Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ανθρωποκτονία ή ...καταδίκη από αμέλεια ;;

   Ένα μείζον νομικό θέμα, που απασχολεί όχι μόνον τα Δικαστήρια, αλλά και τη θεωρία του Δικαίου, τα τελευταία χρόνια, είναι και το ζήτημα των ποινικών ευθυνών δημάρχων και άλλων, από την πρόσκρουση και το θάνατο οδηγών, πάνω σε -παράνομες- διαφημιστικές πινακίδες !
   Το θέμα αυτό επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο, ένεκα της είδησης ότι καταδικάστηκε πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε παρόμοια υπόθεση (από το ρεπορτάζ προκύπτει, νομίζω, ότι είναι η ΠΡΩΤΗ σχετική καταδίκη !).
   Την άποψή μου, την έχω εκφράσει και παλαιότερα και θεωρώ αστείο να καταδικάζεται ο οποιοσδήποτε, επειδή ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, καβάλησε νησίδες, πεζοδρόμια και ξερω γω τι άλλο και "κατέληξε" σε διαφημιστική κατασκευή...
    Προς Θεού, δε θεωρώ αστείο το θάνατο του οιουδήποτε και κατανοώ τον πόνο και την πίκρα των συγγενών, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει πάντα να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα και να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας, σε άλλους.
    Οκ, η πινακίδα ήταν παράνομη και ίσως δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί, ο οδηγός γιατί βρέθηκε πάνω στη νησίδα ή στο πεζοδρόμιο ;; γιατί έχασε τον έλεγχο του οχήματός του ; Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα ;
    Αν δεν ήταν εκεί η διαφημιστική πινακίδα, θα μπορούσε να είναι ένα ντουβάρι, μία κολόνα της ΔΕΗ, ένας πεζός, μία γυναίκα με το καροτσάκι κ.ο.κ.
    Καθημερινά σχεδόν σκοτώνονται άνθρωποι, σε τροχαία, υπό παρόμοιες συνθήκες : πρόσφατα δεν απανθρακώθηκαν στο Φάληρο 4 νέοι άνθρωποι, όταν το αυτοκίνητο έφυγε από την πορεία του στην παραλιακή και έπεσε σε κολόνα ;; Δεν ακούστηκε ποτέ μήνυση γονέων κατά της ΔΕΗ, η οποία πιθανόν δεν έπρεπε να τοποθετεί κολόνες μετά από στροφές, για αυτό το λόγο, άρα πιθανόν να είναι παράνομη !
     Η συμπεριφορά του δημάρχου κλπ., ήτοι η παράλειψή τους να ξηλώσουν μία διαφημιστική πινακίδα, χωρίς άδεια, δεν μπορεί να είναι η αιτία θανάτου ενός οδηγού, ο οποίος προφανώς δεν οδηγούσε, όπως ο μέσος συνετός άνθρωπος, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και βγήκε από το δρόμο.
     Ας ελπίσουμε το Εφετείο να εξαφανίσει αυτή την απόφαση, που διευρύνει υπέρμετρα και επικίνδυνα την έννοια της (ποινικής) ευθύνης. Επί του πρακτέου, ίσως θα έπρεπε να θεσπιστεί στο μέλλον, οι διαφημιστικές κατασκευές, να γίνονται με πιο εύκαμπτα υλικά, τα οποία να μην θέτουν σε κίνδυνο την ζωή απρόσεχτων οδηγών.
     










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.