λάβει γνώση της βλασφημίας !
     Υπάρχει μετά η καθύβριση θρησκευμάτων, όπου ορίζεται ότι όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία, ανεκτή στην Ελλάδα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη.
      Η διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων, επισύρει επίσης την ίδια ποινή (φυλάκιση έως 2 έτη) και έχει την έννοια της διατάραξης ή παρεμπόδισης ή με άλλο τρόπο διασάλευσης, με υβριστικές και ανάρμοστες πράξεις, μίας λειτουργίας όχι μόνον σε Ορθόδοξο Ναό, αλλά και σε κάθε τόπο, όπου συναθροίζονται πιστοί, κάθε ανεκτής από το πολίτευμα, θρησκείας.
      Τέλος, υπάρχει και το αδίκημα, που καλείται περιύβριση νεκρού, το οποίο τιμωρείται με την ίδια ποινή (φυλάκιση έως 2 έτη), όταν ο δράστης αφαιρεί αυθαίρετα ολόκληρο πτώμα ή μέλη του ή ενεργεί πράξεις ανάρμοστες και υβριστικές πάνω σε αυτά ή πάνω σε τάφο.
       Εδώ υπάγονται οι περιπτώσεις, που ο δολοφόνος τεμαχίζει το πτώμα, για να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, αλλά και αρρωστημένες καταστάσεις, όπως σεξ με νεκρή γυναίκα !








 

1 σχόλιο:

  1. όταν είσαι λούγκρα ή λεσβία, δεν χρειάζεται να το φωνάζεις δημόσια, θεωρώντας ίσως ότι έτσι θα επηρεάσεις και άλλους, αλλά κυρίως δεν πρέπει να "χρησιμοποιείς" ιερά σύμβολα, έννοιες και πρόσωπα, για να δώσεις μία επίφαση "νομιμότητας" στην ανωμαλία σου ! Δεν είναι όλα στη ζωή παιχνίδι, υπάρχουν και όρια : η ανεξιθρησκεία και η ελευθερία σου, σταματούν εκεί, όπου αρχίζει η Πίστη μου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε είδωλα, δωδεκάθεο και άλλες πίπες, ανενόχλητος, δεν μπορεί όμως να προσβάλλει τις θρησκείες ! πάνε να μας κάνουν να συμπαθήσουμε τη ΧΑ με το ζόρι, όλοι βαλτοί είναι ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.